Ulaşım'a 13 milyar avroluk destek

Ulaşım'a 13 milyar avroluk destek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Şehir içi raylı ulaşım araçları için 2023 yılına kadar yapılacak toplam yatırım tutarını, yaklaşık 13 milyar avro olarak hesaplıyoruz" dedi.
ANKARA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi (MİLRT) Projesi"ni değerlendirdi.

Şehir içi raylı taşıtların cer ve kontrol sistemlerinin yerli olarak geliştirilmesinin, Türkiye'ye büyük mesafe katettireceğini vurgulayan Işık, bu kapsamda geçen yıl bütçesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iç kaynaklarıyla karşılanan, 1,7 milyon lira kaynaklı Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi Projesi için çalışmalara başlandığını söyledi.

Proje kapsamında, şehir içi tramvay ve metro araçlarında kullanılmak üzere Cer Motoru, Cer Kontrol Ünitesi, Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi geliştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Işık, "Milli Raylı Taşıt Sistemleri Geliştirilmesi Projesi'nin, araç üstü saha testleriyle birlikte Kasım 2016'da tamamlanmasını hedefliyoruz.  Proje kapsamında geliştirilen cer sisteminin, Bursaray Duewag Metro Aracı ve Bozankaya Tramway aracı üzerinde uygulanmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Şehir içi raylı toplu ulaşım hedefleri doğrultusunda 2023 yılına kadar 6 bin 500 set tramvay veya metro tipi araç alınması öngörüldüğünü bildiren Işık, "Bir araç maliyeti yaklaşık olarak 2 milyon avro olarak alınırsa, şehir içi raylı ulaşım araçları için 2023 yılına kadar yapılacak toplam yatırım tutarını yaklaşık 13 milyar avro olarak hesaplıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.