Baki Çiftçi

Baki Çiftçi

SOL ANAYASA YAZMANIN DAYANILMAZ ÇIĞLIĞI

SOL ANAYASA YAZMANIN DAYANILMAZ ÇIĞLIĞI

SOL ANAYASA YAZMANIN DAYANILMAZ ÇIĞLIĞI
12 Eylül de halkoyuna sunulacak yirmi altı maddelik Anayasa değişiklik paketi üzerine çok şey yazılıp çiziliyor. İki kişi bir araya gelse biri diğerinin oy rengini öğrenmeye çalışıyor.”12 Eylüldeki referandumda ne yapmalı acaba?” gibisinden sorular sorulurken değişiklik paketinde ne var, ne yok, 13 Eylülde ne olacaktan çok, düzen partilerinin söz düelloları ile Anayasa paket tartışmalarının geri plana itildiğini izliyoruz.
Bu yeni bir durum değil, egemenler her zaman bunu yapıyor. Bilgi kirliliği ve bulanıklaştırılan zihinlerle halkın bir tarafa oy vermesini istiyorlar.
O kazanıyor, bu kaybediyor. Ama sistem kazanıyor. Sistemden nemalananlar kazanıyor.
Kaybeden ise geniş halk yığınlarıdır. Ellisine merdiven dayamış bir adamım. Burjuva siyaset arenasındaki kavgalardan emekçi halk yığınlarının karlı çıktığını hiç görmedim. Gören bilen biri varsa beri gelsin.
Uzun aradan sonra mütevazi yazılarıma Haberdar Gazetesi’nde yeniden başlarken AKP- CHP – MHP ve diğer irili ufaklı düzen partilerinin temsil ettiği rejimin bekası ve pastanın en büyüğüne sahip olma kavgalarını anlıyorum. Bu hep böyle süregeldi.
Bugüne kadar T.C. Anayasasında 80 küsür maddeyi bir şekilde değiştirdiler de ne oldu? 12 Eylül faşist cuntasının Anayasasını ortadan mı kaldırdılar siz söyleyin. AKP’nin 26 maddelik paketi kabul görürse 12 Eylül 1980 Anayasası bertaraf mı edilecek? CHP’nin “HAYIR”ında hayır mı var? Hayır vardı da 12 Eylül kanlı deli gömleğini niçin hala çıkaracak sırtımızda? Kısaca her gelen burjuva siyası güç kendi ve işbirlikcilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeler yapıyor o kadar.
Birçok çok soru sorulup bir çok cevap verilebilinir. Asıl benim canımı yakanın genelde Türkiye solunun, özelde sosyalist solun içine düştüğü acıklı durumdur.
Kendi burjuvalarının sınırlarının dışına çıkamayan, onların yasa yönetmelik ve Anayasa taslak ve önermelerinin iyiliğini ve kötülüğünün kenarında peşrev çeken, demokratik, çağdaş, insan ve tüm canlı haklarına dayalı hukukun üstünlüğü temelinde “Sivil bir Anayasa”yı hep egemenler den talep ettiler.( şöyle olmalıdır böyle olmalıdır) Yada egemenlerin taslaklarını tartışmaya soyundular. Sonuç, kimi evet cephesinde, kimi hayır, kimi de Kürtlerin tavrından esinlenerek boykot kampanyalarına soyundular . (Kürtlerin ne dediğini anlayamadık ya)
Oysa anayasalar bir idelojinin, siyasetin ve ekonomik madeli savunanların bir ülkeyi nasıl yöneceklerine dair temel bir belgedir. Türkiyede sosyalıstlere sorsalar siz nasıl bir anayasa öneriyorsunuz? Ne çevap verilirdi . İşte ben tam bu noktada duruyorum.
Moda olduğu üzere mail gruplarında yoğun tartışmalar var. Benim bu Anayasa oylamasıyla ilgili ilk tepkim 19.07.2010 da mail grubumda yaptığım teklifi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Bizim bu konuda ne düşündüğümüz anlaşılsın diye…
tartışmaları ilgiyle izlemeye çalişıyorum. Sosyalist solun  bir ANAYASA taslağı olsaydı da biz onu referanduma götürseydik.(HAYAL ETMEK GÜZELDİR)
Nasıl bir anayasa taslağımız olurdu? Burjuvazinin anayasasına yasalarına karşı "ömrümüzü verdik".  "Hep eleştiriyorsunuz bedel ödüyorsunuz”
çıkarın ANAYASNIZI da görelim" deseler ne deriz? Sosyalistlerin askari müştereklerde  oluşmuş, uğrunda mücadele edilecek ,halk kitlelerine buda bizim anayasamız,
anayasa böyle olmalıdır diyeceğimiz bir  belge varmı? Yoksa evetlerin- hayırların -boykotların arasında boğulup gidecekmiyiz? Yoksa onca birikime rağmen Türkiye ye bir anayasa yazamayacakmıyız? Yoksa  dayatma anayasalara karşı öylemi yapalım, şöylemi yapalım mealinden tartışmalarla kendimizi avutmaya devam mı edeceğiz? Kendi burjuvalarımızın kuyrukculuğunu yapmaktan ne zaman vazgeçeceğiz?
 
VARMISINIZ KENDİ ANAYASMIZI YAZMAYA? ANAYASA ASIL OLURMUŞ GÖSTERELİM DOSTA DÜŞMANA!
 
