Sağlıklı ilişkinin olmazsa olmaz 15 kuralı

Sağlıklı ilişkinin olmazsa olmaz 15 kuralı
İnsanların farklı ihtiyaçları olduğu için sağlıklı ilişkiler herkes için aynı görünmez. İletişim, seks , sevgi, alan, paylaşılan hobiler veya değerler vb. ile ilgili özel ihtiyaçlarınız yaşam boyunca değişebilir. Hayatınızın aşkını bulup mutlu bir ilişkiy

Zaman herkesi değiştirir ancak bazı değişiklikler ilişkilerimizi de etkileri. 20'li yaşlarınızda işe yarayan bir ilişki, 30'lu yaşlarınızda istediğiniz ilişki gibi olmayabilir.

Sağlıklı bir ilişkinin tanımı herkes için değişiklik gösterebilir ancak gelişen ve genel olarak mutlu ilerleyen ilişkilerde birkaç önemli işaret göze çarpıyor.,

California'dan Terapist Lindsey Antin , “Sağlıklı ilişkilerin en önemli ortak noktası uyum yeteneğidir” diyor. 

İşte sağlıklı ilişkilerin diğer bazı özelliklerine bir bakış...

AÇIK İLETİŞİM

Sağlıklı ilişkilerdeki eşler genellikle hayatlarında olup bitenler hakkında konuşurlar: başarılar, başarısızlıklar ve aradaki her şey.

İş veya arkadaş stresi gibi günlük yaşamda meydana gelen şeylerden zihinsel sağlık semptomları veya finansal kaygılar gibi daha ciddi sorunlara kadar ortaya çıkan herhangi bir sorun hakkında rahatça konuşmalısınız.

Farklı bir görüşe sahip olsalar bile, yargılamadan dinlerler ve sonra bakış açılarını paylaşırlar.

Sağlıklı ilişkilerde iletişim iki yönlüdür. Ayrıca, ortaya çıktıklarında kendi endişelerini veya düşüncelerini dile getireceklerini hissetmeniz önemlidir.

GÜVEN

Güven, dürüstlük ve bütünlük içerir.

Sağlıklı ilişkilerde güven, sizi aldatmayacaklarına veya yalan söylemeyeceklerine inanmanın ötesine geçer.

Aynı zamanda onlarla güvende ve rahat hissettiğiniz ve size fiziksel veya duygusal olarak zarar vermeyeceklerini bildiğiniz anlamına gelir.

BİREYSELLİK VE BAĞIMLILIK DENGESİ

Karşılıklı bağımlılık, karşılıklı destek için birbirinize güvenmeniz, ancak yine de benzersiz bir birey olarak kimliğinizi korumanız anlamına gelir.

Başka bir deyişle, bu ilişkinizin dengeli olmasıdır.

Onların onayına ve sevgisine sahip olduğunuzu biliyorsunuz, ancak özgüveniniz ona bağlı değil. 

Birbiriniz için orada olmanıza rağmen, tüm ihtiyaçlarınızın karşılanması için birbirinize bağımlı değilsiniz.

Sağlıklı ilişkilerde, çiftlerin, hala ilişki dışında arkadaşları ve bağlantıları var ve kendi ilgi alanları ve hobileri için zaman harcarlar.

OYUNLAR VE GAMSIZLIK

Ruh hali uygun olduğunda eğlenceye ve kendiliğindenliğe zaman ayırmak önemlidir. 

Birlikte şakalaşıp gülebiliyorsanız, bu iyiye işarettir.

Bazen hayattaki zorluklar veya sıkıntılar birinizi veya her ikinizi de etkileyebilir. Bu, geçici olarak ilişkinizin tonunu değiştirebilir ve birbirinizle normal yollarla ilişki kurmayı zorlaştırabilir.

Ancak gerilimi kısa süreli de olsa hafifletmeye yardımcı olan daha hafif anları paylaşabilmek, zor zamanlarda bile ilişkinizi güçlendirir.

MERAK
 
Sağlıklı, uzun süreli aşkın temel özelliklerinden biri meraktır.

Bu, onların düşünceleri, hedefleri ve günlük yaşamlarıyla ilgilendiğiniz anlamına gelir. 

Onların en iyi hallerine dönüşmelerini izlemek istersiniz. Eskiden kim olduklarına veya kim olmaları gerektiğini düşündüğünüze bağlı değilsiniz.

Merak, aynı zamanda, mevcut ilişkinizin bazı yönleri daha az tatmin edici hale gelirse, ilişki yapınızdaki değişiklikleri düşünmeye veya bunlar hakkında konuşmaya istekli olduğunuz anlamına gelir. 

Aynı zamanda gerçekçilik içerir. 

Onları gerçekte kim oldukları için görüyorsunuz ve o kişiyi umursuyorsunuz, onların idealleştirilmiş bir versiyonu değil.

AYRI ZAMANLAR

Sağlıklı ilişkilerdeki çoğu insan birlikte zaman geçirmeye öncelik verir, ancak birlikte geçirdiğiniz zaman miktarı kişisel ihtiyaçlara, işe ve diğer taahhütlere, yaşam düzenlemelerine vb. göre değişebilir.

Ama aynı zamanda kişisel alan ve zamana olan ihtiyacın da farkındasınız. Belki bu zamanı yalnız dinlenerek, bir hobi peşinde koşarak veya arkadaşlarınızı veya ailenizi görerek geçirebilirsiniz.

Ne yaparsanız yapın, her anı birlikte geçirmenize veya ayrı zaman geçirdiğinizde ilişkinizin zarar göreceğine inanmanıza gerek yok.

FİZİKSEL YAKINLIK

Yakınlık genellikle cinsiyete atıfta bulunur, ancak her zaman değil.

İkinizin de sekse ilgisi yoksa, fiziksel yakınlık öpüşmeyi, sarılmayı, sarılmayı ve birlikte uyumayı içerebilir. Ne tür bir yakınlığı paylaşırsanız paylaşın, fiziksel olarak bağlantı kurmak ve bağlanmak önemlidir.

Bununla birlikte,

Seks hakkında konuşurken ve konuşurken rahat hissetmek
Reddedilmeyi olumlu bir şekilde ele alabilmek
Arzuları tartışabilmek
Daha fazla veya daha az sekse olan ilginizi ifade ederken kendinizi güvende hissetmek
Hayır dedikleri zaman seks veya belirli cinsel eylemler konusunda partnerlere baskı yapmamak

TAKIM ÇALIŞMASI

Güçlü bir ilişki bir ekip olarak kabul edilebilir. 

Sağlıklı bir ilişkideyseniz, bir konuda aynı fikirde olmasanız veya tamamen aynı olmayan hedeflere sahip olsanız bile birlikte çalışır ve birbirinizi desteklersiniz.

Kısacası birbirinizin arkasındasınız. Zorlandığın zaman onlara dönebileceğini biliyorsun. Ve size ihtiyaç duyduklarında destek sunmaya her zaman hazırsınız.

ÇATIŞMA ÇÖZÜMÜ

Sağlıklı bir ilişkide bile ara sıra anlaşmazlıklar yaşayabilir ve zaman zaman birbirinize kırgın veya kızgın hissedebilirsiniz. Bu tamamen normal. Bu, ilişkinizin sağlıksız olduğu anlamına gelmez.

Önemli olan, çatışmayı nasıl ele aldığınızdır. Farklılıklarınız hakkında kibar, dürüst ve saygılı bir şekilde konuşabiliyorsanız, doğru yoldasınız.

Çatışmayı yargılamadan veya küçümsemeden ele alan ortaklar genellikle bir uzlaşma veya çözüm bulabilir.

