Mehmet Mert

Mehmet Mert

Tanıdıklar listelerde yer bulamadılar

Tanıdıklar listelerde yer bulamadılar

Nihayet beklenen gün geldi çattı ve siyasi partiler,  7 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek 25'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde aday gösterilen isimleri açıkladılar.

CHP yıllar sonra ilk defa gerçekleşen ön seçim sayesinde günler önce bir çok adayını belirlemişti.

Dün sadece kontenjan adaylarını belirleyen CHP dışındaki diğer bütün partiler adaylarını açıklamış oldular.

Hemen bölgemizden aday adayı olan isimlerin yerlerini ve sıra numaralarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

***

 

Bölgemizin yetiştirdiği siyasilerden sadece iki kişi seçilebilecek sıralardan aday olmayı başardılar.

Bunlardan CHP ön seçiminde önemli bir başarı sağlayan  Ali Şeker; CHP İstanbul 3. Bölge 4. Sıra ve daha önce 2007 seçimlerinde 16. Sırada kaldığından seçilemeyip 2011 seçimlerinde 9. Sıradan seçilen şimdi de seçilebilecek yerden aday olan,  Tülay Kaynarca; Ak Parti  İstanbul 3. Bölge 6. Sıradan listelere girmeyi başardılar.

 

Bu iki isim dışında;

- Hayati Arkaz: MHP İstanbul 3. Bölge 9. Sıra
- Volkan Yılmaz: MHP İstanbul 3. Bölge 16. Sıra
- Halit Tuna: MHP İstanbul 3. Bölge 17. Sıra

- Celal Babayiğit: Ak Parti  İstanbul 3. Bölge 23. Sıra

- Özgür Karabat: CHP  İstanbul 3. Bölge 13. Sıra

- Erhan Bozan:CHP İstanbul 3. Bölge 16. Sıra

- Kemal Çebi: CHP İstanbul 3. Bölge 21. Sıra

- Nurcan Şanlı: CHP İstanbul 3. Bölge 22. Sıra

- Taşkan Uysal: CHP İstanbul 3. Bölge 24. Sıra

- Kemal Deniz Bozkurt; CHP İstanbul 3. Bölge 28. Sıra

- Selami Değirmenci; CHP İstanbul 3. Bölge 29. Sıra

- Ali Ulvi Gökbulak: CHP İstanbul 3. Bölge 31. Sıra

- Muharrem Yıldız: MHP Kars 2. Sıra adayı olarak listelerde yer bulmuş oldular.

 

***

 

Bu isimlerin seçilme ihtimali zor gözükse de en azından milletvekili adayı olarak listelerde yer bulmuş olmaları teselli ikramiyesi gibi düşünülebilinir.

Öte yandan yine bölgemizde de tanınırlıları ve takip edildiklerine inandığımızı siyasilerden;

- Ahmet Turgut: MHP İstanbul 1. Bölge 4. Sıra

ve

- Metin Külünk: Ak Parti  İstanbul 1. Bölge 8. Sıra adayı olarak yine seçilebilecek yerden aday olmayı başardılar.

 

***

 

 

Bölgemizden MHP, CHP ve Ak Parti'den onlarca aday adayı olmasına rağmen seçilebilecek yerden iki isim (Ali Şeker CHP ve Tülay Kaynarca AKP) dışında başka isimler listeye girmeyi başaramazken hadi birazda isimler ile ilgili kısa bilgiler verelim...

 

- İlker Gürbüz, Erkan Koçali (CHP'den Kars aday adayı idi), Halis Kahraman, Alaattin Yavuz Güneş gibi isimler listelerde hiç bir şekilde yer alamadıalr.

 

 

- CHP ve MHP'nin çatı cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu MHP'den İstanbul 1. bölge milletvekili adayı oldu.

 

- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek AK Parti'den aday gösterilmedi. Böylece 'hatırım varsa onu aday yapmazlar' diyen Bülent Arınç'ın hatırı sayılmış oldu.

 

-  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak İstanbul 1. bölge 6 sıra adayı olarak AK Parti Listesine girdi.

 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çok yakın çalışan; Mücahit Arslan ve metin yazarı Aydın Ünal da Ankara'dan aday oldular.

 

- AK Parti'nin gazeteci adaylarından ikisi (Mahmut Övür ve Metin Metiner) İstanbul 3. bölge (bölgemizden) aday gösterildiler.

 

- CHP Genel Başkanlığı döneminde Deniz Baykal'a en yakın isimler arasında sayılan Savcı Sayan AK Parti İzmir aday listesinde yer aldı.