Belki sosyalistlerin ,devrimcilerin,solcu ve demokratik güçlerin birliğine bir kanal açılır.”
Baki ÇİFÇİ 19/07/2010
 
Çevaplardan bir kaçı;
 
 Merhaba Baki arkadas!
Demokratik, ilerici /devrimci cevrelerin hazirladigi Anayasa taslaklari yok degil, ancak, 'iste bizim anayasa taslagimiz' diye ortaya cikmanin pratik degeri olmadigi icin, yayginlasmiyor, yayginlastirilamiyor.
 
( Kurtleri ayri tutarsak, sosyalist ve demokratik gucler olarak sesimizi kitlelere ne kadar ulastirdigimiz ortada, yayginlasmiyor/yayginlastirilamiyor derken bunu kasdediyorum )
 
Bunun yerine onumuze getirilen ve kabul edilmesi ihtimali olan bir metni tartismak, orada yanlis bulduklarimizi elestirmek, iscilerin-emekcilerin, kurtlerin, alevilerin sorunlarina cozum icermedigini gostermek daha anlamli oluyor.
Asagida, bu nitelikte oldugunu dusundugum ve DBH-tartisma grubuna ulasan,  'NEDEN BOYKOT' baslikli bir elestiriyi iletiyorum. Nelere karsi oldugumuzu anlatiken isteklerimizi de dillendirmis olabiliriz. 
Selamlar...
yUcel
 
Baki bir geldin pir geldin ve su badem bıyıklı anayasacılarin anayasası  için en güzelini sen söyledin. Biz sosyalistler nasıl bir anayasa istiyoruz,u gelin beraber olalım,birlik ve beraberlik içinde olalım ve kendi anayasamızı halklarımıza sunalım ve onların anayasasını boykot edelim.
Hamdi Gülen
 
SELAM MEHMET YÜCEL ARKADAŞ
UZUN YILLARIN HASRETİYLE SELAMLIYORUM.
ARADAN GEÇEN UZUN ZOR YILLAR BOYUNCA "NEDEN BOYKOT" YAZISINDAN KESİP ALDIĞIM CÜMLENİN İÇİNDE SAKLI OLAN TEMEL FELSE İLE YAŞADIM.
"Böylesi bir durumda sosyalistler, emekçiler ve yoksul halk kesimleri  bu taraflardan birisinin peşine takılmak yerine, kendi seçeneğini oluşturmalı ve kendisine  “yeni bir yol” açmalıdır."
 
 
TAM DA BÖYLE .ANCAK SOSTALİSTLERİN DEVRİMCİLERİN HAZIRLADIĞI ANAYASA TASLAKLARI VARDI DA BİZ NASIL OLDUDA HABERDAR OLMADIK. ÖYLEYSE BİN KERE YAZIK BANA. İŞTE BİZİM ANAYASAMIZ IN PRATİK DEĞERİ YOKSA BİZİM ÜLKE YÖNETME HAYALİMİZDE YOK DEMEKTİR. Kürtleri ayri tutarsak  sosyalist ve demokratik güçler olarak  BOYKOT ÇAĞRILARI VE  DEĞERLENDİRMELERİNİN NE DEĞERİ NE OLACAKTIR. BENİM  BU TOPRAKLARDA  ÖĞRENDİĞİM ŞEY   EĞEMENLERİN ZEHİRLİ AYRANININ  ACILIĞIYLA DEĞİL, KENDİ ŞİFALI FORMÜLÜMÜZÜ KİTLELERİN ÖNÜNE KOYMAKTIR.  ÖYLE FANTAZİLERLE SÜSLÜ SÖZLE DEĞİL, NET ÇERCEVELİ ANLAŞILIR,  HERKESE BAYRAK VE İLHAM OLACAK HEDEFLER.  HER KAFADAN BİR SESİN ÇIKTIĞI KÜÇÜK KÜÇÜK ÖRGÜTCÜKLERLE, KÜÇÜK KÜÇÜK ŞEFLERIN KEDİNİ TATMİN ETTİĞİ BİR BÖLÜMMÜŞ İÇİNDE HALK KİTLERİ NEZNİNDE NE PRATİK DEĞERLERİ OLABİLİR Kİ. 1 MAYISTA BU GPUPCUKLARI GÖRDÜK. ANCAK 1 MAYISTA BİR ŞEYI DAHA GÖRDÜK. BİRARAYA GELİNCE NE BÜYÜK OLUYORUZ.  sosyalist ve demokratik güçler İN ORTAK ANAYASALARI OLMASI  BU ANLAMDA BİR DEĞER TAŞIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM. VE İDDİA EDİYORUM. O ZAMAN PRATİK DEĞERİNİ TARTIŞIRIZ. SOSTALİSTLER HEP BAŞKARINI ELEŞİRMEYE ARA  VERİP KENDİ YASALARINI YAPMALILLAR
AKSİ HALDE SİSTEMDEN BAĞİMSIZLAŞIP BAŞKA BİR SEÇENEĞİN OLDUĞUNU HEM KENDİMİZE, HEMDE HALKIMIZA NASIL ANLATIRIZ.
 SELAMLAR
NOT:Son zamanlarda grup tartişmarında kendi anayasa taslağımızı oluşturalım düşüncesinin belirmeye başladığını memnuniyetle izliyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Baki Çiftçi Arşivi