İLİŞKİ KIRMIZI BAYRAKLARI

İlişkiniz bir tatmin, mutluluk ve bağlantı duygusuna katkıda bulunmalıdır. Partnerinizin yanında daha endişeli , sıkıntılı veya mutsuz hissetme eğilimindeyseniz , ilişkiniz sorun yaşıyor olabilir.

Sağlıksız ilişkilerin belirtileri büyük ölçüde değişebilir, bu nedenle bu liste her şeyi kapsamaz. Ancak bazı olası sorunları belirtmeye yardımcı olabilir.

KONTROL VE DEĞİŞİM

Terapist Antin, "Başka bir kişiyi değiştirmenin kontrolü hiçbir zaman elimizde değildir" diyor.

Belirli bir davranışla ilgili endişeleriniz varsa, onu ortaya çıkaracak kadar rahat hissetmelisiniz. 

Duygularınızı ifade etmek ve onlardan değişiklik yapmayı düşünmelerini istemek sorun değil. Ancak onlara ne yapacaklarını söylemek veya davranışlarını kontrol etmeye çalışmak doğru değildir.

Sizi gerçekten rahatsız eden bir şey yaparlarsa ve bunu kabul edemezseniz, ilişkinin uzun vadeli potansiyeli olmayabilir.

SINIRLARA SAYGI

Saygılı iletişimden mahremiyet gereksinimlerine kadar, ilişkiniz boyunca sınırlar devreye girebilir. Bir sınır koyarsanız ve onu zorlarlarsa veya değiştirmeniz için size baskı yaparlarsa, bu ciddi bir kırmızı bayraktır.

Belki de “İşten eve geldiğimde kişisel alana ihtiyacım var” dediniz. Seni gördüğüme sevindim, ama herhangi bir fiziksel sevgiden önce stresten kurtulmam gerekiyor."

Ama sen eve vardığında hemen yanına gelip seni öpmeye ve yatak odasına çekmeye devam ederler. Hayır dediğinizde, özür diliyorlar ve “kendilerini tutamıyorlar” diyorlar.

Bunu bir sevgi işareti olarak görmezden gelebilir ve sonunda anlayacaklarını umarak sınırı yeniden oluşturmaya devam edebilirsiniz. Ancak davranışları, ihtiyaçlarınıza saygısızlık gösterir.

KALİTELİ ZAMAN VE ÖZEL ZAMANLARIN AYRIMI

İlişkiler genellikle insanlar birbirlerinin arkadaşlığından zevk aldıklarında ve birlikte daha fazla zaman geçirmek istediklerinde gelişir. 

Hayattaki olaylar bazen birlikte geçirdiğiniz zamanın önüne geçebilir, ancak bu değişiklikler genellikle geçicidir.

Ailevi zorluklar veya işte daha fazla sorumluluk gibi net bir neden olmadan sürekli olarak birbirinizi daha az görüyorsanız, ilişkiniz sorunlu olabilir.

Diğer uyarı işaretleri, birbirinden uzaklaşmayı veya birlikte olmadığınızda rahatlamış hissetmeyi içerir. Hatta birlikte vakit geçirmekten kaçınmak için bahaneler bulmaya çalışabilirsiniz.

EŞİTLİK VE GÜÇ DENGESİZLİĞİ

Sağlıklı ilişkiler oldukça dengeli olma eğilimindedir. Finansmanı eşit olarak paylaşabilir veya daha fazla ayak işi yaparak daha düşük bir geliri dengeleyebilirsiniz.

Ancak ilişki eşitliği, sevgi, iletişim ve ilişki beklentileri gibi soyut şeylerle de ilgili olabilir.

Zaman zaman eşitsizlik dönemleri olabilir. Biriniz geçici olarak gelirinizi kaybedebilir, hastalık nedeniyle ev işlerine yardım etmekte zorlanabilir veya stres ya da diğer duygusal kargaşa nedeniyle daha az sevecen hissedebilirsiniz.

Ancak ilişkiniz düzenli olarak herhangi bir şekilde dengesiz hissediyorsa, bu sorunlu hale gelebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.