Mavi gözlüler öküzü bile devirir

Mavi gözlüler öküzü bile devirir
Günlük hayatımıza etki edecek derecede öne çıkan batıl inançları vatandaşlara sorduk. Kahve falı, el falı gibi falların yanı sıra muska, nazar, totem gibi konulara ilişkin görüşlerini paylaşan vatandaşlar ilginç anekdotlar sundu...
 Sadece nazara dair ayrı bir parantez açan vatandaşlar, insanların bakışlarının diğer insanlar üzerinde etkili olduğuna inandıklarını söyledi. Hatta öyle ki bir vatandaş, “Mavi gözlü olanlar bir bakışta öküzü bile devirir” diyerek nazar konusuna farklı bir yorum getirdi

Farkında olmasakta batıl inançlar hayatımızda büyük bir yer kaplıyor. Gerek ev veya arabalarımızın içine astığımız nazar boncukları gerek muhabbet olsun diye baktırdığımız kahve veya el falları gerekse desteklediğimiz takım oynadığı maçta gol atsın diye şekilden şekile girdiğimiz totemler bunun ispatı niteliğinde. Batıl inançlar bu kadar hayatımızın içindeyken bu konuyu vatandaşlara sormazsak olmaz diye düşündük ve aldığımız yanıtlarla batıl inançlara ilişkin renkli ve farklı görüşler elde ettik. Konuya ilişkin görüşlerini gazetemizle paylaşan vatandaşların tamamı batıl inançları mantıksız ve dinen uygun bulmadığını söylerken kimi şeylerden de geri duramadıklarını itiraf ettiler. Birçoğu fala inanmasa bile fal baktırmaktan geri durmadığını söyleyen vatandaşlar, nazar konusunda da az da olsa inancını koruyor. İşte o görüşler; 

“Mavi gözlülere dikkat etmeli”
Yüksel Şirin: Bugüne kadar hiç batıl inançlarım olmadı. Batıl inançların çoğunu da saçma bulan bir insanım. Hele hele hacıya, hocaya gidip muska yazdırıp derman aramaya da hiç inanmam. Sadece nazara inancım vardır. Nazarda insanların bakışları, nasıl baktığı diğer insanları etkiler. Özellikle mavi gözlülere dikkat etmeli. Mavi gözlüler bir bakışta öküzü bile devirirler derler. Fallarınsa çıktığını biliyorum kızım kahve falına bakar, onun da haklı bir tarafı vardır.

“Batıl inançları saçma buluyorum”
Neşe Boztepe:
Batıl inançları olan bir insan değilim. Ne hacıya ne hocaya hiç inanmam. Büyü yaptıran filan insan tanırsam çok sevsem, çevremde olsa bile kısa süre sonra o insandan soğurum. Bu tarz şeyler insanlara zarar verir. Bunlar gibi totemlerim filan da hiç yoktur. Ne dini açıdan ne de mantık açısından bunların hiç birisini doğru buluyorum. 

Besmele çekersin de ayak nedir?
Üzeyir Can:
Batıl şeylere inandığım bir zaman hiç olmadı. Nazar dahil herhangi batıl birşeye inanmam asla sözkonusu değildir. Mesela eve girerken sağ ayakla gir, sol ayakla gir gibi şeyler vardır. Bunlarında bir anlamı yok. Hadi besmele çekip içeri girersin ama ayakla adım atmak nedir? Ne gibi bir manası vardır? Hiç.. Bizim köyde eskiden malları kurt yemesin diye kapıya kurt ağzı bağlarlarmış. Ona da inanmam. İnsan falla filan uğraşacağına önce kendine bakmalı.

Çok saçma buluyorum
Ayfer Aydemir:
Ben bu yaşıma kadar hiç öyle şeylere inanmadım. Bana sorarsanız bu tarz şeyleri çok saçma buluyorum. Eskiden vardı böyle adetler ama artık bu kadar zamandan sonra kalmaz diye düşünüyorum. Çünkü bilgi var, ilim var. İnsanlar bunların yerine daha sağlıklı şeylerle uğraşmalıdır. Bunlardan kimseye fayda gelmez.
Tıbben kısırsa hoca ne yapsın?
Yekta Kılıç:
Batıl şeylere inanmadığımı söyleyeyim. Bana o tarz şeyler mantıksız gelir. Mesela bir adam çocuğum olmuyor filan diye hocaya gidip muska yazdırsa ne olur? Tıbben adam kısırsa hoca ne yapsın? Ya da muska filan ne fayda sağlar? Sonuç olarak tüm bunlar saçma. Bunların dışında ise nazara az da olsa inancım vardır. Kahve falınaysa sadece bir defa baktırdım. Az çok mantıklı yorumlar yapıyorlar. Komple yalandır diyemem.

