Koronavirüs vakaları yeniden artıyor: Yeni bir dalganın içerisine girdik, ciddi bir patlama yaşıyoruz!

Koronavirüs vakaları yeniden artıyor: Yeni bir dalganın içerisine girdik, ciddi bir patlama yaşıyoruz!
Koronavirüs vakalarında ciddi bir artışın görülmesi ve yeni yoğun bakım ünitelerinin açılması üzerine uzmanlardan uyarılar geldi. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Önlemler yeniden gelmeli” derken, Rukiye Eker Ömeroğlu ise, “Kapanma ve izolasyon” çağrısı yaptı.

 AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Haziran 2021 tarihinde yayımlanan koronavirüs salgınında normalleşme tedbirlerini içeren genelge, 9 Nisan 2022 tarihinde yürürlükten kaldırıldı. Genelgenin yürürlükten kaldırılmasının ardından mayıs ayının son haftasında hastaneler hariç maske zorunluluğu da kaldırıldı.

Söz konusu gelişmelerle birlikte vaka sayıları tedirgin edici seviyeye ulaşırken, Sağlık Bakanlığı tarafından 11-17 Temmuz tarihleri arasında yayımlanan haftalık koronavirüs tablosuna göre, 226 bin 532 kişinin testi pozitif çıktı. 96 kişi yaşamını yitirdi.

DÖRDÜNCÜ DOZ AŞI UYARILARI GELDİ

Bakanlığın koronavirüs tablosunda dördüncü doz aşı olanların sayısına yer verilmezken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "50 yaş üstüyle risk grubundakilerin, son aşıları üzerinden 6 ay geçmişse hatırlatma dozu aşılarını olmalarını ısrarla öneriyoruz" dedi.

Hatırlatma aşısına dair uyarılar yapılırken, Türkiye'de birinci doz aşı olanların sayısı 57 milyon 882 bin 553 kişiyi bulurken, ikinci doz aşı olanların sayısı 53 milyon 112 bin 754'e yükseldi. Üçüncü doz aşı 27 milyon 990 bin 833'e ulaştı. Toplam aşı uygulama miktarı ise 150 milyon 301 bin 720 oldu.

“HİÇBİR ZAMAN MASKELERİ ÇIKARMAMALIYDIK”

Artan koronavirüs vakaları sonrası önemli zincir marketlerden biri olan bir kurumun teslimat çalışanlarına ve kuryelere kapalı alanda maske takma zorunluluğu getirmesi tedbirlere dönüp dönülmeyeceği konusunu yeniden gündeme getirirken konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hiçbir zaman kapalı alanlarda maskenin çıkarılmaması gerektiğini ve kurumların tedbir alarak doğru yaptıklarını söyledi.

“CİDDİ BİR PATLAMA YAŞIYORUZ”

Ertuğrul, “Özellikle kapalı alanlarda ve toplu taşımalarda maskeleri çıkarmamalıydık, pandemi hala devam ediyor. Tekrar bir dalganın içine girdik, ciddi bir patlama yaşıyoruz” dedi.

Hastanelerde Covid-19 yatışlarının başlamasının ve hatta yeni servislerin açılmasının sadece Türkiye’de değil, Avrupa ve ABD’de görüldüğünü söyleyen Ertuğrul, hükümetin yaklaşımının yanlış olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

“Hükümet oldukça uzun zamandır bunun toplumsal bir sağlık sorunu değil de bireysel bir sağlık sorunu olduğunu düşünüyor. Hâlbuki bu yanlış bir düşünce yapısı, onlar ne halkı ne de halkın sağlığını umursuyor.

“ÖNLEMLER YENİDEN GELMELİ”

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hükümetin pandemi önlemlerine dönmesi gerektiğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümet insanların hasta olmasını engelleyici kısıtlama tarzı önlemler almalı ve en önemlisi ise bağışıklık çalışmalarını hızlandırmalılar yani aşı sayıları artırılmalı.

“YAYILMA DURDURULAMAZSA SONBAHAR KÖTÜ GEÇECEK”

Belirli koşullarda kısıtlamaların getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, hükümetin bakış açısının çok yanlış olduğunu söyledi:

“Kapanmanın olacağını düşünmüyorum çünkü kapanma olduğunda sistem tıkanıyor ve bugünlerde sistem yani kapitalizm böyle bir tıkanıklığı kaldırabilecek güçte değil. Sonbaharda ne olacağı ise tamamen virüse ve bizim korunma önlemleriyle virüsün yayılmasını engellememize bağlı. Yayılmayı durduramazsak sonbahar kötü geçecek.”

“YÖNETİCİLERİN YAPMASI GEREKEN KAPANMA VE İZOLASYON”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Rukiye Eker Ömeroğlu ise, sonbaharda vakaların daha da artacağını ve tedbirlere yeniden dönülmesinde büyük yarar gördüğünü söylüyor:

“Vaka sayılarında daha fazla artışın görüleceği çok açık. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymamız gerekiyor ama vakalar daha da artarsa yöneticilerin yapması gereken kapanma ve izolasyon.”

Sağlık Bakanlığının doktorlara hasta olsalar bile maskeyle çalışma izni verdiğini söyleyen Ömeroğlu, bu tür uygulamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.