‘Amaç aklamak’

‘Amaç aklamak’
Aydınların ateşe verildiği dönemin valisi Ahmet Karabilgin, ‘Olayın dinsel bir başkaldırı olduğunun’ yok sayıldığını, arkasındaki siyasi gücü herkesin bildiğini söyledi

Aydınların kırıma uğradığı dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin, derin devlet işi denilerek katliamın aklanmayaçalışıldığı uyarısında bulundu. Olayın dinsel bir başkaldırı olduğunun yok sayıldığını vurgulayan Karabilgin, maşaların cezalandırıldığını ancak aradan geçen yıllara rağmen onları kullanan, gerek örgütsel, gerekse idelojik ve siyasal bağların aydınlatılmadığınadikkat çekti. Karabilgin, katliamın arkasındaki siyasal gücü Türkiyede herkesin bildiğinisöyledi.

Dönemin valisi Karabilgin, üzerinden 18 yıl geçen kıyım günü ve sonrasında yaşananları Cumhuriyete anlattı. Karabilgin, son dönemlerde katliamın gerçek amacının perdelenmeye çalışıldığına işaret ederken Önce derin devletin marifeti şeklinde yansıtılmaya çalışıldı. Sonradan da PKKnin de bu işe müdahil olduğu görüşü ortaya atıldı. Bunların o dönem için söylüyorum, en ufak ipucu yok. Olay, toplumsal bir tepki, tepkinin siyasal boyutu dinsel ve köktendinci, laik Cumhuriyet’e yönelik bir başkaldırıdırdeğerlendirmesini yaptı. Karabilgin, bu tür yayın ve söylemlerin amacınıOrtada bu gerçekler varken, bu tür yönlendirmeler, çarpıtmalar o günkü başkaldırının toplumsal, siyasal amaçlarını gizlemek, gölgelemek olarak yorumladı.

Hükümet konağına yeşil bayrak çekilmek istendiğini de anımsatan Karabilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: Hepsi ortada. Görüntüler var, sloganlar var. (Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılıcak sloganları atılmıştı.) Saldırılan hedefler var. Bütün bunlar ortadayken son yıllarda derin devletin marifeti demek son derece saptırmaya yönelik bir hareket olarak düşünüyorum. Dinsel bir başkaldırı olduğunu yok saydırıp yerine derin devlet deniyor. Yavaş yavaş artık aklanmaya çalışıyor, en azından kamuoyu nezdinde. Ergenekonun, PKKnin marifetiyse, ellerinde kanıtlar varsa, yetkili savcılar araştırmasını yapar, soruşturulur. Söylemekle, yazmakla bunun doğruluğu kanıtlanamaz, işin doğrusu bu diye.

Katliamın gerçek sorumlularının yakalanmadığına dikkat çeken Karabilgin, Orada maşa olarak kullanılan eğitimsiz bir grup yargılandı. Ama onları kullanan, gerek örgütsel gerekse idelojik ve siyasal bağlar aydınlatılmadı. Hâlâ da kapalı. Onlara destek veren siyasal güçler de belli. Daha somut bir şey söylemek istemiyorum. Bunları destekleyen siyasal gücün ne olduğunu herkes biliyor dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.