ALTIN SAVUNMA

ALTIN SAVUNMA
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara'nın Sayıştay Temyiz Kurulu'na yaptığı savunma dikkat çekti. Nişan, nikah ve düğünlerde yaptığı takıları belediye bütçesinden karşıladığı için hakkında işlem başlatılan Kara, "Hediyeler için bütçeden harcama yapan kişileri

Belediye Başkanı seçildiği ilk dönemde (2009) belediye bütçesinden, ilçede yaşayan bazı vatandaşlara nişan-nikah ve düğün hediyesi olarak altın hediye ettiği gerekçesiyle hakkında işlem başlatılan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Sayıştay Temyiz Kurulu'na yaptığı savunmasında "Bu hediyeler için bütçeden harcama yapan kişileri değil, aksine bu bütçeyi kullanmadan bu hediyeleri veren bir başkanın ya da başkanlığın bunu hangi imkanlarla ve ne şekilde yaptığının soruşturulması gerekir" itirazında bulundu. Kara'nın öne sürdüğü gerekçeler kurul tarafından da haklı bulundu. Kara ve belediye bazı belediye personeli hakkındaki 17 bin 647 TL'lik tazmin hükmü, itirazın değerlendirilmesi sonucu ortadan kalktı.

 

Kara, karara itiraz etti

2009 yılı Sayıştay denetlemesinde, Sayıştay denetçisinin tespit ettiği ve Çatalca Belediyesi personellerinden Fatma Karlı, Uğur Durmuş, Müdire Filiz Ünsal ve Belediye Başkanı Cem Kara hakkında usulsüz harcama yaptıkları gerekçesiyle işlem başlatıldı. Belediye bütçesinden harcanan temsil giderlerinde, altın alındığı ve bu giderin belediye gideri olarak sayılamayacağı denetçi tarafından rapor edildi. Başkan Kara'yı da yakından ilgilendiren bu gelişmenin karara bağlanması yaklaşık 7 (Yedi) yıl sürdü. Sayıştay uzmanının görüşü doğrultusunda olayla bağlantılı adı geçen kişilere 17 bin 647 TL zimmet çıkarıldı. Karara itiraz eden Başkan Cem Kara ve diğer belediye personelleri yapılan işlemin mevzuata uygun olduğu yönünde direndi.

 

Maaşımla ödemem imkansız

Savunmasını, Belediye Kanunu'nun ilgili maddesine dayandıran Kara, Çatalca'nın yaşam kültürü ve insani ilişkilerinden bahsetti, örf ve adetlerin ilçe halkı için çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Herkesin, birebir birbirini tanıdığını, tüm ilişkilerin sıcak bir ilişki çerçevesinde geliştiğini kaydeden Başkan Cem Kara, savunmasında özetle, ilçede yaşayanların, belediye başkanını bir aile büyüğü gibi gördüğünü ve özel günlerinde, yanlarında bulunmalarının en doğal davranış olduğunu söyledi. Belediye Başkanı olmasından dolayı 2009 yılında aldığı net maaşın 3 bin 74 TL tutarında olduğuna dikkat çeken Kara, bu maaşla davet edilen özel günlere hediye göndermesinin imkansız olacağının altını çizdi, temsil ve ağırlama giderleri başlıklı bütçeden harcama yapmasının zorunlu ve olağan olacağına değindi.

 

Kurul Kara'yı haklı buldu

Kendisinin yetkili olduğu temsil ve ağırlama giderlerini kullanmadığı takdirde, vatandaşların beklentilerini karşılayamacağını vurgulayan Başkan Kara, "Bu durum, yöneticiyi, etik olmayan usullere ya da vatandaşın beklenti ve taleplerine cevap vermeme durumuna sürükleyecektir. Bir belediye başkanının vatandaşın beklenti ve taleplerini gerçekleştirmemesi düşünülemeyeceğine göre bu hediyeler için bütçeden harcama yapan kişileri değil, aksine bu bütçeyi kullanmadan bu hediyeleri veren bir başkanın ya da başkanlığın bunu hangi imkanlarla ve ne şekilde yaptığının soruşturulması gerekir" şeklinde savunma yaptı. Kara'nın bu savunması Sayıştay Temyiz Kurulu'nca haklı ve yerinde bulundu. Kara ve bazı belediye personeli hakkındaki zararın tazmini yönündeki istem talebi de ortadan kalkmış oldu.

 

Haklılığımız ortaya çıktı

Konuyla ilgili Gazete İstanbul'a kısa bir açıklama yapan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, "İlk dönem belediye başkanlığı aday adaylığım sürecinde parti yekililerine, 'Ben burayı AK Parti'den alırım. Kendi yönetim anlayışımla da partimin de şahsımın da başını öne eğdirecek herhangi bir davranışım olmaz' demiştim. O zaman ne dediysem, o doğrultuda belediye başkanlığı yapıyorum. Bizler şerefiyle hayatını yaşayan ve devam ettiren insanlarız. Belediye başkanlığımız da bu çerçevede sürer. Yeni seçildiğim dönemin daha ilk aylarında böyle bir inceleme olmuştu. Biz de doğru yaptığımıza inandığımız için, ilgili yasa kapsamındaki yetkimizi kullandık. Savunmamızı da ona göre verdik. O inceleme yeni sonuçlandı, haklılığımız ortaya çıktı" şeklinde sözler sarf etti.

 

 GAZETE İSTANBUL - ÖZEL HABER

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.