Çarşamba günü kar ve fırtına geliyor

Çarşamba günü kar ve fırtına geliyor
Türkiye iki soğuk hava dalgasının etkisine girdi, kar yağışı başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’da kar yağışı uyarısının ardından, akşam saatlerinde bazı bölgelerde kısa aralıklarla sulu kar yağışı gözlendi.

Akşam saatlerinde, İstanbul’un Kuzey kesimlerinde görülen sulu kar, özellikle Arnavutköy, Habipler, Bahçeköy ve Maslak’ta kısa aralıklarla yağmaya başladı.

İstanbul'da özellikle çarşamba günü için çok kritik bir uyarı yapıldı: Fırtınaya ve kar yağışına dikkat, kar kalındığı Anadolu yakasında 20 santimetreye kadar ulaşacak. Hatta İzmir'e bile kar yağışı beklendiği açıklandı. AKOM, İstanbul için alarm durumuna geçti. Peki ama kar nerelere yağacak, hangi illerde kar yağışı olacak, kar ne zaman yurdu terk edecek? İşte Türkiye'de hava sıcaklıkları hakkındaki son gelişmeler...

Türkiye, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç merkezi ve yağışlı hava ile Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisine girdi.  Meteorolojiye göre pazartesi, salı ve çarşamba günleri ülke genelinin tamamına yakını yağışlı geçecek. Perşembe günü kuzey ve doğu bölgelerde etkili olacak yağışlar etkisini azaltacak ancak soğuk hava etkili olmaya devam edecek. Yağışların genellikle karla karışık yağmur ve kar, Doğu Karadeniz kıyıları ve Akdeniz kıyı kesimleri ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde yağmur ve sağanak şeklinde olması bekleniyor.



İSTANBUL'DA SULU KAR YAĞIŞI BAŞLADI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’da kar yağışı uyarısının ardından, akşam saatlerinde bazı bölgelerde kısa aralıklarla sulu kar yağışı gözlendi. Akşam saatlerinde, İstanbul’un Kuzey kesimlerinde görülen sulu kar, özellikle Arnavutköy, Habipler, Bahçeköy ve Maslak’ta kısa aralıklarla yağmaya başladı. Hava sıcaklıkları yarın 2, çarşamba ve perşembe günü ise 0 derece olarak hissedecek. Karla karışık yağmur ve kar yağışının salı ve çarşamba günleri Anadolu yakasında kuvvetli olmak üzere devam edeceği, çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren yağışın tekrar karla karışık yağmur ve yer yer yağmur şekline döneceği tahmin ediliyor. Yerde kar yüksekliğinin sahil kesimlerde 1 ila 3 cm olurken rakımın biraz yüksek olduğu yerlerde 10 ila 20 cm arasında olması bekleniyor. Yetkililer, kar yağışı ve fırtına şeklinde esecek rüzgarın oluşturacağı ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istedi.

METEOROLOJİ'NİN O UYARISI 
Çarşamba günü ülkemizin büyük bölümünde görülecek kar yağışlarının Marmara’nın doğusu (Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Yalova ve İstanbul’un Anadolu yakası), Batı Karadeniz (Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop’un iç kesimleri), İç Anadolu’nun batısı (Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırıkkale, Konya, Karaman), Akdeniz bölgesinin iç kesimleri (Isparta, Burdur, Kahramanmaraş’ın ve Adana’nın kuzey kesimleri ile Antalya ve Mersin’in iç kesimlerinde), İç Ege’de (Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Denizli ile İzmir, Manisa, Aydın’ın doğusu ve Muğla’nın iç kesimlerinde) ve Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda (Hakkari, Bitlis, Muş, Bingöl, Tunceli, Van’ın güneyi ve Şırnak’ın doğusunda) kuvvetli (10 ila 20 cm) ve yer yer yoğun olacağı (20 cm üzeri) tahmin ediliyor. Yoğun kar yağışları sebebiyle meydana gelebilecek ulaşımda aksamalar ile buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
ALARM DURUMURA GEÇİLDİ
AKOM, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'a ilişkin uyarıları üzerine karla mücadele çalışmaları için alarm durumuna geçti. AKOM'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'a ilişkin uyarıları üzerine AKOM karla mücadele çalışmaları için alarm durumuna geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kış şartlarıyla mücadele ekipleri olumsuzluklara karşı 1.028 araç, iş makinesi ve 4 bin 815 personel ile ana arterlerde görev başında olacak. Bu gece yarısından itibaren başlatılacak kış şartlarıyla mücadele çalışmaları olumsuz hava koşulları İstanbul'u terk edinceye kadar sürecek." 

ANKARA
Büyükşehir Belediyesi bu geceden itibaren yoğun kar yağışının beklendiği Ankara’da, sürücüleri aşınmış lastiklerle trafiğe çıkmamaları, vatandaşların da toplu taşım araçlarını kullanmaları konusunda uyardı.

Meteoroloji verilerine göre, gece saatleriyle birlikte kar yağışının yoğunluğunu artırarak Ankara’yı etkisi altına almasının beklendiğini kaydeden Fen İşleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri toplam 652 adet araç ve 2 bin personelle karla mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.

Fen İşleri Dairesi Başkanı Vedat Üçpınar yaptığı açıklamada, karla mücadele araçlarının şehrin yüksek ve önemli noktalarında bekleme yapacaklarını ve kar yağışı ile birlikte takviye ekiplerle karla mücadele ve tuzlama çalışmasının gerçekleştirileceğini söyledi. Üçpınar, gerek sürücülerin, gerekse vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için gereken tüm tedbirlerin alındığını ifade etti.

Kar mücadele araçlarının gece Çankaya bölgesi, Sincan bölgesi, Havaalanı Yolu, Eskişehir Yolu, Konya Yolu, Turan Güneş Bulvarı, İncek, Keçiören, Pursaklar, Samsun Yolu, Mamak, Yenimahalle, İstanbul Yolu , Altındağ gibi  merkezler ile yüksek noktalarda ve bölge şefliklerinde araçların bekleme yapıp kar yağışı ile mücadele edeceklerini belirten Üçpınar, “24 saat üç vardiya halinde çalışıyoruz” dedi.

Üçpınar, “Vatandaşlarımız trafik düzeni ve emniyeti için aşınmış lastikli araçlarla trafiğe çıkmasın ve toplu taşıma araçlarını tercih etsinler” uyarısında bulundu.

İZMİR İÇİN KAR UYARISI
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Ege Bölgesi bugünden itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Açıklamada bölge genelinde bugün öğle saatlerinde başlayacak sağanağın İzmir, Aydın ve Manisa'da etkili olacağı, Çanakkale, Balıkesir ve Manisa'nın kuzey ilçelerinde yoğun kar yağışı şeklinde görüleceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.