3. Boğaz Köprüsü inşaatında son 76 gün

3. Boğaz Köprüsü inşaatında son 76 gün
3. Boğaz Köprüsü'nün 116 kilometrelik bağlantı yollarında sona yaklaşıyor.
 Şu ana kadar 56 viyadüğü tamamlanan otoyolda 8 viyadükte çalışmalar devam ediyor. Otoyolun pek çok bölümü asfaltlanarak ulaşıma hazır hale getirildi. 76 gün sonra İstanbul Boğazı yeni incisine kavuşmuş olacak.

64 VİYADÜKTEN 56'SI TAMAMLANDI

Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü adı verilen 3. Boğaz Köprüsünde geçtiğimiz günlerde asfaltlama çalışmalarının sona ermesiyle gözler köprünün bağlantı yollarına çevrildi. 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadükler önemli bir yer tutuyor. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmı viyadükler üzerinden geçiriliyor. Şu ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 56’inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Viyadüklerin bazılarının yüksekliği 85 metreye ulaşıyor. Yapılan çalışmalarda Avrupa yakasındaki viyadüklerin hepsinin tamamlandığı, Asya yakasında bulunan 8 viyadükte ise çalışmaların hızla devam ettiği öğrenildi.

TÜNELLERDE BİTİYOR

Öte yandan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Projesi'ndeki 2 tünelden biri olan Riva Tüneli'ndeki çalışmalarda da artık sona yaklaşıldı. Tünel inşaatının son aşamalarından olan asfaltlama ve elektromekanik işlerine başlandı. Riva Tüneli, kesit alanı olarak Avrupa'nın en geniş kazı alanına sahip tüneli, dünyanın ise en büyük 3 tünelinden biri konumunda. Tünelin kazı alanı 236 metrekare genişliğinde, uzunluğu giriş ve çıkış bölümleri hariç kuzey tüp 626 metre, güney tüp ise 562 metre olacak. Ancak aç–kapa tünellerin eklenmesiyle kuzey tüp 746 metre, güney tüp 793 metre uzunluğa erişecek. Projenin diğer tüneli Çamlık tünelinde de kazı çalışmalarının sona erdiği betonlama işlemlerinin bittiği öğrenildi. Çamlık tünelinde kuzey tüpü 555 metre, güney tüpü ise 653 metre uzunluğunda olacak. Çamlık Tüneli, 22 metre çapı ve 236 metrekare kazı alanıyla Türkiye ve Avrupa'nın en geniş tüneli olma özelliğine sahip.

TRAFİĞİ RAHATLATMASI BEKLENİYOR

Proje tamamlandığında Odayeri - İkitelli ve Paşaköy - Çamlık bağlantı yolları, otoyolun şehir içi ile bağlantılarını sağlayacak hem de TEM Otoyolu’ndaki yoğun trafiği rahatlatacak. 3. Boğaz Köprüsü ve otoyollarını kullanan araçlar İstanbul’a giriş yapmadan transit olarak geçebilecekler. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı’na teslim edilecek. 3. Köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak. Köprüden geçiş ücreti ağır vasıta araçlarda 15 doları bulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.