İlyas Öztekin

İlyas Öztekin

TİMURUN FİLLERİ HİKAYELERİ

TİMURUN FİLLERİ HİKAYELERİ

Bu gün ülkemizde yaşananlara bakınca tarihin efsanelerinden biri olan Timur’un filleri ile ilgili iki hikâye aklıma geliyor ve günümüzle özdeşleşen şaşırtıcı benzerlik dolaysıyla sizlerle paylaşıyorum.

Ankara savaşından dönen Timur Anadolu halkının yer yer isyan etmek üzere olduğunu görmüş. Her köye beslemeleri için savaşta yararlandığı fillerden birer tane verilmesini istemiş. Aylar sonra elçi gönderip fillerin durumunu köylülerin tepkisini öğrenmek istemiş.

Elçi dönüşünde köylülerin çok kızgın olduğunu filleri beslemekte zorlandıklarını söylemiş. Timur “kızgın halktan zarar gelir ordudaki tüm filleri her haneye dağıtın” emrini vermiş.Aradan bir süre geçtikten sonra tekrar elçi gönderip Anadolu halkının tepkisini öğrenmek istemiş.Elçi ben hayretler içinde kaldım hünkarım demiş halk işi gücü bırakmış eğleniyor oynuyor şaşırdım demiş.Timur eğlenen oynayan düşünmeyen halktan zarar gelmez tez varan filleri toplayın demiş.

İkinci fil hikayesi de güncel.Oda şöyle; Timur savaştan dönerken köylülere hediye olarak bir fil vermiş köylüler bu bağışı sevinçle alkışla karşılamışlar bir zaman sonra fil köydeki ekinlere zarar vermeye başlamış köylü son derece şikayetçiymiş bu durumdan.Düşünmüşler Timur’la arası en iyi olan Nasrettin Hocaya gitmişler.Hocam senin Timur ile ilişkilerin çok iyi seni sever gidip söyle de bu fili alsın der.Hoca köylülere güvenemez tamam gideceğim yalnız sizde benim arkamdan geleceksiniz ben sizin adınıza konuşacağım der.Yola çıkıp Timur’un otağına varırlar.Otağın kapısında hocayı karşılayan Timur sorar hayrola hocam buyur ne istersin.Hoca arkasını dönüp köylüleri göstererek bu köylüler….Der..bakar ki arkasında kimse yoktur.Tekrarlar sözlerini köylüler gönderdiğiniz filden çok memnunlar acaba hünkarımız iki fil daha gönderir mi der.

Şimdi önce ülkemizde yakın bir tarihte ki şu kutuları kasaları saatleri ihaleleri milletin orasına koydum diyenleri sıfırlamaları Türkiye’nin cari açığını kapatanları orospunun parasını peşin ödeyeceksin diyen dede nasihatini hatırlatanları düşünün son olarak ak-sarayı örtülü ödeneği Suriyelilere verilen paraları uçakları mercedesleri düşünün.Sonra şu madenlerde ölen yüzlerce insanı düşünün,yeşil kartı kömürü erzakı nakit sosyal yardımları bir liderin bir siyasi partinin verdiğini zannedenleri düşünün.

Bir iki ayda ekmeğe benzine sigaraya içkiye doğalgaza yapılan zamları  ve her şeye konan yüksek vergileri bu vergilerden kesilen paralarla kömürün erzakın yeşil kartın bedelinin karşılandığının farkına varmayanları,farkına vardıkları halde Nasrettin Hocayı yalnız bırakanlar gibi otağın önünden kaçanları düşünün.Yada birinci hikayede olduğu gibi iktidardan yakınan isyan eden durmadan dert yanan ancak sandıklar kurulduğunda yine koşup ona oy veren övgüler yağdıran hatta tapınan insanlara baktıkça bu ülkenin durmuna şaşırmamak ve Timur’un hikayesini anımsamamak mümkün değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İlyas Öztekin Arşivi