Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

TAKSİMETRE MUAYENE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

TAKSİMETRE MUAYENE YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Taksimetre muayene uygulamalarında değişiklik yapıldı.. 30 Kasım 2014 tarih ve 29191 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve yayımı tarihinden bir ay sonra yürürlüğe girecek olan yeni “Taksimetre Muayene Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca ; 3/9/2013 tarihli ve 28754 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taksimetre Muayene Yönetmeliğinin 4. maddesinin 1. fıkrasının (d) “d) Damga: Muayene servisleri tarafından muayene sonucu uygun olduğu anlaşılan taksimetrenin, ayarlarına müdahale edilebilecek tüm noktalarına, muayene işlemleri tamamlandıktan sonra geri dönüşümsüz olarak bir kez kullanılabilen, çıkartıldığında tahrip olan ve üzerinde bu Yönetmelik hükümlerinin gerektirdiği bilgileri taşıyan kelebek mühürleme sistemini,” ifadelerini içerecek şekilde değiştirilmiş bulunuyor.
       
Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik uyarınca ; , ilk muayenenin geçerlilik süresi iki yıl olacak. . Birinci fıkranın (a) bendine göre ilk muayenesi yapılmış taksimetrelerin taksiye montajının yapılması halinde ilk muayene geçerlilik süresine bakılmaksızın muayene servislerince muayenesi en geç üç iş günü içerisinde yapılacak. Muayene servisleri tarafından muayenesi yapılmayan taksimetreler taksilerde kullanılamayacak.
       
Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin sekizinci fıkrasına getirilen değişiklik  kapsamında  tarife değişikliklerinde ilgili kurum/kuruluşlar tarafından tarifenin yayımlanıp, tamir-ayar servisleri tarafından taksimetrelere tarife yüklemesi yapıldıktan sonra en geç on beş gün içerisinde periyodik muayenesi muayene servislerine yaptırılacak.
       
Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre ; damgalamada kelebek mühür kullanılacak bağlantı elemanı çelik tel olacak ve taksimetrelerin tüm marka ve modellerine uygulanabilecek.
         
17 nci maddenin değişen birinci ve ikinci fıkrası gereğince; servis, taksilerde kullanılan tüm marka ve model taksimetrelerin muayenelerini bu Yönetmelik hükümlerine göre gerçekleştirmekle yükümlü olacak.
         
Servis, başvuruda ibraz ettiği işaretlemeleri içeren tek tip damga dışında damga kullanamayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi