Salgın nasıl sona erecek? Dünya Sağlık Örgütü'nden Omicron varyantı için korkutan uyarı

Salgın nasıl sona erecek? Dünya Sağlık Örgütü'nden Omicron varyantı için korkutan uyarı
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron varyantının yayılım hızına dikkat çekti. Ghebreyesus, "Daha önce hiçbir mutasyonda görmediğimiz bir oranda yayılıyor." dedi.

İlk olarak Çin'in Wuan kentinde Aralık 2019'da tespit edilen Covid-19 virüsünün yarattığı salgın dünya genelinde etkisini sürdürüyor.

Koronavirüs pandemisi verilerini derleyen Worldmeter'ın verilerine göre dünya genelinde 5 milyon 334 kişi 147 kişi virüsün yarattığı etkiler nedeniyle yaşamını yitirdi.

Öte yandan kayıtlara geçen vaka sayısı ise 271 milyon 533 bin 472'ye ulaştı.

Covid-19'un geçerdiği mutasyonlar ise dünyanın korkulu rüyası oldu. Bazı varyantlarda ölüm ve bulaşıcılık oranları artarken Güney Afrika'da tespit edilen Omicron varyantı endişle yarattı. 

İlk olarak Afrika'da ortaya çıkan ve arka arkaya tüm dünyadan vaka haberleri gelen Omicron varyantı endişe yaratmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının son durumuna yönelik basın toplantısı düzenledi.

OMICRON VARYANTI DAHA HIZLI MI YAYILIYOR?

Ghebreyesus konuşmasında, "77 ülke şu anda Omicron vakaları bildirdi ve gerçek şu ki Omicron henüz tespit edilmemiş olsa bile muhtemelen çoğu ülkede bulunuyor. Omicron, daha önce hiçbir mutasyonda görmediğimiz bir oranda yayılıyor" dedi.

OMICRON TEHLİKELİ Mİ?

İnsanların Omicron’u hafife almasından endişe duyduğunu belirten Ghebreyesus, Omicron’un hafife alınmaması gerektiğini vurguladı. Ghebreyesus, "Omicron daha az ciddi hastalığa neden olsa bile çok sayıda vaka, hazırlıksız sağlık sistemlerini bir kez daha zor duruma sokabilir" ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS AŞISI VE AŞILAMA ORANLARI

Aşının ülkeleri krizden çıkmasını tek başına sağlamayacağını belirten Ghebreyesus, sosyal mesafenin, maske takmanın ve hijyenin önemine vurgu yaptı. Ülkeler arasında Covid-19 aşılama oranlarında hala büyük bir eşitsizlik olduğunu kaydeden Ghebreyesus, "41 ülke hala nüfuslarının yüzde 10’unu aşılamayı başaramadı, 98 ülke yüzde 40’a ulaşmadı. Aynı ülkedeki nüfus grupları arasında da önemli eşitsizlikler görüyoruz" dedi.

PANDEMİ NASIL BİTER?

Ghebreyesus, "Eğer eşitsizliği sonlandırırsak Covid-19 salgınını sonlandırırız. Eğer eşitsizliğin devam etmesine izin verirsek salgının devam etmesine izin vermiş oluruz" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.