Çocuklarımız obez olmasın…

Çocuklarımız obez olmasın…
Uzman Klinik Psk. Birgül Emiroğlu ve Uzm. Psk. Eylem Ayrancı, dünyada ve Türkiye’de yaygınlaşan obezitenin, çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki etkilerini anlattı.

Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Çocuklarda ve ergenlerde Obezite’ adlı söyleşide konuşan Emiroğlu ve Ayrancı, bu dönemlerde doğru beslenerek obezitenin önüne geçilebileceğini ifade etti.
“Beslenme, insanların büyümesi için besinlerin yeterli miktarda vücuda alınmasıdır. Bu besin miktarlarından birinin daha az ya da daha çok alınması beslenme sorunlarına yol açar. Çocuklar ve gençler, tek yönlü beslenmemeli, her çeşit gıdadan doğru miktarda yemeli. Bu çok önemli.” diyerek beslenme alışkanlıklarının önemine değinen Emiroğlu, özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde gelişim hızlı olduğu için bunun daha da önem kazandığını söyledi.
‘Bebek her ağladığında acıkmaz’
Çocukluk dönemindeki obezite sebeplerinden en önemlisinin annelerdeki yanlış kanı olduğunu belirten Emiroğlu, bunu şu sözlerle açıkladı: “Bebek her ağladığında anne bebeğine süt veriyor. Tabii ki anne sütü çok önemli ve en az 6 ay verilmeli. Ancak bebeğin gazı olduğunda, çocuğun karnı ağrıdığında ve benzeri sebeplerle de anneler bebeklerine süt verebiliyor. Çocuklarının tüm ağlama ve rahatsızlığına meme ya da biberonla cevap veren anneler, ileride çocuklarına farkında olmadan,  stresli durumla baş etme becerisi olarak yemek yeme davranışını yerleştirebilirler.”
‘Sabah kahvaltısı gibi önemli bir öğünü atlamayın’
Ergenlik döneminde dış görünüşe daha fazla önem vermenin bazen hatalı beslenmelere yol açabildiğini, yeterli besinlerin alınamadığını kaydeden Ayrancı ise, sabah kahvaltısı gibi çok önemli bir öğünün bu gibi çeşitli sebeplerle atlandığını belirtti. Ayrancı bu noktada ebeveynlere çok önemli bir görev düştüğünü; çocukların, gençlerin düzenli yemek yeme alışkanlığı edinebilmeleri için önce anne-babalarının bu alışkanlığa sahip olmaları gerektiğini söyledi. Okul kantinleri, arkadaşlar gibi çevresel faktörlerden de çocukların olumsuz etkilenebileceğini ifade eden Eylem Ayrancı, uzun süre televizyon, bilgisayar başında hareketsiz kalmanın da obeziteye yol açtığını belirtti.
Ayrıca Uzman Klinik Psk. Birgül Emiroğlu ve Uzm. Psk. Eylem Ayrancı, çocukların ya da gençlerin çok kilolu ya da çok zayıf, çok iştahlı ya da iştahsız olması gibi anne, babaların rahatsızlık duyduğu anormal durumlarda mutlaka doktora başvurmaları gerektiğini belirtti.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.