Fotoğraftaki polis sizce hangisi?

Fotoğraftaki polis sizce hangisi?
İstanbul çapında görev yapan 1450 'sivil polis' sadece simitçi, piyangocu olarak değil, doktor, hemşire ve garson olarak da karşınıza çıkabilir.
Hastane koridorunda beklerken yanınızdan geçen genç doktor ve hemşire, alışveriş merkezinde bebek arabasını süren modern giyimli genç çift, stadyumda hemen yanınızda canla başla takımınıza tezahürat yapan ‘taraftar’ aslında gizli görevli polis olabilir. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, ‘simitçi’, ‘mısırcı’ ya da ‘Noel Baba kıyafetli’ sivil polis konseptini genişletti. İstanbul çapında görev yapan 1450 sivil polis, elektrikçi, ayakkabıcı, garson, tezgâhtar, çöpçü kılığında ve devamlı görev yapıyor.

‘Gizli polisler’ bölgelerindeki bir olaya müdahale ettiklerinde yani deşifre olduklarında başka bir yerde görevlendiriliyor. ‘Güven Timleri’ olarak bilinen ‘gizli polis’ler, daha çok İstiklal Caddesi, Kadıköy Çarşısı, Eminönü Meydanı, Bağdat Caddesi gibi büyük caddelerde, kalabalık semt pazarlarında, otobüs duraklarında, Akmerkez, İstinyepark, Kanyon ve Cevahir’de görevli. ‘Güven Timleri’ kuruldukları 10 Ağustos 2009’dan bugüne kadar hırsızlık, kapkaç, dolandırıcılık başta olmak üzere 55 bine yakın olaya anında müdahale etti. Bu olaylara karışan 70 bine yakın kişiyi suçüstü yakaladı. Bu kişilerden 10 bine yakını tutuklandı. Örneğin, Kumkapı, Eminönü gibi yerlerde günde 4-5 olan kapkaç olayı timlerin gelmesiyle günde 1-2 ye düştü. Hafta içi 1, hafta sonu 1.5 milyon kişinin dolaştığı İstiklal Caddesi’nde yankesicilik olayı günde 1’e kadar indi. Caddede 290 polis görev yapıyor. ‘Yetkililere göre timlerin göreve başlamasıyla asayiş olayları yüzde 80 azaldı.

‘Güven timlerinin’ başarılarıysa haftalık performans değerlendirmesiyle ölçülüyor. Başarılı olan polis eşiyle nezih bir ortamda yemeğe, sinemaya, konsere yada tiyatroya gönderilerek ödüllendiriliyor. Timde görev alacak polis altı aylık bir hizmet içi eğitimden geçiriliyor. Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı 1450 sivil polis sayısının 3 bine çıkarılması hedefleniyor.

Simidin parası nereye?

Güven timleri konusunda en merak edilen konulardan biri de satılan simitlerin, mısırların, boyanan ayakkabıların parasının emniyete kalıp kalmadığı? İşte cevabı; simit tezgâhları, mısır arabalarının bir sahibi var. Ama emniyetin değil. Polisler sadece görev süresinde o tezgâhın başında duruyor, ya birebir satıyor ya da bazen ‘yardımcı’ gibi yanında duruyor. Dolayısıyla gelen para doğrudan simitçinin, mısırcının ya da boyacının cebine giriyor.

2 yılda 55 bin olaya müdahale
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kendisini doktor olarak tanıtıp hastaları dolandırdığı iddia edilen bir kadın güven timinde görevli kadın polis tarafından yakalandı. Üzerine hemşire kıyafeti giyen kadın polis, şikayetin olduğu katta beklerken serviste yatan hastalardan para alan Nurcan Y. Suçüstü yakalandı.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ altıncı katta hastaların cep telefonlarının çalındığı ihbarı üzerine harekete geçen polis, elektrik teknisyeni kılığında serviste beklemeye başladı. Hırsız odada kimsenin olmadığını zannedip hemşire odasına girerek çep telefonlarını alırken yakalandı.

Aksaray’da bir pazarda iki gasp olayının olması üzerine Güven Timleri Milli Piyangocu rolünde gaspçıyı beklemeye başladı. Alışveriş sonrası bir vatandaşı bıçakla tehdit edip parasını almaya çalışan gaspçı yakayı ele verdi.

Maltepe’de bir kadın facebook’tan tanıştığı bir kişi tarafından tehdit edilmeye başladı. Kendisinden para isteyen bu kişi hakkında şikayetçi olan kadın durumu polise bildirdi. Tehdit edilen kadın sanal arkadaşını kafeye çağırdı.Kafede garson kılığına giren güven timleri kadından para isterken suçüstü yakalandı.

Sultanahmet Adliyesi önünde kestaneci kılığında görev yapan polis Alman turisti kapkaç yapmaya çalışan yabancı uyruklu bir kişiyi yakaladı. Gürcistan uyruklu olduğu anlaşılan zanlıya anında müdahale eden kestaneci kılığındaki polise, Alman turist kendisini kurtardığı için teşekkür etti.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.