Kürtler Özerklik İstemiyor

Kürtler Özerklik İstemiyor
MAK Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen 'özerklik' araştırmasıda katılımcıların yüzde 44 ile 'özerklik istemiyoruz' derken yüzde 30'u da 'özerklik bölücülüktür' dedi.

MAK Danışmanlık Şirketi, Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı Doğu ve Güneydoğu'da yaptığı siyasi ortam araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 4 büyükşehir, 12 il ve 121 ilçede, bin 521 kişiye sorularak yapılan araştırmada, Kürt vatandaşların özerklik veya öz yönetim istemediği görülüyor.

YÜZDE 44'LÜK KESİM ÖZERKLİĞE KARŞI

Terör örgütü PKK ve HDP'nin başarısız olan 'özyönetim' girişimlerine, Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlardan da veto geldi. Bölgede yapılan araştırmada, bölge halkının yüzde 44'ü "Özerklik istemiyorum" derken, yüzde 30'u "Özerklik bölücülüktür" değerlendirmesini yaptı. Özyönetimin terörü bitireceğine inananların oranı sadece yüzde 6'da kaldı.

AK PARTİ'Yİ İŞARET ETTİLER

1 Kasım seçimlerinden sonra nasıl bir hükümet oluşabileceği de sorulurken, en fazla yüzde 45'lik kesim "AK Parti tek başına hükümet olur." dedi. Sonucun aynı çıkabileceğini ve koalisyon kurulacağını düşünenler yüzde 30 çıkarken, AK Partisiz koalisyon ihtimali görenler yüzde 15'te kaldı.



Araştırmada yöneltilen "Yarın bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" şeklindeki soruya, kararsızlar dağıldıktan sonra katılımcıların yüzde 51,8'i HDP, yüzde 26'sı AK Parti, yüzde 3,1'i CHP, 2,9'u MHP cevabını verirken yüzde 14,2'si ise oy kullanmayacağını dile getirdi.



YÜZDE 20'Sİ KARAR DEĞİŞTİRDİ

"1 Kasım seçimlerinde, 7 Haziran 2015 seçimlerinde oy verdiğiniz partiden farklı bir partiye oy vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise ankete katılanların yüzde 63,5'i "hayır, 7 Haziran'da oy verdiğim partiye oy vereceğim", yüzde 21,5'i "evet, 7 Haziran'da oy verdiğim partiden farklı bir partiye oy vereceğim." dedi.



BÖLGENİN GÜNDEMİ TERÖR

Araştırmada sorulan "Size göre şu anda ülkemizin en önemli gündem konusu nedir?" şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 58'i 'terör/operasyonlar' cevabını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.