İkinci bomba kaçış yoluna tuzak mı?

İkinci bomba kaçış yoluna tuzak mı?
Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısının detayları ortaya çıkmaya başladı. Özellikle ilk patlamadan sonra insanların kaçacağı güzergahta saniyeler sonra ikinci patlamanın olması, saldırının profesyonelce planlandığına dair önemli bir ipucu.


Başkent Ankara ’da barış mitingi için toplanan kalabalığın içinde iki canlı bomba art arda kendini patlattı. Kan gölüne dönen tren garının önünde 95 kişi yaşamını yitirdi.
Patlamaya dair araştırmalar sürüyor. Şimdilik ortaya çıkan ipuçları bile bu saldırının profesyonelce planlandığına dair güçlü işaretler içeriyor. İki patlamanın arasındaki mesafe ve birinci patlamadan sonra ikinci patlamanın gerçekleştirildiği yer özellikle dikkat çekici.

MADDE MADDE SALDIRININ DETAYLARI

İşte polisin şu ana kadar yaptığı açıklamalar ve görgü tanıklarının anlatımları üzerinden saldırının detayları:
*Saatler 10.04’ü gösterdiği ilk patlama meydana geldi. Bu patlama tam mitingin yürüyüşe geçeceği sırada, insanların en toplu olduğu yerde gerçekleşti. 

*İlk patlamadan 3 saniye sonra ikinci patlama oldu. Bu patlama, ilk patlamadan dolayı panik halde insanların kaçabileceği güzergah üzerinde gerçekleşti. 

*Patlamaların bir üçüncü veya daha fazla kişinin işareti ile mi gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği de şu anda soru işareti. Görgü tanıklarının anlatımına göre özellikle HDP kortejinde üzerinde görevli önlüğü bulunmayan sakallı bir şahsın "HDP'liler burada toplansın" diye anons yaptığını belirtiyor. 

*Bir başka tanık ifadesine göre ise bir kadının tren garının içindeki tuvalete girerek içeride bir süre bekledikten sonra hızlı adımlarla kalabalığa doğru ilerledi, bir süre sonra da patladı. 

*Uzmanlar, canlı bombaların üzerine yerleştirilen düzenekleri “sıradışı” olarak niteliyor. Benzer olaylardan farklı olarak her bir canlı bombaya 5’er kilogramlık plastik patlayıcı yerleştirildiğini, tahrip gücünün artırılması için de metal parçaları ve nizami kesilmiş bilyelerin yüzlercesinin bombaların içine konulduğu ifade ediliyor.
*Polis saldırıyı gerçekleştirenlerin üç kişi olduğu şüphesi üzerinde duruyor. Özellikle iki erkek ve bir kadın tahminleri yapılıyor. Her iki patlamayla ilgili kamera kayıtlarında, patlamaların gözükmesine karşın, saldırganların tespit edilmesini sağlayacak herhangi bir görüntünün ise şu ana kadar bulunmadığı öğrenildi.

*İlk patlamanın olduğu yerde, patlamanın park halindeki bir aracın önünde olmasına karşın araçta ağır hasar olmaması nedeniyle saldırganın sırtını araca dönerek patlattığı anlaşıldı. Bu saldırganla ilgili görüntünün diğerine oranla daha net olduğu ifade edildi.
*MİT, Emniyet ve askeri bölgelere çok yakın olan eylem alanında böyle bir saldırının gerçekleştirilmesi için, daha önceden keşfin yapılmasının zorunluluğu üzerinde de duruluyor. Yapılan ilk değerlendirmede, miting için Ankara Valiliği’nden alınan izin tarihine dikkat çekilerek, planlamanın 1 Ekim tarihinde başladığı tahmin ediliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.