'Omicron'un acil belirtisi ortaya çıktı: 'Hemen test yaptırın'

'Omicron'un acil belirtisi ortaya çıktı: 'Hemen test yaptırın'
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün son mutasyonu olan omicron varyantına ilişkin araştırmalar devam sürerken ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) omicronun yeni bir belirtisini açıkladı.

2019'un son günlerinde hayatımıza giren Koronavirüs (Kovid-19) Omicron ile bir kez daha dünyayı alarma geçirmiş durumda.

Daha önceki versiyonlardan kat kat daha bulaşıcı olduğu kanıtlanan Omicron ile koronavirüste görülen semptomlar da değişiyor.

Salgın konusunda ABD'nin en yetkili kurumu olarak gösterilen ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Omicron'un ateş, kas ağrısı ve öksürüğün aralarında bulunduğu pek çok semptomu olduğunun altını çiziyor.

Ancak bir semptom Omciron'a yakalandığınızı erkenden anlamanıza yardımcı oluyor. CDC Omicron'u ele veren bu 'acil' semptomunu açıkladı.

Eğer bir kişide soluk, gri veya mavi renkli dudaklar görülürse CDC o kişinin sağlık kuruluşundan acil tıbbı yardım alması gerektiğinin altını çiziyor.

Açıklamada aynı durumun bir kişi nefes almada zorluk çekiyorsa, göğüste sürekli ağrı veya baskı hissediyorsa, uyanamama veya uyanık kalamama veya cilt tonuna bağlı olarak solgun, gri veya mavi renkli cilt veya tırnak yatakları varsa da geçerli olduğu bilgisine yer verildi

OMICRON'UN EN SIK GÖRÜLEN SEMPTOMLARI NELER?

King's College London Epidemiyoloji bölümünden, ZOE Covid Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Tim Spector BBC'ye, "Omicron'un, Delta varyantını hafif semptomlarla geçiren aşılanmış insanlarda gördüğümüz gibi geçtiğini düşünüyoruz" dedi.

Binlerce kişinin uygulamaya kaydettiği semptomların verilerini toplayan araştırmacılar Delta ve Omicron varyantlarının semptomlarını analiz ediyor.

Şimdiye kadar kaydedilen beş ortak semptom:

Burun akıntısı
Baş ağrısı
Yorgunluk (hafif ya da şiddetli)
Hapşırma
Boğaz ağrısı

Bu hafif semptomlar daha çok aşılanmış ya da başka şekilde bağışıklık kazanmış kişilerin verileriyle belirlendi.

HANGİ BELİRTİLER ENDİŞE VERİCİ?

İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) aşağıdaki semptomlara dikkat edilmesini öneriyor:

Birden devamlı öksürük
Yüksek ateş
Koku ve tat kaybı

37.,8 C'nin üzerindeki vücut sıcaklığı yüksek ateş belirtisi. Ateş, vücut Covid-19 dahil herhangi bir enfeksiyonla savaştığı zaman ortaya çıkıyor.

Vücut termometresi kullanmak çok önemli. Ancak eğer evinizde bu termometreden yoksa ateşinizin olup olmadığını göğüs veya sırtınızda sıcaklık hissedip hissetmediğinize bakarak anlayabilirsiniz.

Soğuk algınlığı genelde ateşe yol açmıyor. Bu nedenle eğer ateşiniz varsa test yaptırmanız tavsiye ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.