Havuza gidecekler dikkat

Havuza gidecekler dikkat
Uzman Dermatolog Dr. Sema Karaoğlu çeşitli önlemler alınmazsa havuzlardan mantar bulaşabileceğini söyledi.
 Uzman Dermatolog Dr. Sema Karaoğlu, sıcak havalardan bunalanların serinlemek için çeşitli yollara başvurduğunu, bunların başında da havuzların geldiğini bildirdi. Dr. Karaoğlu, ''Çeşitli önlemler alınmazsa havuzlar, hastalıklara neden olabilir. Serinlemek isterken, hastalık sahibi olmayın'' dedi.


Uzman Dermatolog Karaoğlu, biraz geç de olsa yaz mevsiminin artık etkili olduğunu ve havaların iyice ısındığını ifade ederek, ''Havalar ısındı ve insanlar serinlemek için çeşitli yollar arıyorlar. Çocuklar bu aralar, sokaklardaki süs havuzlarına atlıyorlar. Bir de otellerin havuzları var. Her ikisinde de farklı sorunlar var. Bir kere süs havuzları daha tehlikeli. Çünkü durgun sularda mikropların üremesi çok kolaydır. Ayrıca deride yaşayan binlerce mikrop var.


Onların o havuza girmesi ile diğer insanlar da o mikropları alıyorlar. Bir de hastalıklı olanlar var. Onların derilerinden havuza geçen mikroplar, çok kolay bir şekilde diğer insanlara da bulaşabiliyor. Çocuklar düşüyorlar, kolları, dizleri yaralanıyor. Oradan mikroplar alıyorlar. Bunların bulaşma riski çok artıyor. Tabi yaz aylarında ishal gibi durumlar da sıklıkla görülebiliyor. Böyle bir problemi olan çocuk haliyle havuza giriyor. Diğer çocuklar da ishal mikrobunu almış oluyorlar. Yine viral hastalıkları da bu havuzlardan almaları mümkün'' ifadelerini kullandı.

Çocukların, bu tür havuzlara girdiklerinde kafalarını daldırmamalarını, sadece ayaklarını sokmalarını ve eve gidince de ellerini hiçbir yere değmeden yıkanmalarını öneren Dr. Karaoğlu, özellikle yaz dönemlerinde çocukların vücutlarının anne ve babaları tarafından kontrol edilmesi ve herhangi bir değişiklik, anormal durum görülmesi halinde vakit geçirilmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini bildirdi.

OTEL HAVUZLARI VE SAUNALARA DİKKAT

Uzman Dermatolog Sema Karaoğlu, son haftalarda özellikle erkeklerde çok fazla kasık mantarı muayene etmeye başladıklarını da belirterek, ''Bunların büyük çoğunluğu otel havuzları ve saunalardan geçiyor. O havuzları kullanan ve saunalara gidenlerin, çıplak ayakla oralarda dolanmamaları gerekiyor. Çünkü nemli ortamlarda mantar enfeksiyonları çok bulaşıcı. Mutlaka kendi terlikleri ile ya da tek kullanımlık terliklerle havuz kenarına gitmelerini, saunaya da peştamal ya da havlu sermeden direkt ıslak tahtalara oturmamalarını öneriyoruz. Bu basit kurallara uymaları, sağlıkları açısından çok önemli.


Mantar enfeksiyonları ciddi olarak bulaşıcılık gösteriyor. Yine hasta birisinin havuza girmesi, hastalığın diğer insanlara bulaşmasına neden olabiliyor. Havuz ne kadar temiz olsa da ne kadar kontrol altında tutmaya çalışsanız da herkesi cilt muayenesinden geçirerek havuza alamazsınız. Dikkatli olmakta fayda var. Mutlaka havuza girerken ve çıkarken duş almak gerekiyor. Duş alıp havuza girmek, başkalarının sağlığı açısından önemli. Çıkınca duş almak da kendi sağlığınız açısından önemli'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.