Altın Eller Beyoğlu'na veda etti

Altın Eller Beyoğlu'na veda etti
Beyoğlu Belediyesi tarafından 10. kez düzenlenen "Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali" binlerce vatandaş ile onlarca sanatçıyı buluşturdu. İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği festival on günün ardından bir dahaki sene buluşmak üzere
Beyoğlu Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle 10. kez düzenlenen "Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali" bu yıl da dopdolu geçti. Türkiye'nin yedi bölgesinden 45 farklı branşta toplam 70 sanatçının katıldığı festivalde vatandaşlar kökü tarihte gizli sanatların üretim aşamalarına bir kez daha şahit oldu.
10 gün sürdü
Toplam 10 gün süren festival “Altın Ellerin Hatırı Var” sloganıyla kapılarını İstanbullulara açarken, festivalin açılışında verdiği mesajlar ile sanata ve sanatçıya verdiği değer ortaya koyan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu’nun sinemada, mimaride, plastik sanatlarda, el sanatlarında, kültür adına ne varsa ona ev sahipliği yapmaya, yaratıcı bütün sanatlara destek vermeye devam eden bir ilçe olduğunu söyledi.
Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar tekrar canlandı
Tespih yapımından tulum, yemeni çarık yapımı, telkari’den, tel kırma, taş işçiliği, tahta baskı, sim sırma, sepetçilik, sedef kakmaya kadar sanatçılar el emeği göz nuru eserlerini görücüye çıkarken yine unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasında bulunan oltu taşı, ney yapımı, lüle taşı, kutnu dokuma, körüklü çizme yapımı, kemençe yapımı, kıspet yapımı, kehribar, keçecilik, kalemkarlık, kalem işi, katı, iğne oyası, ikat,  gibi pek çok branşta üretilen ürünlerin yer aldığı stantlar vatandaşların akınına uğradı. İstanbulluların büyük ilgi gösterdiği Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivalini değerlendiren sanatkarlar duygularını şu şekilde ifade ettiler. 48 senedir ahşap oyma ve kakma sanatını irca eden İnegöllü Ahmet Münir Ayva, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a teşekkürlerini iletirken “Böyle bir etkinliği sahiplenecek belediyeler içerisinde benim tek adayım Beyoğlu” dedi.
Toptancı müşteriler edindik
Festivalde stant açarak halka ‘biz de buradayız’ deme imkânı yakaladıklarını söyleyen kalay ustası Mustafa Tepebaşı ise “Beyoğlu Belediyesi'nin sağlamış olduğu imkânlar ile burada kendimizi gösterme fırsatı elde ettik. Burada toptancı müşteriler edindik, müşterilerimizle diyalog kurma şansı elde ettik” diye konuştu.
Bu sanatları halka anlatamazdık
Bu tür etkinliklerin sanatçılarla halkın iç içe olmasını sağladığını söyleyen Bakır Kakma Ustası Battal Yakut ise, “Beyoğlu Belediyesi’nden Allah razı olsun. Bu tarz festivaller geleneksel el sanatlarımızın gelecek nesillere aktarılması için vesile oluyor. Bu etkinlikler olmasa biz bu sanatları halka anlatamayacağız” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.