Koronavirüs bu ülkelerde 10 kat daha fazla

Koronavirüs bu ülkelerde 10 kat daha fazla
Yetişkin nüfusun yarısından daha çok aşırı kilolu olduğu ülkelerde Kovid-19 ölüm oranları diğer ülkelerden 10 kat daha yüksek.

Bloomberg'in haberine göre, Dünya Obezite Federasyonu raporunda, 2020' yılında patlak veren salgında şubat 2021 yılı sonuna kadar Kovid-19 kaynaklı 2,5 milyon ölümün 2,2 milyonun, yetişkin nüfusun yarısından daha çok aşırı kilolu olan ülkelerde gerçekleşti.

Obez kişilerin test ve aşılama için öncelik gruplarına dahil olması gerektiği, 160' ülkeden alınan verinin incelendiği raporda, son 40 yılda obezitenin dünya çapında neredeyse 3 katına çıktı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü obezite kendi başına küresel bir salgın olduğu konusundaki uyarısına yer verilen raporda ayrıca Kovid-19 salgınında aşırı kiloluların hastaneye yatma, yoğun bakıma kaldırılma ya da solunum cihazına bağlanma ihtimalin daha çok arttığı, örneğin İngiltere'de aşırı kiloluların yoğun bakıma kaldırılma olasılığı diğerlerinden yüzde 67 daha çok olduğu söylendi.

Amerika'da Kovid-19 hastası obezlerin yoğun bakıma ihtiyaç duyma oranı diğerlerin 3 katına çıktığı söylendi.

Raporda Amerika'da her 100 bin kişiden 105,7'sinin Kovid-19'dan yaşamını yitirdiğine, bu kişilerden 67,9'unun aşırı kilolu olduğuna; İngiltere'de her 100 bin kişiden 110,7'sinin Kovid-19'dan yaşamını yitirdiği, bunlardan 63,7'sinin aşırı kilolu olduğu dikkat çekildi.

Raporda, tüm ülkelerde aşırı kiloluların oranı yüzde 50'nin altında olması durumunda yüz binlerce Kovid-19 kaynaklı ölümün önüne geçilmiş olabileceği dikkat çekildi.

Kaynak: Bloomberg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.