Stresle başa çıkmanın 8 yolu!

Stresle başa çıkmanın 8 yolu!
Assessment Systems, stresle ve zorluklarla başa çıkmanın 8 yolunu açıkladı. Bu ipuçlarını yalnızca iş hayatınızda değil hayatın her safhasında uygulayabilirsiniz.
VUCA yani değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak olma durumu. 1990’lı yılların sonunda ABD’de askeri bir terim olarak kullanılmaya başlanan "VUCA" artık iş dünyasının yeni terimi olarak karşımıza çıkıyor.

VUCA Dünyası'nda profesyonel gelişimin olmazsa olmazı, iş hayatının stresli ortamında zorluklarla başa çıkabilme yeteneği. Assessment Systems, stresle ve zorluklarla başa çıkmanın 8 yolunu açıklıyor. Bu ipuçları yalnızca iş hayatında değil hayatın her safhasında uygulanabilir.

Artık şirketler, çalışanlarının psikolojik durumları ile eskisinden çok daha ilgili. Bu kapsamda İK departmanlarının literatürüne giren birçok yeni kavram ile karşılaşıyoruz.
VUCA Dünyası ve bu dünyada ayakta kalabilmek için zorluklarla başa çıkma becerisi de bunlardan biri ve son dönemde oldukça popüler. Yalnızca iş hayatında değil, genel olarak hayatımızın her safhasında bize yardımcı olacak bu yeteneği geliştirmek için neler yapabiliriz?

Türkiye’nin en önemli ölçme ve değerlendirme firmalarından Assessment Systems, bireylerin bu yetkinliği geliştirebilmesi için "Zorluklarla Başa Çıkma Envanteri" sonuçları doğrultusunda her bir çalışanın ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanmış gelişim tavsiyeleri sunuyor. Assessment Systems, zorluklarla daha rahat bir şekilde başa çıkabilmek isteyen herkesin mutlaka geliştirmesi gereken 8 pratiği de açıklıyor. 

ÖNCE POTANSİYELİNİZE İNANIN

Öncelikle neleri yapamayacağınızı düşünüyorsunuz? Ya da neleri daha iyi yapabilirsiniz? Bunları belirleyin. Kendinize bir rol model seçin ve davranışlarını gözlemleyin. En önemlisi de kendinize hedefler belirleyin ve onlara ulaşın. Belirleyeceğiniz hedeflere ulaşmak kendinize güveninizi arttıracaktır.

İYİMSER OLUN

Olumsuzlukları açıklama tarzınız çok önemlidir, kötümser bireyler kötü şeylerin yalnız onların başına geldiğine inanma eğilimindedir. İyi senaryoyu düşünün ve kendinize itibar edin. Kötümser insanlar başarıyı dış faktörlere bağlamaya meyillidir, başarılarınızda hak ettiğiniz itibari sahiplenin. Büyük resme odaklanan bir bakış açısı edinin, zorluklar sonsuza dek sürmez.

HEDEF ODAKLI HAREKET EDİN

Kendinize net hedefler koyun ve plan yapmaya özen gösterin. Planlara bağlı kalmak da oldukça önemli, zorluklar sizi işleri ertelemeye, geciktirmeye ve hatta yarım bırakmaya sevk edebilir. Plana sadık kalmak bunun önüne geçecektir.

DEĞİŞİME UYUM GÖSTERİN

Değişen durumlarda esneyebilmek, buna istekli olmak ve sonuca ulaşmak için alternatif yollar bulmak gerekir. Değişime uyum olaylara karşısındaki tutumunuzun bir sonucudur. Öncelikli olarak değişimin olumlu bir şey olduğunun farkına varmak ve bazen değişimin gerekli olduğunu kabul etmek önemlidir.

YENİLİKÇİ OLUN

Zorluklarla başa çıkmanın gerekli olduğu birçok durumda çözülmesi gereken bir problem vardır; yenilikçilik, size problemini çözmek için farklı yollar bulabilmenizi sağlar. Var olan durumun farkına varın ve sorunu doğru bir şekilde tanımlayın. Doğru sorumlulukları üstlenin. Değiştiremeyeceğiniz durumlar için üzülmek yerine değiştirebileceğiniz şeyler için harekete geçin.

Seçenekler üretin, bu seçenekleri karar verme ölçütlerinizi kullanarak değerlendirin ve en uygun çözümü uygulamaya koyulun.


ZORUNLUKLARIN ÜSTÜNE GİDİN

Zorlukları, aşılması gereken anlamlı görevler olarak görmeye çalışın. Zorluklar, öğrenmek ve gelişmek için yol göstericidir, bunu hatırlayın. Geçmişte öğrendikleriniz hakkında düşünün, bu tecrübelerin sizi nasıl geliştirdiği düşünün. Kendinizi zorlayın ve konfor alanınızdan çıkın.
Hata yapmaktan çekinmeyin. Hata yapmak da öğrenmenin bir parçasıdır, hatırlayın.

DUYGULARINI YÖNETİN

Olumsuz düşünceler olumsuz duyguları da tetikler ve olumsuz duyguların kontrol edilmesi zordur. Bu nedenle düşüncelerimizi kontrol etmek ve olumsuz düşünceleri zihnimizden ulaştırmak duygularımızı kontrol etmek için anahtar niteliğindedir.
Bunun dışında derin nefes almak, olumlu hayaller kurmak ve fiziksel egzersiz yapmak da işe yarayacaktır.

DESTEK ARAYIN

Zorlukları aşmak için bireysel potansiyelimizi kullanabiliriz ancak tüm zorlukları tek başımıza göğüslemek zorunda değiliz. Sorunları başkaları ile paylaşabilmek her şeyden önce duygusal bir rahatlama sağlar.
Bu nedenle destek aramaya istekli olmak, ilişki ağınızı etkin bir şekilde değerlendirmek oldukça önemli.


VUCA NEDİR?

VUCA kavramı, ilk olarak Soğuk Savaş ertesinde oluşan değişken (Volatile), belirsiz (Uncertain), karmaşık (Complex) ve muğlak (Ambiguous) dünyayı tanımlamak üzere 1990’ların sonlarında ABD silahlı kuvvetleri tarafından kullanıldı. ABD ordusu, tahmin edilemez bir şekilde ve hızla değişen dünyada, liderlerin aralıksız olarak zorluklarla karşı karşıya geldiğini kabul ederek askeri liderlik eğitimini bu koşullara göre şekillendirmek istemişti.ÜKısa sürede, bu kavramın dünyanın genel durumunu tanımladığı anlaşıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.