Kanserleniyoruz!

Kanserleniyoruz!
Güneşte kalmanın cilde verdiği zarar yaşlanmaya benzer: Yıllar içinde artar ve geri döndürülemez. Bir kez ortaya çıkmış olan zarar artık kaldırılamaz. En ciddi ve kalıcı hasarlar 18 yaş öncesi dönemde oluşur. Neyse ki yaşlanmanın tersine, cilt hasarlarının önüne geçmek mümkündür. Güneşli günlerde dışarıda oynamayı seven çocuklar başta olmak üzere, korunma erken yaşta başlamalıdır.

Yanma ve bronzlaşma, güneşten gelen kızılötesi ışınların etkisi ile oluşur. Kızıl ötesi ışınlar güneş yanığına yol açar. Güneş yanıkları daha derinde ki bir cilt hasarının geçici işaretidir. Bunlar sonunda yok olur, ama alttaki zarar sürer ve sonunda erken yaşlanmaya ya da cilt kanserine yol açabilir. 

Parlak bronz bir ten, ironik bir şekilde, sıklıkla bir sağlık işareti olarak görülüyor. Oysa kızılötesi ışınlar cilde zarar vermekle kalmaz, görme sorunlarına, alerji reaksiyonlara, bağışık sistemi zayıflıklarına yol açarlar. Yani buna "sağlıklı bir bronzluk" değil de "hastalıklı bir bronzluk"demek belki daha doğrudur.

Kaynak: Ohio Eyalet Üniversitesi Sağlık Eğitimcileri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.