Kutuplar için iftar vakti

Kutuplar için iftar vakti
Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, kutup bölgelerinde mevcut namaz vakitleri anlayışında insanların dinlenmesine imkan verilmediğini belirterek, “Çalışmalarımız devam ediyor, ancak 1 Ağustos'ta


Bayındır, Ensar Vakfı'nda düzenlediği basın toplantısında, kutuplarda oruç ve namaz vakitlerini tespit etmek için güneşin sürekli ufkun altında olduğu Ocak ayında ve güneşin hiç batmadığı Haziran ayında Norveç'in Tromso şehrine giderek orada çeşitli gözlemler yaptıklarını söyledi.

Türkiye'ye döndüklerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran Bayındır, “Bize göre kutup bölgesiyle ilgili çok güzel kriterler belirledik. En önemlisi bu kriterlerin tamamının Kur'an-ı Kerim'den çıkarılması ve peygamberimizin sözlerine de uygun olmasıdır. Bir de insanların günlük hayatlarını rahatça yaşayabilmelerine imkan vermesidir” diye konuştu.

DİNLENMEK İÇİN 10 SAAT KALACAK

Bayındır, Kur'an-ı Kerim'e göre gecenin akşam, uyku ve dinlenme bölümü olan gece ortası ile tan yerinin ağarmasından güneşin doğmasına kadar geçen süre olmak üzere 3 bölüme ayrıldığını aktararak, şöyle devam etti:

“Kutuplarda gecelerin karanlık olmayabileceğini gösteren ya da beyaz gecelerin olabileceğini gösteren ayetler var. Mevcut namaz vakitleri anlayışında insanların dinlenmesine imkan verilmiyor. Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığının 1 Ağustos'ta Tromso için ilan ettiği namaz vakitlerine göre, imsak saati 02.30, yatsı da 23.00'da oluyor. Bu süreler arasında 3,5 saatlik bir ara var. Bu aralıkta insanların dinlenmesi, yemek yemesi ve oruca başlaması mümkün değil. Ekvatorda yılın tamamında güneş dik açı yapıyor, gece ve gündüzün uzunluğu sürekli 12 saat oluyor. Kutuplarda güneş kutba hep paralel olduğu için orada da gece ile gündüzü 12 saat saymak gerekir. Gecenin 3 bölümden oluşması için 45 dereceden kutba doğru gündüzlerin sürekli kısalması gerekir. Buradaki ölçüler ekvatora geri dönüş gibi olmalıdır. Yani 50 derecede 40 derece enleminin, 60 derecede 30 derece enleminin, 70 derecede 20 derece enleminin, 80 derecede 10 derece enleminin, 90 derecede de ekvatorun vakitleri geçerli kılınmalıdır. Çalışmalarımız devam ediyor, ancak 1 Ağustos'ta Tromso'da uygulanması gereken oruç vakti imsak için 05.32, iftar için 19.19. Böylece oruç tutulması gereken zaman yaklaşık 14 saat oluyor. Gece de dinlenmek için 10 saat kalıyor.”

Namaz vakitleri ile ilgili çalışmalarının zaman alacağını anlatan Bayındır, “Kutup noktasında olanlar ekvator şartlarına göre namaz kılıp oruç tutabilirler” dedi.
Bayındır, şimdiye kadar yapılan takvim çalışmalarında gecenin dinlemeye elverişli olarak değerlendirilmediğini savunarak, “Yaptığımız çalışmayla kutup bölgelerinde namaz kılmak ve oruç tutmak ızdırap olmaktan çıkıp zevke dönüşecek ve birçok insan oruç tutmak için yazın o bölgelere gidecektir” diye konuştu.

“TÜRKİYE'DE ORUCA 40 DAKİKA ERKEN BAŞLANIYOR”

Bayındır, İslam aleminde uygulanan takvimlerde imsak vaktinin erken ilan edilmesi nedeniyle sabah namazının vaktinden önce kılındığını ve oruca erken başlandığını iddia ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Geçen yıl oruca en az 40 dakika erken başladığımızı söylemiştik, bunu tekrarlıyoruz. Kuzeye doğru gidildikçe bu süre daha da artıyor. Bu sene de Türkiye'de vatandaşlar rahatlıkla imsaktan 40 dakika sonrasına kadar sahur yapabilir. Ancak 40 dakika sonra namaz kılmasınlar, 50 dakika sonra kılsınlar. Ben yaklaşık 30 yıldır ailece oruca sabah ezanı ile başlarız sahur yapmaya. Bu yaklaşık 40 dakika sürer, 5-10 dakika daha bekledikten sonra da sabah namazımızı kılarız. Yatsı ezanının okunduğu vakit de Kur'an-ı Kerim'e yatsı vaktinin bittiği vakittir, başladığı vakit değil. Günlerin çok uzun olduğu bu günlerde insanların uykusundan bir de yatsıda fedakarlıkta bulunmaları isteniyor.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.