Felaket senaryosu

Felaket senaryosu
Sarı lacivertliler, önemli gelirlerinden mahrum kalıp daha da zor günler geçirebilir. Ancak bundan, F.Bahçe’yi ağırladıkları maçlarda büyük gelir elde eden Anadolu kulüpleri de darbe yiyecek.

ŞİKE konusundaki adli soruşturma devam ederken herkesin sorduğu soru şu: Fenerbahçe Bank Asya 1. Lig’e düşürülürse ne olacak? Sarı lacivertliler için bu senaryo tam bir kabus gibi. Fenerbahçe, küme düşmesi halinde en azından 140 milyon TL’den olacak. Bu rakam Şampiyonlar Ligi’nden gelecek gelirin iptal olacağı da düşünülürse 200 milyon TL’ye kadar çıkacak.

Ayrıca Fenerbahçe Sportif A.Ş.’nin borsada 550 milyon TL civarında olacağı hesaplanan kaybı da eklendiğinde fatura 750 milyon TL’yi bulacak. Bu da sarı lacivertlilerin ekonomik anlamda da çok büyük bir çöküş yaşaması anlamına gelecek. İşte sarı lacivertlilerin ligden düşürülürse kaybedecekleri…

1-F.bançe'nin maddi kayıp ne kadar ?

a- Lig şampiyonluğu parası geri alınacak

TÜRKİYE Futbol Federasyonu’nun ligde şampiyon olan takımlara verdiği 15 milyon TL’lik ödül geri alınacak. Sarı lacivertliler böylece 15 milyon TL’lik bir kayıp yaşayacak. Zarar: 15 milyon TL

b- Yayın geliri en az 55 milyon TL düşecekx

 FENERBAHÇE’nin ligi ilk 5 içinde bitirmesi durumunda alacağı televizyon geliri en az 50 milyon TL olacakken, Bank Asya 1. Ligi’nde oynarsa bu miktar 1.5 milyon TL’ye düşecek. Zarar: 50 milyon TL

c- Devler Ligi’nden beklenen para uçacak

ŞAMPİYONLAR Ligi’nden bu sezon gelecek en az 20 milyon Euro elden gidecek. Ayrıca Bank Asya’da oynaması nedeniyle bir sonraki sezon da Devler Ligi’ne gidemeyecek olan sarı lacivertlilerde zarar 2 katına çıkacak. Zarar: 50-100 milyon TL

d- Reklam gelirleri önemli oranda azalacak

FENERBAHÇE’nin Spor Toto Süper Lig’den düşmesi halinde reklam verenlerin büyük bölümü bu reklamlarını geri çekebilir. Buradan da sarı lacivertlilerin kaybı son derece yüksek olacak.Zarar: 25 milyon TL

2- Bundan sonra neler olacak?

a- Kulüp olağanüstü kongreye gidecek

AZİZ Yıldırım, eğer tutuklanırsa kendisi ve yönetim kurulu istifa edebilir. Bu durumda olağanüstü kongreye gidilir. Böyle olursa sarı lacivertliler çok kısa bir süre içinde yeni yönetimini seçmek zorunda.

b- Aziz Yıldırım tesislere bile giremeyecek

BAŞKAN Yıldırım eğer bu dava sonucunda hüküm giyerse, yüz kızartıcı suç kapsamında Fenerbahçe Kulübü’nden ihraç edilecek. Bu durumda Yıldırım’ın Fenerbahçe tesislerine girmesi bile yasaklanacak.

c- Yabancı futbolcular takımdan ayrılacak

BANK Asya 1. Ligi’nde 3 yabancı oynatabilecek olan Fenerbahçe tüm oyuncularını takımda tutabilir. Ancak gelirleri çok düşecek olan sarı lacivertliler için bu ücretler ekonomik anlamda bir yıkım olabilir.

3- Diğer kulüpleri nasıl etkileyecek?

a- Anadolu kulüpleri ekonomik krize girecek

F.BAHÇE maçları Anadolu kulüpleri için çok önemli bir gelir kaynağıydı. Hem pahalı fiyatlarla bilet satışı hem de esnafın gelirleri açısından F.Bahçe ile oynadıklarında yüzleri gülüyordu. Hatta son şampiyonluk maçının Sivas kentine 4,5 milyon Euro’luk nakit akışı sağladığı açıklanmıştı.

b- Üç büyukler kavramı da darbe yiyecek

F.BAHÇE’nin, G.Saray’la oynadıgı bir Süper Lig maçında statların çevresindeki esnaf en az 1 milyon Euro’luk gelir elde ediyordu. Yine diğer derbilerde de bilet satışları ve yan unsurlarıyla yaklaşık 4-5 milyon Euro’luk bir ekonomik katkı sağlanıyordu. F.Bahçe küme düşürlürse derbi ekonomisi de büyük darbe yiyecek.

c- Yayıncı kuruluş zor durumda kalacak

? SON yayın ihalesine yıllık 400 milyon dolar civarında ödeyen Digiturk’ün en büyük müşterileri Fenerbahçe taraftarlarıydı. Şimdiden dekoder iptalleri başladı. Eğer sarı lacivertli takım ligde olmazsa yayıncı kuruluş en önemli müşterisini kaybedecek ve yayın ihalesindeki rakamı kolay kolay ödeyemeyecek hale gelecek.


d- Süper Lig’in heyecanı çok etkilenecek

FENERBAHÇE, tartışmasız Süper Lig’in en renkli takımı. Sarı lacivertlilerin olmadığı bir lig hem marka değerini düşürecek hem de heyecanı kaybolacak. Bu durumda reklamveren firmaların sayısı önemli ölçüde azalacak. Bu da yaklaşık 1 milyar dolarlık bir gelir pastası oluşturan Türk futbol ekonomisini küçültecek.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.