Meme sağlığı için dikkat şart

Meme sağlığı için dikkat şart
MEMEDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nilüfer Özaydın, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında İstanbul Sağlık Müdürlüğü personeline meme sağlığı semineri verdi.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Kanser Birimi tarafından organize edilen, "Birinci Basamakta Meme Kanseri ve Meme Kanseri Taramalarının Önemi" başlıklı oturumda Doç. Dr. Nilüfer Özaydın, meme kanserinde erken tanının mümkün olduğunu, erken tanı konulduğunda tedavisinin de mümkün olduğunu, tanı-tedavi sürecinden sonra da kaliteli ve sağlıklı yaşamın mümkün olduğunu vurguladı.

İki yılda bir kez mamografi!

Meme kanserinden korunma sorumluluğunun "kadınların ellerinde" olduğunu belirten Doç. Dr. Özaydın, meme kanserinden korunabilmek için kadınların ideal ağırlıklarını korumaya özen göstermelerini ve günde en az 30 dakika, düzenli fiziksel egzersiz yapmalarını, alkol ve sigara kullanmamalarını, her ay mutlaka kendi kendilerine memelerini muayene etmelerini, 40’lı yaşlarından itibaren, hiçbir yakınmaları olmasa dahi yılda en az bir kere hekime meme muayenesine gitmeleri gerektiğini ve meme kanserinin erken tanısında en güvenilir test olan ve Sağlık Bakanlığı'nın KETEM'lerinde ücretsiz olan mamografilerini mutlaka yaptırmaları gerektiğini belirtti. MEMEDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nilüfer Özaydın ayrıca 40-69 yaş arasındaki her sağlıklı kadının, iki yılda bir kez mamografi tetkiki yaptırmasını, birinci derece yakınında meme kanseri olan kadınların ise, hekime başvurarak risklerine göre, saptanan sıklıkta ve yaşlarda mutlaka düzenli meme kontrollerini yaptırmalarını önerdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.