Pfizer aşısı koronavirüs mutasyonlarına karşı güçlü bağışıklık sağlıyor

Pfizer aşısı koronavirüs mutasyonlarına karşı güçlü bağışıklık sağlıyor
Pfizer aşısının ilk dozunu olanlar üzerinde yapılan bir çalışma, aşı olanların varyantlara karşı güçlü etki gösterdiğini saptadı.

Pfizer aşısının ilk dozunu olanlar üzerinde yapılan bir çalışma, aşı olanların koronavirüsün Kent ve Güney Afrika varyantlarına karşı güçlü T hücresine sahip oldukları ve gelecekteki mutasyonlara karşı da etkili olabileceğini saptadı.

Tüm dünyada hızla yayılmaya devam eden varyantlara karşı verdikleri tepkiyi ölçen ilk çalışmada araştırmacılar, yeni varyantlara karşı antikor tepkileri körelse dahi, enfekte olan kişilerin aşının ikinci dozunu aldıklarında yeterli ölçüde varyantlara karşı koruma gösterdiğini tespit etti.

Önceki çalışmalar Pfizer/Biontech aşısının Güney Afrika ve İngiltere varyantlarını taşıyanlarda önceki varyantlara kıyasla daha az ölçüde olsa bile mutasyonları tanıyıp etkisiz hale getirebildiğini göstermişti.

Bu çalışmalar virüs kapmış hücreleri yok eden ve antikor üretimini destekleyen T hücrelerini incelememişti. Bu iki tepki de aşıdan sonra kalıcı bir bağışıklık sağlamasına yol açıyor. Fakat antikor tepkilerinin ölçümünü yapmak daha kolay.

İkinci dozdan sonra T hücreleri harekete geçiyor

Henüz diğer bilim insanları tarafından incelenmeyen çalışma, ilk doz aşıdan sonra orijinal virüse karşı antikorlara orta derecede etki yapabildiğini, İngiltere varyantına karşı daha az etkili olduğunu, Güney Afrika varyantını ise etkisiz hale getiremediğini gösterdi.

Fakat ilk aşıdan sonra varyantlara karşı etkili olan güçlü T hücrelerine rastlandı. Bu enfeksiyonlara karşı koruma sağlamasa da ikinci doz için bağışıklık sistemin daha kolay şekilde tepki verebilmesine olanak sağlayabilir. Aşının ikinci dozunun alımı T hücrelerinin harekete geçerek antikor üretimini sağlayabilir. Çünkü hücre orada hazır şekilde bulunuyor.

Covid-19’u atlatmış ya da aşının en azından ilk dozunu almış kişilerin yeni varyantlara karşı etkili olmaya daha meyilli T hücrelerine sahip oldukları görüldü. T hücreleri, antikorlar için ‘başak proteinin’ farklı bölgelerini tanıyor. Bu da ileride oluşabilecek yeni varyantlara karşı daha esnek olarak ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Bu sistem yeni varyantlara karşı hasta olunamayacağını garanti etmese de bağışıklık sisteminde tepki verebilecek bir şeyin olduğunu gösteriyor.

Virüsü atlatanlar da varyantlardan enfekte olabilir

Çalışma ayrıca koronavirüsü atlatmış olanların yeni varyantlardan dolayı yeniden enfekte olma riskine de ışık tuttu. T hücresi faaliyeti hepsinde saptandı ancak antikor tepkilerinde çok değişken bir tablo görüldü. Bazıları Güney Afrika varyantlarına karşı devam eden bir etki gösterirken bazıları için herhangi bir etki yoktu. Bu açıdan araştırma virüsü atlayıp iyileşenilse dahil aşılanmanın çok önemli olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Guardian

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.