Yargıtay kararıyla estetik olacak

Yargıtay kararıyla estetik olacak
İZMİR’de, kırmızı ışıkta geçen bir taksinin, içinde bulunduğu araca çarpması sonucu yaralanan, toplam 42 dikiş atılan yüzünde kalıcı izler kalan 25 yaşındaki Fatma Önkahraman, estetik ameliyatlarını mahkeme kararıyla yaptıracak.

Yargıtay’ın tazminatın yükseltilmesine, estetik ameliyat giderlerinin davalılardan alınması kararına, yerel mahkemenin de uymasıyla çifte sevinç yaşayan Önkahraman, "Bu kazanın izleri hem yüzümde hem yüreğimde. İnşallah bugüne kadar yaptıramadığım estetik ameliyatı mahkeme kararıyla yaptırıp, yüzümdeki izlerden kurtulacağım" dedi.

Yargıtay’a emsal olacak karar aldırtan trafik kazası, 20 Aralık 2007 tarihinde İzmir’de meydana geldi. Nuri Fidan, yönetimindeki otomobille kırmızı ışıkta geçerken, sağ ön koltuğunda Fatma Önkahraman’ın oturduğu, Mustafa Önkahraman yönetimindeki otomobile çarptı. Kazada otomobilleri kullanılmaz hale gelirken, Fatma Önkahraman ağzı, alnı, gözlerinin çevresinden ciddi biçimde yaralandı, ön dişleri kırıldı, kaldırıldığı hastanede yüzüne 42 dikiş atıldı. Kırmızı ışıkta geçip kazaya yol açan Nuri Fidan, tam kusurlu bulunurken, yüzü tanınmayacak hale gelen, o dönemde henüz 7 aylık evli olan çift kendilerini birçok sorunun ortasında buldu. Yaraları yüzünden çalışamaz hale gelen, kısa bir süre sonra da kalfa olarak çalıştığı eczanede işten çıkarılan Fatma Önkahraman’ın psikolojisi de bozuldu.

Fatma Önkahraman, avukat Tülay Pordoğan Oral aracılığıyla kazanın yol açtığı kayıplarının karşılanması için 50 bin liralık manevi, hakları saklı kalmak kaydıyla, 5 bin liralık maddi tazminat davası açtı. İzmir 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada Avukat Oral, müvekkilinin daha önce çok güzel bir yüze sahip olduğunu, kazanın yüzünü, psikolojisini bozduğunu, maddi manevi zarara uğrattığını belirtti. Oral, bilirkişi tarafından hesaplanacak estetik operasyon bedelinin davalıdan alınmasını talep etti. Mahkeme, 5 bin lira manevi tazminat ile bir kısım tedavi giderlerinin tahsiline karar verdi. Avukat Oral, bu kararın müvekkilinini mağduriyetini gidermediğini savundu, Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR

Dosyayı inceleyen Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, kaza sırasında 21 yaşında olan davacı Fatma Önkahraman’ın itirazını haklı bularak, yerel mahkemenin kararını bozdu. Davalının bilinçli taksir derecesinde tam kusurlu olduğunun anlaşıldığının belirtildiği Yargıtay kararında, "Olayın oluş biçimi, davacının yaralanmasının derecesi, kusur durumu, olay tarihinde 21 yaşında olduğu gözetildiğinde, davacı yararına takdir edilen manevi tazminat tutarı azdır. Daha üst düzeyde manevi tazminat takdir edilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir. Davacının yüzündeki yara izlerini tamamen yok etmese de yapılacak estetik ameliyatın olumlu katkısı gözetilerek, davalıların hesaplanacak estetik ameliyatı giderlerinden de sorumlu tutulmaları gerekir" denildi.

Bozma kararı ardından İzmir 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yeniden yapılan duruşmada hakim, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasına karar verildi. Hakim, Yargıtay’ın düşük bulduğu 5 bin liralık manevi tazminat miktarını 15 bin liraya yükseltirken, estetik ameliyat giderlerine ilişkin olarak ise, "6 bin 111 sayılı (Torba Yasa) yasanın yürürlüğe girmiş olması nedeniyle estetik ameliyat giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) tahsiline" karar verdi.

KARAR MUTLU ETTİ

Kazada yüzünün tanınmayacak hale geldiğini, maddi manevi çok acılar çektiğini belirten, 2 yaşında bir kız çocuk annesi Fatma Önkahraman, "3 yıldır hem tıbbi, hem hukuki mücadele veriyoruz. Yargıtay kararı sevindirici. Yüzümde kalan izlerden Yargıtay kararı sayesinde kurtulacağım için mutluyum" dedi. Eşi Mustafa Önkahraman ise kazanın hayatlarını altüst ettiğini söyledi. Önkahraman, "6 aylık evliydik. Eşimin psikolojsi bozuldu, İşsiz kaldı. Ben işimden oldum, ailemin yanına taşınmak zorunda kaldık. Ekonomik nedenlerden dolayı estetik ameliyatları yaptıramadık. Maddi manevi büyük çöküntü yaşadık. Yüzünde 42 dikiş vardı, suratında izler h?l? duruyor. Yargıtay kararıyla inşallah eşim estetik olup, bu izlerden kurtulacak. Biz de üzerimizdeki kara bulutları atacağız" diye konuştu.

SGK KARŞILAMAZSA TEMYİZ YOLU AÇIK

Fatma Önkahraman’ın avukatı Tülay Pordoğan Oral yargı süreciyle ilgili olarak, şunları söyledi:

"Mahkeme sadece 5 bin lira manevi tazminata hükmedip, estetik ameliyat giderlerini de tahsil edemeyeceğine karar vermişti. Kararı temyiz ettik. Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi kararı oybirliği ile bozdu. Estetik ameliyat giderlerinin davalılardan tahsiline karar verdi, ayrıca manevi tazminatın çok düşük olduğunu, yükseltilmesi gerektiğine karara bağladı. Mahkeme bu karara uydu. Şu anda manevi tazminat tutarı 15 bin liraya yükseltildi. Ancak 6111 sayısı Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesi nedeniyle mahkeme estetik ameliyat giderlerinin öncelikle SGK’dan karşılanması gerektiği yönünde karar verdi. Ancak estetik ameliyat giderleri SGK tarafından karşılanmaması halinde kararı tekrar temyiz edeceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.