Açıklanan veriler gerçek tabloyu yansıtmıyor: Hayalet vakalar...

Açıklanan veriler gerçek tabloyu yansıtmıyor: Hayalet vakalar...
İTO, İstanbul’da 2 binin üzerinde Covid-19 teşhisi konmuş hasta olduğunu bildirdi.

İTO, İstanbul’da 2 binin üzerinde Covid-19 teşhisi konmuş hasta olduğunu bildirdi. Hastanelerde yatak sıkıntısı yaşanacağını aktaran Oda’ya göre açıklanan sayılar gerçek değil: Birçok hasta için tedaviye başlanıyor ancak bunlar resmi açıklamada yer almıyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul’daki kamu hastaneleriyle ilgili son iki haftalık süreçte derledikleri bilgiler sonrası bir rapor hazırladı.

Rapora göre megakentte 2 binin üzerinde Covid-19 teşhisi konmuş hasta bulunuyor.

İstanbul’da 200'ün üzerinde yoğun bakım hastasının bulunduğunun aktarıldığı raporda, pandeminin bu hızla devam etmesi durumunda önümüzdeki süreçte megakentteki kamu hastanelerinde ciddi yatak sıkıntısının yaşanacağı vurgulandı.

Raporda, şöyle dendi:

“PCR testlerinin gecikmesi ve yalancı negatifliğin yüksek olması nedeniyle birçok hasta için özellikle akciğer BT sonucuna göre Covid-19 tedavisi başlanmakta ancak bu hastalar resmi açıklamada yer almamaktadır.”

‘HASTANELER HAZIRLIKSIZ YAKALANDI’

Oda, son iki haftalık süreçte derlediği bilgiler ve gözlemleri sondasırda öne çıkan tespitleri şöyle sıraladı:

► 30 Mart itibariyle İstanbul’daki kamu hastanelerinde kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılarak izlenen/tedavi edilen hasta sayısı 2 binin üzerinde. Yoğun bakım ünitelerine yatırılan vaka sayısı da 200 üzerinde.

► Pandemi bu hızla devam ederse önümüzdeki günlerde/haftalarda İstanbul’daki kamu hastanelerinde ciddi yatak sıkıntısı yaşanabilir.

► Covid-19 hastalığının ilk ortaya çıkışından hastaların görülmeye başlamasına kadar geçen iki buçuk aylık süreçte İstanbul’daki kamu hastanelerinde ciddi bir hazırlık çalışması yapılmadığı anlaşılmakta. Bu nedenle hastaneler Covid-19 pandemisi sürecine büyük ölçüde hazırlıksız yakalanmıştır.

► Hastanelerde görülen ve halen devam etmekte olan maske, önlük, eldiven, gözlük gibi kişisel koruyucu malzeme eksikliği bu hazırlıksızlık durumunu açık olarak göstermektedir. Ancak “malzeme eksikliği” durumu tablonun sadece görünen yüzüdür; asıl problem organizasyon eksikliğidir.

► PCR testlerinin gecikmesi ve yalancı negatifliğinin yüksek olması nedeniyle birçok hasta için özellikle akciğer BT sonucuna göre Covid-19 tedavisi başlanmakta, ancak bu hastalar resmi açıklamada yer almamaktadır.

► İstanbul’daki kamu hastanelerinde bugüne kadar enfekte olan hekim, sağlık çalışanı sayısı 100’ü geçmiştir.

İTO, pandemiyle mücadelede büyük bir kaos yaşandığına da dikkat çekti. Oda, yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

“Sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman ihtiyacı hızla giderilmeli. Yatak sayısını artırmak için gerekli çalışmalara başlanmalı.”

GÖZ GÖRE GÖRE YAYILDI!


TTB, salgınla ilgili ülkedeki uygulamaların hatalı olduğuna dikkat çekti:

“Ülkemiz göz göre göre enfekte hale getirilmiştir. Temaslılar neredeyse her yerdedir. Bu aşamadan sonra ülke çapında karantina uygulaması fırsatı kaçırılmıştır” Sağlık çalışanlarına konulan Covid-19 tanısının ‘iş kazası’ veya ‘meslek hastalığı’ olarak bildirilmesini talep eden TTB, Sağlık Bakanlığı ve 81 il valisine gönderdiği mektupta il Pandemi kurullarına Tabipler Birliği’nin dahil edilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.