Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

SANAYİ SİCİL UYGULAMALARI-1

SANAYİ SİCİL UYGULAMALARI-1

17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu  kapsamındaki işletmelerin sanayi siciline kaydına ilişkin usul ve esasları belirleyen yeni Sanayi Sicil Tebliği (SGM 2014/11) 25 ekim 2014 tarih ve 29156 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
         
Yeni Tebliğ, 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1 inci, 2 nci, 3 üncü, 4 üncü ve 5 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmış bulunuyor.
         
Tebliğde geçen; “Bakanlık”  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını, “İl Müdürlüğü” Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünü, “İşletme” Kanunun 1 inci maddesi kapsamında sayılan sanayi işletmesini, “ Kanun” 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununu ve “Mikro, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme” 19/10/2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sınıflandırılan işletmeyi ifade ediyor.
           
Üretime geçen veya üretimde bulunan bir işletmenin sanayi siciline kaydedilmesi için, e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılması gerekiyor.
         
Yeni tebliğ kapsamında başvuruda bulunan işletme, içeriği Bakanlık tarafından belirlenen beyannameyi, müracaat tarihinden bir önceki yılda faaliyette bulunmuş ise yıllık işletme cetvelini ve anket formunu elektronik ortamda doğru ve eksiksiz olarak dolduracak.
               
Küçük, orta ve büyük işletmelerin makine ve tesisat, üretim kapasitesi ve tüketim kapasitesi bilgileri kapasite raporu esas alınarak elektronik ortamda eksiksiz olarak beyannameye doldurulacak. Müracaatın sonuçlandırılması için kapasite raporu ile Ticaret Sicil veya Esnaf Sicil Gazetesi nüshaları bir dilekçe ekinde ilgili İl Müdürlüğüne verilecek. Kamu kuruluşları, kapasite raporu yerine elektronik ortamda vermiş oldukları bilgilerin beyanını onaylı olarak İl Müdürlüğüne teslim edecekler.
         
Mikro işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmelerinin makine ve tesisat, üretim kapasitesi ve tüketim kapasitesi bilgileri varsa kapasite raporları esas alınarak elektronik ortamda eksiksiz olarak beyannameye doldurulur. Mikro işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmelerinden kapasite raporu olmayanlar için firma beyanı esas alınır. Kapasite raporu nüshası, kapasite raporu yoksa ekspertiz raporu nüshası veya onaylı firma beyanı ile Ticaret Sicil Gazetesi/Esnaf Sicil Gazetesi (adi ortaklıklarda her ortak için) nüshası veya gazetelerde yer alan bilgileri ibraz eden belge, bir dilekçe ekinde ilgili İl Müdürlüğüne verilecek.
         
Elektronik ortamda yapılan müracaat, İl Müdürlüğü tarafından ilgili mevzuat hükümleri ve ürün sınıflaması çerçevesinde incelenecek. İl Müdürlüğüne teslim edilen ilgili belgeler ve elektronik kayıt kontrol edilerek uygun bulunan müracaat onaylanacak. Kaydı uygun bulunmayan müracaat ile eksik ya da hatalı müracaat gerekçesi belirtilerek reddedilecek, yazılı olarak ve elektronik ortamda işletmeye bildirilecek.
         
İl Müdürlüğü gerekli gördüğü takdirde, ürün ve üretim teknolojisi veya işletmenin hukuki durumu ile ilgili ilave belge ve bilgi isteyebilecek, üretim yerinde inceleme yapabilecek.
         
Bakanlık gerekli gördüğü takdirde, elektronik ortamda hazırlanan Sanayi Sicil Belgesi, beyanname, yıllık işletme cetveli ve anket içerik ve formatında değişiklik yapabilir veya yeniden düzenleyebilecek.
           
Sanayi Sicil Bilgi Sisteminden kaynaklanabilecek zorunlu hallerde, taahhütlü posta, kargo ve kurye firmaları yoluyla ya da yazılı olarak yapılan müracaatların Sanayi Sicil Bilgi Sistemine elektronik ortamda giriş işlemleri İl Müdürlüğü tarafından yapılacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi