Ankara’da pozitif vaka sayısı 50 bine yaklaştı, diş hekimleri de sahaya sürüldü

Ankara’da pozitif vaka sayısı 50 bine yaklaştı, diş hekimleri de sahaya sürüldü
HDP ve CHP milletvekilleri Ankara'daki vaka artışlarını Meclis gündemine taşıdı. HDP'li Filiz Kerestecioğlu vaka artışlarını Sağlık Bakanı Koca'ya sorarken, CHP'li Murat Emir ise diş hekimlerinin filyasyon amacıyla sahada görevlendiril

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara’daki vaka yükselişini Meclis gündemine taşıdı. SES’in “Ankara’daki pozitif vaka sayısı yaklaşık 50 bin” açıklamasını hatırlatan Kerestecioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

SES Ankara Şubesi yaptığı açıklamada, Ankara’daki yoğun bakım ve normal servislerde boş yer kalmadığını ifade etmektedir. Sağlık emekçileri, bu nedenle mutlak yatış yapması gereken hastaların kliniklerde yer açılıncaya kadar acil servislerde bekletildiğini, tanı alan hastaların bulguları hafifse ilaçla tedavisi verilerek evlerine gönderildiklerini, zamanla tablosu ağırlaşan bazı hastaların ise, tekrar hastaneye müracaat etse de müdahalede geç kalınması nedeniyle hayatını kaybettiklerini belirtmektedir.

Kerestecioğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması isemiyle Meclis’e şu soruları sundu:

Ankara başta olmak üzere, illere göre yenidoğan ve çocuk yatağı hariç Covid-19 tanısı alan hastaların yatırılabileceği kaç yoğun bakım yatağı bulunmaktadır. Bu yatakların kaçı boştur?

Ankara’da son bir ayda kaç yurttaş Covid-19 şüphesiyle hastanelere başvurmuştur? Kaçına test, kaçına tomografi yapılmıştır? Kaç yurttaşa pozitif tanı konulmuştur? Pozitif tanı konan hastalardan kaçı hastanelerde tedavi edilmiş, kaçı evlerine gönderilmiştir?

Ankara’da evlerine gönderildikten sonra durumu ağırlaşan ve tekrar hastaneye müracaat eden kaç hasta olmuştur? Bu hastalardan kaçı yaşamını kaybetmiştir?

Özel hastanelerin pandemiyle mücadelede dışarıda tutulması nedeniyle, Ankara’da 450’si yoğun bakım yatağı olmak üzere 3200 civarı yatak kullanılamamaktadır. Yetersiz yatak sayıları nedeniyle özel hastanelerdeki yatakların da ücretsiz olarak kamunun ihtiyacı için kullanılması planlanmakta mıdır?

Normalleşme süreciyle birlikte ertelenen sağlık hizmetlerine başlanması sonucu hasta yoğunluğunun artmasıyla, hem bedensel hem de psikolojik olarak yorulan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin şartlarının iyileştirilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini ifade ettikleri basın açıklamaları ve kaybettikleri sağlık emekçisi arkadaşları için temsili katılımla düzenledikleri saygı duruşu ve anmalar neden yasaklanmaktadır?

Şehir Hastaneleri gibi bulaş riskini arttıran ve kontrolü imkansız bırakan yapılar yerine, şehrin birçok noktasında zaten var olan ve hizmet veren hastaneler bugün neden kapalı tutulmakta ve hizmete açılmamaktadır?

Nitelikli filasyon çalışmasının dahi yapılmaması nedeniyle, sağlık emekçilerinin salgının kontrolünün imkansız hale gelebileceği ve sonbahar dönemi ile birlikte sağlık sisteminde daha da ciddi sorunların ortaya çıkacağına ilişkin yaptıkları uyarılar Bakanlığınız tarafından dikkate alınmakta mıdır?

Diş hekimleri sahaya sürüldü, kliniklerde randevular birikti

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise Ankara’daki diş kliniklerindeki yoğunluğa dikkat çekti. “Vakalar patlayınca diş hekimleri sahaya sürüldü. Şimdi de diş klinikleri tıkandı” diye konuşan Emir, Ankara’daki en erken diş randevusunun 10 gün sonraya verildiğine dikkat çekti.

Algoritma değişmişti

Ankara’da COVID-19 vakalarındaki artışın devam etmesi ve hastanelerde boş yatak kalmaması üzerine temaslı hastaların takibinde algoritmayı değiştiren Sağlık Bakanlığı, sahaya sürdüğü diş hekimlerine, hastalara evde ilaç tedavisine başlama yetkisi tanımıştı. Filyasyon ekipleri, sayısı her geçen gün daha da artan temaslı hasta sayısına yetişemeyince Bakanlığın Ankara’da görev yapan diş hekimlerinin neredeyse tamamını sahaya sürme kararı aldığını belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şunları söyledi:

Türkiye genelinde vaka sayılarının şeffaf bir şekilde açıklanmadığını, Ankara’da boş yatak kalmadığını söylediğimizde bakan, gerçekle yüzleşmek yerine rakamlar üzerinde oynayarak açıklama yapmayı tercih etti. Vaka sayıları arttıkça, sahada canla başla mücadele eden filyasyon ekipleri temaslı hastaya yetişmekte zorlanıyor. Kontrolü yitiren bakanlık, bunun üzerine çözümü polikliniklerde birer ikişer doktor bırakarak tüm diş hekimlerini sahaya sürmekte buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.