Diyabet ilacına kanser uyarısı

Diyabet ilacına kanser uyarısı
SAĞLIK Bakanlığı Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan pioglitazon içeren ilaçların mesane kanseri riskini artırdığı uyarısını ilaç reçetelerine ekledi.

Hastaların yan etki halinde doktora başvurmaları istendi. Türkiye'de pioglitazon etken maddeli anti diyabetik 10 farklı ilacın piyasadaki satışlarına ise devam edilecek.
Daha önce Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), pioglitazon etken maddeli ilacın mesane kanseri riskini artırdığına karşı uyarmıştı. Etken maddeyle mesane kanseri arasındaki ilişkiyi netleştiren EMA ile FDA, satışları durdurmadan şimdilik ilacın prospektüsünde uyarıda bulunma ancak araştırmaya da devam etme kararı aldı.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Ecza Dairesi yetkilileri, ABD ve Avrupa'da alınan kararlara izlediklerini, ilaçların piyasadan çekilmesi yönünde bir karara varılmadığı için satışın devam ettiğini, prospektüslere gerekli uyarıların eklendiğini açıkladı.
 
İDRARA DİKKAT 
 
Prospektüslerin önlemler bölümüne, 'Mesane kanseri: Pioglitazon tedavisine başlanmadan önce mesane kanseri için risk faktörleri değerlendirilmelidir. Tedavi sırasında, idrar renginde değişiklik, kan görülmesi; idrar yapmada güçlük veya sıkışma hissi gibi diğer semptomlar gelişecek olursa, hemen doktora bilgi vermeleri önerilmelidir' ifadesi eklendi.
 
İngiltere'de yayımlanan bir araştırmaya göre pioglitazon kullananlarda mesane kanseri riski, kullanmayanlara oranla yüzde 83 fazla.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.