Nazara az çok inanırım
Kerem Kaplan:
Bütün batıl inançlara inanmıyorum. Ancak bazılarına inandığımı belirtebilirim. Nazar bunlardan birisi. İnsanların üzerinde nazarın etkili olduğunu, insanlara zaman zaman olumlu, olumsuz dönüşler yapabildiğini biliyorum. Fakat nazarın dışındaki totem, büyü, muska, sağ ayakla eve girme filan gibi şeylerin tamamını saçma buluyorum.

Hiçbirinin mantığı yok
Burak Demir:
Batıl olan hiçbir şeyin mantığı olduğunu düşünmüyorum. Topyekun bana mantıksız ve saçma geliyor. Sonuç olarak dini olarak da uygun şeyler değildir. Hocalara gitmekle derdine derman bulmak mümkün değildir. Ya da fala filan baktırmakla geleceğini olduğu gibi görmek mümkün olamaz. Nazar da keza bunlara dahildir.

Gol için totemim var
Selim Akkaya:
Ben bu tarz şeylerin hepsine inanmam. Fakat bazılarını mantıklı bulduğum olur. Mesela nazar için böyle söylerler. Yani genellikle göz var diye bir yorum, bir deyiş vardır. Az çok halk arasında inanılır. Bunun dışında totemim yoktur diyemem. Mesela desteklediğim takım gol atsın diye zaman zaman bacak bacak üzerine atarım. Yani gol için totemim vardır. Onun dışında belirtilen şeylerin çoğuna inanmam.

Cuma günleri uğurlu gelir
Gökhan Özel:
Nazara inanan bir insanım. Fakat bunun dışındaki batıl inançların insanlara olumlu noktada birşeyler katabildiğine inanmam. Mesela muska yazdırmak, büyü yaptırmak gibi şeylerin mantıklı olduğunu düşünmem sözkonusu olamaz. Fakat kendim için uğurlu bildiğim bir gün vardır. O da Cuma günleridir. Benim için Cuma günleri nedense uğurlu gelir. 

Gol öncesi gözlerimi kapatırım
Muhammed Can Özakdağ:
Böyle şeylere kimsenin inandığını düşünmüyorum. Ama insanlar zaman zaman farkında olmadan bunlara kapılabiliyorlar. Örneğin ben fala inanmam ama bazen kendi aramızda muhabbet olsun diye fal baktırdığımız olur. Bunun dışında büyü, muska gibi şeyler hem zararlı hem anlamsızdır. Sadece totemim vardır. Maç izlerken şayet tuttuğum takım gol yiyecekse gözlerimi kapatır, golü önlemeye çalışırım.

Dinimize aykırı şeyler
Ersin Ergin:
Tüm bunlar bizim dini inançlarımıza aykırı ve ters şeylerdir. Batıl inançların çoğunun ne dini olarak ne de mantıken geçerliliği yoktur. Öyle ki fala, büyüye inanmam. Totemim de yoktur. Sadece nazara inanırım ama o konuda da nazar boncuklarının insanları nazardan koruduğuna inanmıyorum. Sonuçta nazar başka birşeydir nazar boncuğu başka birşeydir. O onu önler gibi bir anlayış kabul edilemez. 

Hiç işim olmaz
Emirhan Kılıçaslan:
Benim böyle şeylerle hiç işim olmaz. Çoğunun geçerliliği yoktur. Eve sağ ayakla gir, merdiven altından geçme, kedi gördüm mü saçını çek, muska yaptır, fal baktır gibi şeylerin hepsini mantıksız ve saçma bulan bir insanım. Dolayısıyla bunlara uygun harekette etmiyorum. 

Haber: Anıl BODUÇ-GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.