3.Bölge rant kokuyor '

3.Bölge rant kokuyor '
Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, İstanbul 3.bölgede milletvekili seçimlerinin nabzını tuttu. Bayer’e göre rantın yüksek olduğu bölgede , seçim kampanyaları da kıyasıya yaşanıyor. Bayer, AKP’nin 12 CHP’nin 11, MHP’nin 2 ve bir Bağımsız adayın çıkmarm
Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, İstanbul 3.bölgede milletvekili seçimlerinin nabzını tuttu. Bayer’e göre rantın yüksek olduğu bölgede , seçim kampanyaları da kıyasıya yaşanıyor. Bayer, AKP’nin 12 CHP’nin 11, MHP’nin 2 ve bir Bağımsız adayın çıkmarmasına kesin gözüyle bakarken, gözlerin kalan 2 milletvekiline çevrildiğini, CHP ve AKP arasında birinciliğin de buna bağlı olduğunu söylüyor.
İşte Yalçın BAYER’in bugün HÜRRİYET’te yayınlanan o yazısı;
 
3. bölge ‘rant’ kokuyor
İSTANBUL’un imar rantı açısından en önemli bölgesi olan 3. bölgede milletvekili sayısı 25’ten 28’e çıktı.
Göçlerle birlikte Bahçeşehir ve Başakşehir'deki konut alanlarının her geçen gün çoğalması bölgeyi bir cazibe merkezi haline getiriyor.
Bu nedenle partiler arasında büyük bir çekişme yaşanıyor.
2007 seçimlerinde AKP'den 14, CHP'den 7, MHP'den 3 ve 1 Bağımsız milletvekili çıkmıştı.
AKP'm, CHP'mi birinci parti olacak. CHP'liler oylarında yüzde 30 artış beklediklerini , AKP'liler ise CHP'lilerin hayal gördüğünü savunuyorlar.
CHP'de liste başı olarak 3.bölge çalışmalarını yürüten Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, beş dönemdir seçim yönettiğini belirterek "İstanbul'da 1.parti olacağız. 3.Bölgede geçen seçinde 7 milletvekili çıkarmıştık.Bu dönem herkes görecek bunu ikiye katlayacağız"iddiasında.
AKSU'NUN GÜCÜ
Geçen dönem rekor sayıda oy alarak 14 milletvekili çıkaran AKP bu dönemde aynı başarıyı göstereceğine inanıyor. Hakan Şükür gibi bir popüler isime de listesinde yer veren AKP, gözünü bölgenin artan 3 milletvekiline dikmiş gözüküyor. Ne var ki dengelere bakıldığında, AKP'nin 14'ün üzerine çıkması zor gözükse de liste başındaki ismin Abdülkadir Aksu'nun gücünün yadsınamayacağı özellikle hatırlatılıyor.
2007'de 3 miiletvekili çıkaran MHP'de ise beklenti, vekil sayısını 4'e çıkarabileceği yönünde.Bölgede zayıf bir kampanya sürdürdüğü gözlenen MHP'nin 2'ye düşmesi sürpriz olacak.Kaset skandalları ve istifaların MHP'ye ne kazandırp kaybettireceği şimdilik kestirilemiyor.MHP'nin durumu AKP ve CHP'nin milletvekili sayısını etkileyecek.
2009 yerel seçimlerinde Çatalca ve Silivri'yi kaybeden Beylikdüzü'nü de az bir oyla ( oyların sayımında usulsüzlük iddiası yargıda sürüyor) kazanan AKP'nin her şeye rağmen Başakşehir ve Arnavutköy'de büyük ağırlığı olduğunu kimse inkar etmiyor.
İKİ BAĞIMSIZ
BDP'nin bağımsız adaylarından Sabahat Tuncel'in geçen seçimlerde milletvekili çıkması büyük sürpriz sayılmıştı.Tuncel bu kez 1.bölge adayı gösterildi.’Barış Demokrasi ve Özgürlük’ Bloku’nun adayı, Emeğin Partisi eski Genel Başkanı Abdullah Levet Tüzel. ‘Sol’kesiminde ağırlıklı olduğu bölgede Tüzel’in parlementoya girebileceği konuşuluyor.
‘Cumhuriyet Güçbirliği’nin aday ı da, ADD’nin başkanlarından Makine  Y.Mühendisi Ümit Ülgen...Ülgen’in Bahçeşehir ve Bakırköy yöresinde güçlü olduğu konuşuluyor
Bu arada vurgulamak gerekiyor. Silivri ve Çatalca yeni rant bölgeleri ilan edildi.Başbakan’ın ‘Kanal İstanbul’ projesi açıklanmadan önce AKP’ye yakın isimlerin arsa topladıkları iddiaları da kulaktan kulağa dolaşıyor.
Özetlenirse;
Referandum sonuçları AKP’de kan kaybı yaşandığı şeklinde yorumlanırsa bu bölgede CHP’nin 1.olma şansı var.
Yeni ilçeler iki partinin kaderini belirleyecek.
Partilerin şu anda görünen dağılımı 12 AKP, 11 CHP, 2 MHP ve 1 Bağımsız olarak gözüküyor. Ancak ortada 2 milletvekili daha var.
Bu vekillikler bölgede seçim kampanyalarını daha yoğun geçmesine neden oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.