 

- AKP Listesinde dikkat çeken bir isim ise, sanatçı Uğur Işılak oldu. AK Parti'nin seçim müziklerini hazırlayan Işılak İstanbul 3. bölgeden aday oldu.

 

- Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun en yakın üç danışmanı Meclis yolunda. Davutoğlu'nun Başdanışmanları Ertan Aydın ve Vedat Bilgin Ankara'dan; Ali Sarıkaya ise İstanbul'dan seçilecek sıralardan aday gösterildiler.

 

- BBP'nin vefat eden lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun damadı Mustafa Afşin Yazıcıoğlu İstanbul 3. bölgede 11. sıradan milletvekili adayı oldu.

 

- Listelerde yer alan kadın aday sayısı konusunda HDP açık ara önde. HDP listesinde 268 kadın aday yer alırken, CHP'de bu sayı 103, AK Parti'de ise 99 oldu.

 

- Bakanlardan yeri değişenlerden biri de Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu oldu. Bu dönem Edirne Milletvekili olan Müezzinoğlu, 7 Haziran seçimlerinde Bursa'da AK Parti 1. sıra adayı olarak listeye girdi.

 

- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Ordu'dan 1. sıra adayı oldu. Son seçimde AK Parti'nin Ordu 1. sıra adayı, daha sonra partiden istifa eden eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin idi.

 

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun nereden aday olacağı merak konusu idi. Soylu, Trabzon'dan 1. sıra adayı oldu.

 

- PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın öz yeğeni 1987 doğumlu Dilek Öcalan, HDP'den aday gösterildi.

 

- HDP listesinde, eş Başkan Selahattin Demirtaş İstanbul 1. sıradan, diğer eş başkan Figen Yüksekdağ ise Van'dan aday oldu. İmralı heyetinin değişmez isimlerinden Sırrı Süreyya Önder ise, bu kez Ankara'dan aday oldu. Önder, Ankara 1. Bölge'de, 1. sıradan seçim yarışına girecek.

 

- Gaziantep'te üç dönem CHP'den Belediye Başkanı seçilen Celal Doğan da bu seçimlerde HDP'den milletvekili adayı oldu.

 

- HDP Listesinde dikkat çeken isimlerden biri de, Diyarbakır Eski Belediye Başkanı Osman Baydemir Urfa'dan birinci sıra adayı oldu.

 

- Merkez Bankası eski Başkanlarından, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski danışmanı Durmuş Yılmaz da MHP Listesinde, Uşak'tan 1. sıra adayı oldu.

 

- MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin karşısına, partinin eski kongrelerinde genel başkan adayı olarak çıkan iki isim, Koray Aydın ve Ümit Özdağ. Aydın Trabzon'dan, Özdağ ise Gaziantep'ten MHP Listesine 1. sıradan girdiler.

 

- CHP'de; İstanbul Milletvekilleri Faik Tunay, Müslüm Sarı, Aydın Ayaydın, Ali Özgündüz, Umut Oran, Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Ali Demirçalı, Refik Eryılmaz, Ayşe Eser Danışoğlu, Hüseyin Aygün, Kamer Genç, Sabahat Akkiraz'ın da aralarında bulunduğu 82 milletvekili aday gösterilmedi.

 

***

 

Sırası geldikçe adaylar ile ilgili isim isim bilgiler vermeye çalışacağız.

İlk bakışta listeleri kısaca özetleyelim dersek; bu seçimlerin en iyi liste yapan partisini CHP olarak belirlemek mümkün.

Gerek ön seçim kararıyla, gerek kadınlara ve gençlere tanıdığı kontenjan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 7 Haziran öncesi parti tabanında bir heyecan yaratmış oldu.

Ak Parti listesine şöyle bir göz gezdirdiğinizde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın listelerdeki izlerini ve etkisini görmek mümkün.

HDP'de gençler ve kadınlara listelerinde fazlaca yer veren parti olmuş oldu.

MHP'de ise en büyük sürprizi Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını söyleyebiliriz.

Hadi bakalım listelerde tamam.

Şimdi sıra geldi yaklaşık iki ay boyunca propagandalara ve seçim çalışmalarına.

 

 

 

GÜNÜN SÖZÜ:

Eğer hayat sadece sevinçle dolu olsaydı, hiçbir zaman cesur ve sabırlı olmayı öğrenemezdik...

 

twitter.com/MehmetMert1

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Mert Arşivi