Türkiye, Rusya'nın yaptırımlarına karşı adım atacak mı?

Türkiye, Rusya'nın yaptırımlarına karşı adım atacak mı?
Türkiye, savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan süreçte Rusya'nın ekonomik yaptırım kararlarına karşı harekete geçti. Ekonomi yönetimi, karşı önlemleri görüştü.


Türkiye, karşı adımlar ve önlemleri, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığındaki komisyonda değerlendirecek.

Enerji, ticaret ve turizm başlıklarında çalışmalar yürütülecek.

Ankara, somut bir uygulamaya başlamadan önce iki ülke lideri arasındaki olası görüşme trafiğinin netleşmesini beklemeye kararlı.

Kararlar, ekonomi ve enerji güvenliğinin olumsuz etkilenmemesi ilkesiyle oluşturulacak. Rusya'nın yaptırımlarının, ihracatçı sektörleri olumsuz etkilememesi için çözüm aranacak.

Bu çerçevede ilk olarak yaş sebze-meyve ihracatçılarıyla görüşüldü.

Gümrükten geri dönen mallar nedeniyle oluşacak zararın nasıl karşılanacağı üstünde duruldu.

Rezervasyon iptalleri nedeniyle zora giren turizm şirketlerinin durumu da değerlendiriliyor. Turizm şirketlerinin, farklı ülkelere indirimli kampanyası düzenlemesi üstünde duruluyor.

Rusya'nın doğalgaz ve petrol alımıyla müteahhitlik hizmetleri gibi kontratlı işlere yönelik yaptırım kararı yok. Ancak olası sorunlara karşı özellikle doğalgaz alımında alternatif kaynaklar da değerlendirilecek.

Olası sorun halinde Azerbaycan ve İran'dan ilave gaz, Katar, Cezayir ve Nijerya'dan sıvılaştırılmış gaz alımı sözkonusu olabilecek.

Ekonomi bürokratları, karşı adım olarak, Rusya ile devam eden "tercihli" ve "serbest ticaret" anlaşması görüşmelerinin yavaşlatılabileceğini belirtiyor.

Yeni banka açma dahil Rus şirketlerinin başvurularının yavaşlatılması da gündeme alınabilir.

Üçüncü nükleer santral yapımında Rus şirketlerinin devre dışı bırakılmasının da bir karşı adım olabileceği belirtiliyor.

Türkiye-Rusya ticari ilişkileri, son yıllarda dikkat çekici rakamlara ulaştı. Rusya, Türkiye'nin, Almanya'dan sonra ikinci büyük ticaret ve turizm ortağı. Ticaret hacmi, 20 milyar doların üstünde.

Türkiye, doğalgazının yüzde 56'sını, petrolün ise yüzde 35'ini Rusya'dan alıyor. İki ülke işadamlarının karşılıklı yatırımları, 20 milyar dolara ulaştı.

Türk müteahhitleri, Rusya'da 62 milyar doları bulan iki bine yakın proje üstlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.