CHP'li üyelerden 'cemevleri' önerisi

CHP'li üyelerden 'cemevleri' önerisi
Cemevlerinin ibadethane statüsü kazanması, Avcılar Belediyesi’nin son meclis toplantısında gündeme alındı.
 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın, partisinin kazandığı belediyelerin Şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacağı açıklaması üzerine konu ilk kez Avcılar Belediyesi’nin son meclis toplantısında gündeme alındı.
Avcılar Belediyesi’nin son toplantısında 21 CHP’li üyeden toplantıya gelen 20 üye, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilerek belediye hizmetlerinden yararlandırılması konusunun gündeme alınması için önerge verdi. Belediye Başkanı CHP'li Handan Toprak Benli'nin yönettiği toplantıda CHP'li üyelerin verdiği önergede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2 Aralık 2014 tarihli kararı 5 bin 393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14/b ve 15’inci maddesinin 5’inci fıkrasının son cümlesi uyarınca cemevlerinin ibaret yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması gerektiği savunuldu. Önergede, "Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi hususunu CHP Grubu olarak gündemimize alınmasını talep ediyoruz" denildi.
Avcılar Belediyesi’ndeki AK Parti’li 16 meclis üyesinden toplantıya gelen 13’ü buna itiraz etti. AK Partili meclis üyeleri yapımı süren Merkez Camii için 25 milyon TL harcandığı halde Avcılar Belediyesi’nin hiçbir katkıda bulunmadığını, cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi kararın yerel yönetime değil TBMM vermesi gerektiğini savundu.
Önergeye ilk imzayı atan CHP’li Meclis üyesi Celal Fırat, hükümetin Cemevleri konusunda 12 yıldan bu yana Aleviler’i oyaladığını hiçbir ilerleme kaydedilmediğini ifade ederken, "Bizlere siz de camiye gidin diyorlar. Bu yanlış ve zorlamadır" dedi.
Bu konuda verilen önerge oylanarak gündeme alınırken gelece toplantıya kadar hazırlanacak rapor hazırlanması ve bu konunun ele alınması kararlaştırıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.