'Köylüler olarak direnişimiz sürecek'

'Köylüler olarak direnişimiz sürecek'
Ömeraltı köylüleri bu kez kendilerini ormana zincirledi

BURSA’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’ne bağlı Ömeraltı Köyü’nde bir krom işletmesinin tesis kurmak için ağaç kesmesini önlemek amacıyla cuma günü ormanda namaz kılan köylüler bu kez kendilerini ağaçlara zincirledi.

Mustafakemalpaşa’nın 40 hanelik Ömeraltı Köyü yakınlarında faaliyet gösteren İstanbul merkezli Siltaş A.Ş.’ye ait bir krom madeni, iki ay önce Kınalı Batak Mevkii’ne şantiye kurarak maden çıkarmaya başladı. Bir süre sonra depolama ve ayrıştırma yapacak yer arayan firma, Ömeraltı Köyü’ne yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Koca Geçit Mevkii’nde, çam ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu bölgeyi uygun gördü. Gerekli yasal izinleri alan firma iki hafta önce tesisin kurulacağı mevkide ağaç kesimine başladı. Ağaçların kesildiği haberini alan köy halkı bunun üzerine bölgeye gelerek kesimi engelledi.

Köylünün beklenmedik çıkışı karşısında kısa bir süre kesime ara veren firma yetkilileri, köylülerin cuma namazına gitmesinin ardından kaldığı yerden çam ağaçlarının kesimine devam etti. Namazda oldukları saatte yaklaşık 40 çam ağacı kesildiğini öğrenen Ömeraltı köylüleri, aradan geçen bir hafta içerisinde bölgede bir nöbetçi görevlendirirken, yeniden ağaç kesimi olabileceği düşüncesiyle dün cuma namazını ağaçların kesileceği bölgede kıldı.

Ağaçların kesilmesine karşı eylemlerini sürdüren Ömeraltı köylüleri bugün de Bursa’dan gelen Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Bursa Şubesi üyeleri ile birlikte ağaçların kesilmeye başlandığı bölgede eylem yaptı.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’ün de destek verdiği eyleme katılan 150 kişi ellerindeki dövizlerle ağaç kesimini protesto etmek için kesilen ağaçların önlerine yattı, kendilerini ağaçlara zincirledi.

Köylülerin ayran ve ekmek dağıttığı eylem sırasında açıklama yapan DOĞADER Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Selçuk, yörede yaşayanlara ağaç kestirmeyen Orman Bakanlığı’nın 18 dönümlük sık ağaçlarla kaplı ormanda kesime izin vermesine şaşırdıklarını söyledi. Mehmet Selçuk, şunları söyledi:

"Bu 18 dönümlük alan söz edildiği gibi maden döküm ve taşıma niteliğinin çok üzerinde bir alandır. Bu böyle bir alanın ileride başka amaçlarla kullanılacaktır. Buradan çıkan cüruf ve posanın ne olacağı belli değildir. Köye çok yakın olan bu alan gelecekte kirlilik yaratacaktır. Onları burada istemiyoruz. Ormandan ellerini çeksinler. Bu durum Orman bakanlığı'nın ormanı korumaktan çok ormanı bir işletme ve ticari varlık olarak görmesinin sonucudur” dedi.

Köy Muhtarı Mehmet Kurt da, bu güne kadar ağaçların kesilmemesi için ellerinden ne geliyorsa yaptıklarını bildirerek, “ Biz bu konuda sonuna kadar nereye kadar giderse devam edeceğiz. Köylüler olarak direnişimiz sürecek” dedi.

Köylülere destek veren CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz de, devletin koruması gereken ormanlara köylülerin sahip çıktığını kaydederek, bu davranışlarından ötürü Ömeraltı köylülerini kutladı. Demiröz, “Buradaki 18 dönüm ormanın kesilmesiyle bu alanın ne maçla kullanılacağı konusunda kafamda soru işaretleri var. Pazartesi günü yetkililerden bu konu ile ilgili bilgi alacağım. Gerekirse bunu Meclis’e taşıyacağım” diye konuştu.

Eylemin ardından köylüler olaysız biçimde dağıldılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.