ALLAH GONLUNE GORE VERDi!

ALLAH GONLUNE GORE VERDi!
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün gönlünde yatan Gintem adlı firma ana ihalenin iptal edilmesi sonucu pazarlık usülü yapılan 2 aylık çöp ihalesini kazandı. Ana ihalede 4. sıraya düşen ve Akgün’ün gönlünde yatan firma olarak akıllara kazınan Gin
Uzun zamandan beri yıllık ihalesi bir türlü yapılamayan Büyükçekmece 1. ve 2. Bölge Çöp Toplama ihaleleri bu kez Kamu İhale Kurumu'ndan (KİK) döndü. KİK, belediyenin çıktığı 34 ay süreli her iki ihaleyi de mevzuata aykırı bularak iptal etti. Başkan Hasan Akgün’ün, ihalelerin her safhasının yasalara uygun hazırlandığı söylemi de böylelikle çürütülmüş oldu.
Her türlü yol deneniyor

Şirketlerin iştahını kabartan yüksek bütçeli çöp ihaleleri bir bir iptal ediliyor. Pastadan pay kapmak için birbirleriyle kıran kırana yarışan temizlik firmaları belediyelerin çıktığı en büyük ihalelerden olan çöp ihalesinde mutlu sona ulaşmak için her türlü yolu deniyor. En son çözüm ise yerel yönetimlerle ilişkiyi sıkı tutup pazarlık usulü ihale safhasında sözleşmeyi imzalayan taraf olabilmek. Neredeyse yılan hikayesine dönen Büyükçekmece çöp ihaleleri de sürekli gündemde yer alarak dikkatleri üzerine çekiyor. Öyle ki ita amiri Hasan Akgün’ün resmen firma ismi vererek gönlünün Gintem adlı firmadan yana olduğunu belirtmesi ve bunun da Büyükçekmece Belediye Meclisi görüşmelerinde zapta geçirilmesine varana kadar gelişmelerin baş göstermesi hafızalardaki yerini aldı. Başkan Akgün’ün bu beyanatı, ihaleye alenice fesatlık karıştırmada ne denli cüretkâr olunabileceğini gösterdi.

Adrese teslim ihale
Halen Büyükçekmece 2. Bölge Çöp Toplama hizmetini sürdüren Gintem adlı firmayla pazarlık usulü 6 aylık hizmet gerçekleştirilmiş akabinde ise yıllara sari olarak 34 aylık hizmet alımı ihale süreci başlatılmıştı. Ana ihalenin sonlanmasına kadar geçecek süre içerisinde bölge temizliğinin yapılması için çıkılan pazarlık usulü ihale ise verilen tekliflerin yaklaşık maliyetinin üzerinde olduğu gerekçesiyle iptal edilmiş, birkaç gün sonra yeniden yapılan 2 aylık pazarlık usulü ihaleye sadece Gintem adlı firmanın girmesi sağlanarak tek firmayla ihale sonuçlandırılmıştı. Başkan Akgün’ün, Meclis’te yaptığı konuşmasında “Gönlüm ihaleyi o firmanın almasından yanaydı, ancak dördüncü sıraya düştü” beyanatının ardından 2 aylık pazarlık usulü ihaleyi bir kez daha Gintem adlı firmaya vermesi, “Adrese teslim ihale olursa ancak böyle olur” akıl yürütmesini gündeme düşürdü.

Kulun istediği bir göz...
2014/144684 no’lu ana çöp ihalesinin 4. sıradaki Gintem adlı firma tarafından KİK’e itiraz konusu edilmesi kurul tarafından reddedilirken, yine aynı ihaleye katılan diğer bir firma Enis Temizlik Ltd.Şti.’nin itiraz başvurusu KİK tarafından yerinde görüldü ve teknik şartnamedeki mevzuata aykırılık dayanak gösterilerek ihale iptal edildi. Büyükçekmece 2. Bölge Çöp Toplama hizmetlerinin ihale alım süresi 28 Şubat’ta sona ereceği için yakın zamanda bir kez daha pazarlık usulü ihalenin yapılması bekleniyor. Ana ihale öncesi yapılacak pazarlık usulü ihalede Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün gönül desteğini kazanan Gintem adlı firmayla devam edilmesi de oldukça kuvvetli ihtimal. İtiraz konusu ihalenin iptal edilmesi, ihalede 4. sıraya düşmüş firma kadar Başkan Akgün’ü de mutlu etmiş görünüyor. 6 aylık pazarlık usulü ihalede yaklaşık maliyet üzerinde sözleşme imzalanmasının eleştirilmesi üzerine açıklama yapan Başkan Akgün, kar oranın düşük tutulmasından dolayı bu şekilde bir sonuç çıktığını savunurken, aynı firmayla 2 ay süreli pazarlık usulü ihalede yaklaşık maliyetin altında sözleşme imzalanmasını nasıl izah edeceği ise merak konusu oldu.

Şeffaflık konusunda sınıfta kaldı

Öte yandan ilçenin 1. Bölge Çöp Toplanmasına yönelik yapılan 2014/162574 no’lu ihale de Şensoy Peyzaj Temizlik Ltd. Şti’nin KİK’e yaptığı itiraz sonucu iptal edildi. Büyükçekmece Belediyesi’nin aynı dönemde çıktığı her iki ihalenin teknik şartnamesinde mevzuata aykırı düzenlemelerin yapılmış olması, yerel yöneticilikteki başarısızlık örneği olarak algılandı. Kamu hizmetlerinin etkin ve sağlıklı alınması konusunda yeteri kadar donanıma sahip olunmadığı göze çarparken, saydamlık, şeffaflık ve rekabet şartlarının gerçekleşmesinde de hassas davranılmadığı öne çıktı.

KAYNAK:GAZETE İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.