İstanbul'un 2013 bütçesi 8 milyar TL

İstanbul'un 2013 bütçesi  8 milyar TL
Büyükşehir Belediyesi'nin 8 milyar TL olarak belirlenen bütçesinin yer aldığı komisyon raporu konuşmaların ardından oylamaya sunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 8 milyar liralık 2013 yılı mali bütçe görüşmeleri,istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin
Büyükşehir Belediyesi'nin 8 milyar TL olarak belirlenen bütçesinin yer aldığı komisyon raporu konuşmaların ardından oylamaya sunuldu. Rapor 61 ret oyuna karşılık 162 kabul oyuyla, oy çokluğuyla kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı mali bütçesi görüşmeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki meclis salonunda yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, mali bütçe oylaması öncesi bir sunum yaptı.

Kadir Topbaş, " İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2013 yılı bütçesi 8 milyar lira. Geçen yıla göre yüzde 9.6 artış sağladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden yatırımlara 5 milyar lira ayrıldı. Konsolide bütçemiz ise, 2013 yılı için 13.6 milyar liraya ulaşıyor. 2013 yılı konsolide bütçemiz şirketlerle birlikte 19. 2. Bu sene 23.4 milyar lira. Küresel krize rağmen bu gerçekten büyük bir rakam.Yine yatırımcı bir bütçe olduğunu yine hatırlatmak istiyorum " dedi. Topbaş, " Bugüne kadar toplam 52 milyar lira yatırım yaptık. 2013 yılının sonuna kadar yatırımlar toplamımız bu kentte 60 milyar lirayı bulacak. Yani 60 katrilyonluk bir yatırım yapmış olacağız. 2013 yılının bütçesini 8 milyar lira olarak ifade ettim. Bunun 7 milyar 800 milyon lirası gelirlerr, gider bütçesi 8 milyar lira. Aradaki miktar borçlanma olabilir diye bırakılan bir bölüm " dedi.

 

" Bütçemizdeki aslan payı ulaşımla ilgili "

 

" Bütçenin büyük bir bölümünün ulaşıma ayrıldığını söyleyen Kadir Topbaş, " Dünyadaki en önemli sorun kentteki ulaşım ve erişim. Bütün dünya bunu tartışmakta. Dünya şehir nüfusunun arttığı bu süreçte bütün yöneticiler kentteki ulaşımla ilgili çözüm yolları aramaktalar. Bu bakımdan biz de İstanbul'umuzun gelecekte çok daha rahat etmesi adına hazırladığımız 1 / 100.000 çevre düzeni planlarında öngörülen ve özellikle İstanbul'un geleceğine fırsat verecek olan ulaşım master planları doğrultusunda yatırımlarımızı ulaşıma yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Yani bizim bütçemizdeki aslan payı ulaşımla ilgili. Bütçemizin yüzde 52'sini ulaşıma ayırmış oluyoruz . Son 8 yılda ulaşıma 24.4 milyar lira harcadık. 2013 sonu itibariyle bu rakam 28. 5 milyar liraya çıkacak " dedi. Ulaşımdan sonra çevreyle ilgili yatırımların ikinci sırada yer aldığını söyleyen Topbaş, " Ulaşımdan sonra ikinci sırada yüzde 40 nispetinde pay ayırdık. Yani 3 milyar lira tutan bir yatırımdan bahsediyorum, çevreye verdiğimiz değer, yaşanabilir bir İstanbul ve İstanbul'un güzelliklerinin ortaya çıkması açısından " dedi.

 

Topbaş'tan İETT arazisi göndermesi: zannediyorum orada köfte yiyenler çok mutludur

 

Bütçe sunumunda İETT arazisiyle ilgili de konuşan Topbaş, " Nasıl ki İETT arsasını sattık Levent'te. 1 milyar 150 milyon lira para. Bundan 8 -9 yıl önce kasaya girecek olan para girmedi. Bunlara engel olanlar gittiler orada köfte ızgara yaptılar. Bu milletin bunları bilmesi lazım. Bu para kasaya girmediği için belediyemiz 300 milyon lira civarında faiz ödemek zorunda kaldı. İstanbullular kaybetti. Zannediyorum orada köfte yiyenler çok mutludur. Başarılarını herhalde zaman zaman biraraya gelerek kutluyorlardır. Bu kente kaybettirdiklerinin herhalde mutluluğun yaşıyorlardır. Orada arsa niteliğindeki arazimizi İstanbul'un ulaşım sistemlerine katkı olarak düşünmüştük bize neler yapıldığını hepiniz biliyorsunuz. Burada engel tanımadan yolumuza devam ettiğimiz bir çalışmayı yapmaktayız " şeklinde konuştu.

 

" Bütçemizin yüzde 60'ını depremle ilgili çalışmalara ayırdık "

 

Kentsel dönüşümle ilgili de konuşan Topbaş en büyük riskin deprem olduğunu söyledi. Topbaş, " Bu konuda halkımız da duyarlı hükümetimiz de duyarlı meclisimiz de duyarlı bütün siyasi partilerimiz duyarlı. Bunun bir kader olmaktan çıkarmak adına yapılan yasal düzenlemeler var. Verilen yetkiler var. Beraberce bunu başarabiliriz. Bunun üzerine siyaset yapmayacağız. Buna hep birlikte karar verdik. Mümkün mertebe yeniden yenileme çalışmalarıyla şehri yeniden kendine getirebiliriz. Bu bakımdan bizim özellikle bütçemizden önemli bir payı buna ayırdığımızı ifade etmek istiyorum " dedi. Bu sorunu çözmek zorunda olduklarını söyleyen Topbaş, " Bütçemizin yüzde 60'ını depremle ilgili çalışmalara ayırdığımızı ifade etmek istiyorum " dedi.

 

61 ret 162 kabul oyu

 

Konuşmaların ardından bütçe oylamasına geçildi. AK Parti, CHP, MHP, Saadet Partisi ve bağımsız meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin 8 milyar TL olarak belirlenen bütçesinin yer aldığı komisyon raporu oylamaya sunuldu. Rapor 61 ret oyuna karşılık 162 kabul oyuyla, oy çokluğuyla kabul edildi. Rapora göre, 2013 yılı İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesi 8 milyar TL, İSKİ ve İETT bütçeleri dahil olunca konsolide (birleştirilmiş) bütçe 13.6 milyar TL, şirket ciroları da eklenince konsolide bütçe 23.4 milyar TL olarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.