Mehmet Mert

Mehmet Mert

Şimdi CHP'li başkanlar düşünsün!

Şimdi CHP'li başkanlar düşünsün!

 Seçim gündemi boyunca yazdık çizdik. Yapmayın etmeyin partinize ve sizleri o koltuğa taşıyanlara ihanet etmeyin, bir gün bu yaptıklarınızın hesabını verirsiniz dedik.
AKP'li belediye başkanları her gün sokaklarda, meydanlarda, günde 4-5 program düzenleyip politika yaparken sizler gezmelerde tozmalardasınız.
Yurtdışı gezileri.
Keyifli tatil programları.
Göstermelik bir iki düğün dernek ziyareti hepsi bu.
*
Sonunda ne oldu?
Yerel seçimlerde sizleri bir şekilde bu koltuklara getiren partililerinizi kızdırdınız, küstürdünüz ve seçmeniniz kendilerine başka sığınacak liman aradı.
Daha aradan bir yıl geçmeden iktidar olduğunuz ilçelerde AKP'den büyük fark yediniz.
Örgütle ters düştünüz.
Kafanıza göre işler uyguladınız.
Partilileri terslediniz.
Sanki sizleri o koltuğa CHP seçmeni değil akraba eş dost ve yakınlarınız taşıdı havasına büründünüz.
*
1 Kasım Pazar gününden bir gün öncesinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bölgemize miting yapmasına rağmen CHP bölgemizde büyük oy kaybı yaşadı.
Bakın, 2014 yerel seçim sonrası ve 7 Haziran ile 1 Kasım arasında bölgemizdeki CHP'nin iktidar olduğu ilçelerde nasıl bir değişim yaşandı.
Bu arada oylardaki küsuratları yazamayacağımı hatırlatırım.
*
AVCILAR: Yerel seçimlerde 103 bin oy ile seçimleri kazanan CHP 7 Haziran'da 88 bin, 1 Kasım'da ise 99 bin oy alırken, AKP yerel seçimde 98 bin, 7 Haziran'da 79 bin, 1 Kasım'da ise 103 bin oy almış.
Bu ilçede bir anlamda CHP'nin yerel seçimde aldığı oyu 1 Kasım'da AKP alırken, CHP ise AKP'den 4 bin oy fark yiyor.
BEYLİKDÜZÜ: Yerel seçimlerde 76 bin oy ile seçimleri kazanan CHP 7 Haziran'da 57 bin, 1 Kasım'da ise 66 bin oy alırken, AKP yerel seçimde 59 bin, 7 Haziran'da 54 bin, 1 Kasım'da ise 71 bin oy almış.
Beylikdüzü'nde CHP 1 Kasım'da AKP'den tam 5 bin oy fark yiyor.
BÜYÜKÇEKMECE: Yerel seçimlerde 60 bin oy ile seçimleri kazanan CHP 7 Haziran'da 46 bin, 1 Kasım'da ise 53 bin oy alırken, AKP yerel seçimde 57 bin, 7 Haziran'da 47 bin, 1 Kasım'da ise 62 bin oy almış.
Bu ilçede ise AKP, CHP'nin yerel seçimde aldığı oyu bile geçme başarısı gösterirken CHP'nin oyu yerel seçime göre 7 bin azalırken, 1 Kasım'da AKP'nin 9 bin gerisinde kalıyor.
SİLİVRİ: Yerel seçimlerde 43 bin oy ile seçimleri kazanan CHP 7 Haziran'da 35 bin, 1 Kasım'da ise 40 bin oy alırken, AKP yerel seçimde 38 bin, 7 Haziran'da 29 bin 1 Kasım'da ise 39 bin oy almış.
Bu ilçede yerel seçime oranla CHP'nin oyu 3 bin oy düşerken AKP'nin oyu 38 binden 39 bine çıkmak bir yana 7 Haziran seçimlerine oranla CHP 2 puan oylarını artırırken AKP tam 7 puan oy artışı sağlıyor.

ÇATALCA: 
Yerel seçimlerde 19 bin oy ile seçimleri kazanan CHP 7 Haziran'da 18 bin, 1 Kasım'da ise 20 bin oy alırken, AKP yerel seçimde 15 bin, 7 Haziran'da 13 bin 1 Kasım'da ise 18 bin oy almış.
Çatalca'da da CHP oylarını 7 Haziran'a göre sace 1 puan artırıken AKP 6 puan ortış sağlıyor.
*
7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında AKP ve CHP'ye kayan oylar aslında bir anlamda MHP ve HDP'den gelen oylar olsa bile bölgemiz ilçelerinde AKP el değiştiren oyların çoğunu alarak CHP'ye oranla büyük artış sağlama başarısı gösteriyor.
Buraya yazıyorum.
Şayet genel yerel seçim bir arada olsaydı bölgemizde zar zor bir tek Çatalca'da CHP yerel seçimleri alırdı.
Gerisinin tamamı; Silivri, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar AKP'nin olurdu.
Alın size kanıt.
1 Kasım sonuçlarına bakın bakalım ne diyor?
Yazdığım bu ilçelerin tamamında AKP seçmeni CHP'ye büyük fark attı.
Bazı ilçelerde CHP'de oylarını artırdı görünse de, aynı ilçelerde AKP'nin oyları CHP'nin iki mislinden fazla artış gösterdi.
*
Beylikdüzü'nde yerel seçimlerde büyük başarı gösteren Ekrem İmamoğlu aradan geçen bir buçuk yılda partililerce eleştirilmeye başladı.
Örgüt ile ters düştü.
Daha ilk meclis toplantısında Beylikdüzü'nün en değerli arazisini satışa çıkararak kendisini tartışmaya açtı.
Ekip arkadaşlarını seçerken, kendisini o göreve getirenlerden yana değil başkalarından yana tercih kullandı.
Bu ve benzer durumlardan dolayı yerel seçimlerde AKP'ye 17 bin oy fark atan CHP seçmeni 1 Kasım'da aynı partinin beş bin oy gerisinde kaldı.
*
Handan Toprak, Hasan Akgün, Özcan Işıklar da keza öyle.
Örgütü yok sayan, kimseyi dinlemeyen, ciddiye almayan, CHP seçmenini görmezden gelen tavırları ile partilerinin oy kaybetmelerine neden oldular.
Özcan Işıklar en son CHP Lideri Kılıçdaroğlu 1 Kasım öncesi bölgemizde miting yaptığında ilk kürsüye çıkıp selamlama bölümüne katıldı.
Aradan beş dakika geçmeden yanına ilçe başkanını da alarak alandan ayrıldı.
Bir anlamda CHP liderini dinleme tenezzülünde bulunmazken diğer yandan sanki Silivri'de Cumartesi günü partisinin bu mitinginden daha önemli işi varmış gibi partililere saygısızlık yaptı.
*
Bu ve benzer durumlar ne yazık ki CHP'nin ülke genelinde olduğu gibi bölgede de başarsızlığı ile sonuçlandı.
Bir başka CHP'li ilçe Çatalca'ya baktığınızda partisinin her çalışmasına katılmaya özen gösteren, 7/24 ilçede koşuşturan ve çaba harcayan Cem Kara ilçesinde yine partisinin birinci parti çıkmasında büyük rol oynadı.
Sonuç olarak dün CHP seçmenini ve örgütü görmezden gelen, genel seçimlerde pek çalışma yapmayan, parti çalışmalarına özen göstermeyen CHP'li belediye başkanları şimdi düşünsün.
Böyle devam etmeleri durumunda hem kendileri hem de mensubu bulundukları partileri kaybedecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi