Ülke puanı için kritik akşam

Ülke puanı için kritik akşam
Avrupa Ligi’nde bugün play-off rövanşlarına çıkacak Fenerbahçe ve Galatasaray; Konferans Ligi’nde Trabzonspor ve Sivasspor’un yanı sıra Beşiktaş’ın Devler Ligi’ndeki her maçı adeta kader sınavı niteliğinde olacak.

Avrupa'da üst üste başarısızlıkla geçen sezonların ardından Türkiye, önümüzdeki sezonlarda daha az takımla, daha çok eleme turu oynama tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu noktada, bugün Avrupa kupalarında rövanş maçlarına çıkacak Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor ve Sivasspor’un her karşılaşması adeta bir kader sınavı niteliğinde. Önceki sezonu 13. basamakta tamamlayan Türkiye, bu sezonu mutlaka ilk 15 sırada içinde bitirmek durumunda. Aksi halde 2023-24 sezonunda Avrupa’ya 5 değil, 4 takım gönderebileceğiz. Bununla beraber her bir temsilcimiz en az 3’er ön eleme turu oynamak zorunda kalacak.

TEK AVANTAJ TAKIM SAYISI 

Türkiye eğer Avrupa’da bu sezonu başarılı bir şekilde geçirmesi durumuna ilk 15 sıra içerisinde olması imkansız değil. Zira mevcut durumda yola 5 takım ile devam eden Türkiye’nin ilk 15 sırada yolunda önünde yer alan ülkelerin Avrupa’daki takım sayıları bizden daha az durumda. 17. Çekya’nın 5 ekibinden 4’ü yola devam ediyor ve 1’i elendi. Güney Kıbrıs’ın 4 takımından 2’si elendi. 15. Hırvatistan ve 14. basamaktaki İsviçre’nin de yine 4’er temsilcisinden 2’si elendi ve Avrupa’da sadece 2’şer takımla kaldılar. Türkiye şu anda 22.7 puanla 18. sırada bulunuyor. 17. Çekya’nın 22.8, 16. Güney Kıbrıs’ın 23.875, 15. olan Hırvatistan’ın ise 24.275 puanı var.

HER GALİBİYET 1 PUAN

UEFA’nın puan hesaplaması, eleme turları ve grup aşaması ile sonraki turları olarak ikiye ayrılıyor. Buna göre; elemelerde elde edilen her galibiyette ülkelerin hanelerine 1 puan ekleniyor. Yine eleme turlarında ülkeler, temsilcilerinin aldıkları her beraberlikte 0.5 puan elde ediyor. Eğer bir takım rakibini seri penaltı atışları sonrasında eliyor ve turu geçiyorsa, bu durumda da beraberlik değil, galibiyette geçerli olan 1 puan kazanılıyor. Avrupa kupalarındaki grup aşamaları ve sonraki turlarda da bu hesaplamada puanlar iki katına çıkıyor. Yani gruplar ve devam eden turlarda galibiyet başına 2, beraberlikte de 1 puan kazanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.