Bahar alerjisi İstanbul’u vuruyor

Bahar alerjisi İstanbul’u vuruyor
Son 10 yılda artan bahar nezlesi Türkiye’de en çok İstanbul’da yaşayanları vuruyor. Hava kirliliği de hastalığı körüklüyor. Çaresi ise camları kapalı tutmak ve sentetik yastık yorgan kullanmak
Bahar aylarında çim, ağaç ve yabani ot polenlerinin artması alerjik sorunları da beraberinde getiriyor. Hava kirliliği ve kalabalıklaşan şehirler gibi nedenlerle son 10 yılda bahar nezlesinin arttığını dile getiren uzmanlar, Türkiye’de en çok İstanbul’da yaşayanların etkilendiğini belirtiyor. 


Havaların ısınmasıyla birlikte çim, ağaç ve yabani otlar yeşermeye başlarken bahar alerjisine neden olan polenler de çevreye yayılmaya başladı. Hapşırma, gözlerde ve burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen de baş ağrısına neden olan bahar alerjisi bazı kişilerde de işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürüğe neden olabiliyor. 

Bahar nezlesinin mevsimsel olabileceği gibi tüm yıl da sürebileceğini söyleyen Anadolu sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, “Baharda en sık görülen alerjenler çim, ağaç ve yabani ot polenleri. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ise ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenler” dedi. Hava kirliliğinin alerji yakınmalarını arttırdığını gösteren araştırmalar olduğuna değinen Prof. Dr. Kazkayası, “Bu konuda İstanbul’da yapılan bir araştırmada, hava kirliliği olan bölgelerde alerji yakınmalarının daha fazla olduğu tespit ediliyor. Türkiye’de ise en sık rastlanılan alerjen çim poleni. Sanılanın aksine renkli veya kokulu çiçekler nadiren alerjiye neden olur” diye konuştu.   

İş gücü kaybıoluyor 

Bahar alerjilerinin hastaların yarısında 4 aydan fazla etki gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Kazkayası, “Bu özelliği ile hastalık yetişkinlerde iş gücü çocuklarda ise okul günü kaybına neden oluyor. Ayrıca yanı sıra tanı ve tedavi masrafları nedeniyle de ekonomik problem de yaratıyor. Astım, sinüzit, çocuklarda burun tıkanıklığı nedeniyle diş ve ağız yapısında gelişme bozuklukları, orta kulak hastalıkları, göz nezlesi, besin alerjileri, alerjik rinitle birlikte görülebilen hastalıklar olarak sıralanıyor” dedi. 

“Yün değil sentetik kullanın”


Prof. Dr. Kazkayası, “Alerjenlerden korunmak için klimalardaki filtreleri düzenli olarak değiştirin bakımını yaptırın, polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun içindeki bitkileri uzaklaştırın, evinizde tüylü hayvan beslemeyin, kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olanlarını kullanın ve sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin” uyarılarında 
bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.