İBB'den İstanbul'a bir hançer daha

İBB'den İstanbul'a bir hançer daha
Yüksek yapılaşma gerekçesiyle iki kez mahkeme kararı ile iptal edilen Koşuyolu’ndaki plan 3’üncü kez değiştirildi.
 Zeytinburnu semtindeki 16/9 kuleleri şehrin siluetini bozduğu gerekçesiyle uzun süre gündemde kaldı. Kulelerle ilgili tartışma devam ederken, bir kötü haber de Kadıköy bölgesinden geldi.

Regnum, Koşuyolu’ndaki arazisine 38 katlı 185 metre yüksekliğinde bir kule şeklinde bina inşa etmeyi planlıyordu. Şirketin internet sitesinde Koşuyolu projesi, “Konumu itibarıyla Haydarpaşa Tren Garı ve Tarihi Yarımada’yı izleme şansı vermektedir. Bu proje alanına rezidans planlanmaktadır” ifadeleri ile anlatıyor.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin daha önce az yoğunluklu konut alanına yüksek yapılaşma koşulları getirdiği için 2 kez iptal ettirdiği Koşuyolu’ndaki plan üçüncü kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nden geçti. İBB Planlama Müdürlüğü, yapılacak binanın 77.70 metrelik yükseklikte olacağına dikkat çekerek deniz tarafından kent siluetine olumsuz etki yapacağını vurguladı.

İLK DEĞİŞİKLİK İLK İPTAL

Bir kısmı boş olan bir kısmı da otopark olarak kullanılan yaklaşık 8 bin metrekarelik parsel Koşuyolu’nun en değerli arazilerinden. Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi’nin yanında yer alan arazi, Marmaray ve metronun Ayrılıkçeşme istasyonlarına da oldukça yakın. Parsel, 1999 yılında bütün bölge gibi “Az Yoğunluklu Konut Alanı”nda kalıyordu. Ancak 2006 yılında yapılan değişiklik ile yükseklik serbest bırakılarak ‘transfer merkezi alanı’na alındı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin açtığı davada, İstanbul 8. İdare Mahkemesi, plan değişikliğini iptal etti. Eski plana geri dönüldü. Araz 2013 yılında Opet’in kurucusu ve ortağı Öztürk Grup’a ait Regnum Gayrimenkul’e satıldı. Parselde aynı yıl tekrar plan değişikliği yapılarak bu kez ‘turizm tesis alanı’ ile ‘toplu taşıma alanı ve park et devam et alanı’na alındı. Bu değişiklik de mimarlar tarafından yargıya taşındı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi 23 Aralık 2014 tarihli kararında ulaşım-altyapı, çevre sağlığı ve kentsel doku ve silüet üzerine getireceği olumsuzlukların kamu sağlığını, sürdürülebilir mekansal gelişmeyi olumsuz yönde etkileyeceğinden planı ikinci kez iptal etti. İkinci iptalden sonra parsel için geçtiğimiz kasım ayında tekrar plan değişikliği gündeme geldi. İBB’nin aralık ayı oturumunda tartışılan üçüncü planda parsel bu kez de ‘ticaret + konut’ alanına alınarak 20 kata kadar inşaat izni verilmesi talep edildi. İSKİ, parselden Dinlenç Deresi’ne ait dere ıslah ve dere işletme bandı geçtiğine dikkat çekerek derenin doğal akışını engelleyecek herhangi bir çalışmanın kesinlikle yapılmaması gerektiğini vurguladı. Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, parselin “sıvılaşma tehlikesi” taşıdığını belirterek şartlı olumlu görüş verdi.

Yüksek yapılaşma gerekçesiyle iki kez mahkeme kararı ile iptal edilen Koşuyolu’ndaki plan 3’üncü kez değiştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü bile siluet uyarısı yaptı. Ancak tüm itirazlara rağmen değişiklik AKP’li üyelerin oyları ile İBB Meclisi’nden geçti

Belediyeye bağlı kuruluş da karşı çıktı

İBB’ye bağlı Planlama Müdürlüğü planla ilgili siluet uyarısı yaptı. Yapılacak binanın 77.70 metrelik yükseklikte olacağı ifade edilerek ortaya çıkacak bodrumla birlikte yapı yüksekliğinin artacağı belirtildi. Yüksek bir yapının bölgenin kentsel dokusuna ve denizden olan kent siluetine olumsuz etkilerinin olabileceğine dikkat çekildi. Tarihi Yarımada’nın etki alanında olan parsele dikilecek yapı, 16/9 faciasından sonra Tarihi Yarımada’ya getirilen 70 metre sınırını da aşıyor.

Uyarılara rağmen İmar ve Bayındırlık Komisyonu değişikliğini uygun buldu. Yüksekliği 15 kata düşürerek “Yapı yüksekliği siluetle ilgili kararlar doğrultusunda belirlenecektir” notunu ekleyerek planı İBB Meclisi’ne gönderdi. Değişiklik CHP’nin muhalefetine rağmen kabul edildi.

Bina bölgeye esen rüzgarları kesecek

CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, mahkemenin iptal gerekçeleri göz önüne alınmadan plan değişikliği yapılmasına tepki gösterdi. Sağ, “Bölgenin en yüksek binası olacak. Koşuyolu’nda böyle bir yükseklik hakkı hiçbir parselde yok” şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk de plana üçüncü kez dava açacaklarını söyledi. Yılmaztürk “Bu bölge Tarihi Yarımada’nın etki alanında yer alıyor. 20 kat da olsa 15 kat da olsa silueti olumsuz etkileyecektir” dedi.

Koşuyolu’nun Üsküdar-Kadıköy arasında yeşil kuşak olarak planlandığını anımsatan Yılmaztürk “Burası aynı zamanda Çamlıca’dan Haydarpaşa ve Kadıköy körfezine uzanan bir dere alanı. Dere alanı bölgeye özel serinlik veriyor. Bu yapılaşma kendine has mikro iklimi de değiştirecek. Çamlıca’dan Validebağ Korusu’ndan Kadıköy’e esen rüzgarları da kesecek” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.