ÖLÜ YATIRIM!

ÖLÜ YATIRIM!
ÇOĞUNLUĞUNU KİMSESİZ ÇOCUKLARIN OLUŞTURDUĞU MEZARLIĞIN ÜZERİNE KREŞ YAPILACAK OLMASI VATANDAŞLARI ÇİLEDEN ÇIKARDI
Yol geçme zorunluğu nedeniyle İçişleri Bakanlığı kararıyla içerisindeki mezarların büyük çoğunluğu taşınan Başakşehir Ayazma Mezarlığı'na İşadamı Ahmet Ağaoğlu'na ait  My World Europe Site kreşinin inşa edileceği iddiası ortalığı karıştırdı. Ayazma'da kalan tek mezarın sahibi Volkan Ateş, "Rant uğruna insanlar mezardan çıkarılıyor. Çocuk mezarı üzerine yapılan kreşe aileler çocuklarını nasıl gönderecek?” diyerek tepkisini dile getirdi

Ayazma yolu üzerindeki mezarlıkta, askerde hayatını kaybeden Hakan Ateş'in ve birçok kimsesiz çocuğun mezarı bulunuyor. Yaklaşık 70 yetişkin mezarının ise boşaltılarak başka yere taşındığı öğrenildi. İnşaat ve çocuk kreşi yapılacağı iddia edilen alan demir çitlerle çevrilmiş durumda. Mezarlığın bulunduğu alanın aşağısındaki dere yatağının molozlarla doldurulma çalışması ise devam ediyor. Mezarın bulunduğu alanın karşısında ise inşaat yapımı başlatıldı. Yaklaşık 300 çocuk mezarının bulunduğu alanda siteye giden yolun genişletme çalışmaları sırasında birçok mezar toprak altında kalmıştı.

Mezarlığa ruhsat vermişler

2001'de izin dönüşü askere giderken otobüste yaşanan kavgada yaralanıp kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Hakan Ateş'in kardeşi Volkan Ateş, bölgede sadece abisinin mezarının kaldığını söyledi. Volkan Ateş'in iddiasına göre, bölgede yıkılan gecekondu mahallesine inşa edilen lüks bir site için mezarların bulunduğu yere inşaat ruhsatı verildi. Siteye giden yolda da genişletme çalışması yapıldı. Çalışmalar çerçevesinde mezarlıktaki bütün kabirler boşaltılarak başka yerlere taşındı. Aynı mezarda bulunan yaklaşık 300 çocuk mezarı da durumdan etkilendi. Bazı çocuk mezarları toprağın altında kaldı.

Çocuk mezarının üzerine kreş olur mu?

Ağabeyinin mezarına sahip çıktıklarını ancak çocuk mezarlarının sahipsiz kaldığını ifade eden Volkan Ateş, "Ben kendi mezarıma sahip çıkıyorum. Ancak günahtır burada birçok çocuk mezarı var. Hiç çocuk mezarı üzerine kreş olur mu? Rant uğruna buradaki birçok mezarı boşalttılar. Yetişkin mezarları ailelerinden habersiz taşıdılar. Ancak çocukların mezarlarını üzerini kapatıp kreş yapacaklarmış. Şimdi ben soruyorum, bu aileler kendi çocuklarını bu kreşe nasıl gönderecekler? Böyle bir şey olabilir mi? Zaten lüks siteler için yol çalışması yaptılar. Ve o sırada birçok çocuk mezarı kaldırılmadan yol inşaatının altında kaldı" şeklinde konuştu. Volkan Ateş, " Rant uğruna insanlar mezarlarından çıkarılıyor. Çocukların mezarlarına ise gerek görülmüyor. Günahtır" şeklinde tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı oluruyla karar verilmiş

Öte yandan, siteyi inşa eden şirketten yapılan açıklamada, bahse konu arazinin kamu arazisi olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Emlak Konut tarafından projelendirilmiştir. İhaleye çıkılmış ve bu ihale şirketimiz tarafından kazanılmıştır. Şirketimizin ihale şartları dışında arazi üzerinde herhangi bir tasarrufu bulunmamaktadır” denildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Başakşehir’deki Ayazma Mezarlığı’nın imara açılmasıyla ilgili, "Mezarlığın kentsel dönüşüm alanında olduğunu belirten yetkililer, ilgili mezarlığın taşınmasına, yol geçme zorunluluğu nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın oluruyla karar verildiğini" açıklamasını yapmıştı.

Esenyurt Hoşdere'ye nakledildi

İBB'den yapılan açıklamada, "İkitelli’de Ayazma Mezarlığı olarak isimlendirilen alan kamu kullanımında bir alan olup, 1/1000 ölçekli ‘İkitelli Ayazma Bölgesi Gecekondu Dönüşüm ve Kentsel Yenileme Alanı Revizyon Uygulama İmar Planı’ ve Mer’i Planda yol alanında kalmaktadır. Mezarlıkların Korunması Hakkındaki Kanun’da ‘mezarlıklar ve şehitliklerin herhangi bir şekilde asli gayesi dışında hiç bir amaç için kullanılamayacağı’ ifade edilmektedir. Ancak, yol geçme zorunluluğu bulunduğu İçişleri Bakanlığı’nca kabul edilen mezarlıklar veya bölümleri bu hükmün dışındadır. Mezkur yer için de, İçişleri Bakanlığının 2 Ağustos 2012 tarihli oluru doğrultusunda işlem tesis edilmiş ve Hakan Ateş’in mezarının dışındaki, bütün belgelendirilmiş veya üstyapısı olan mezarlar –çocuk mezarları da dahil- bakanlık makamı oluruna istinaden Esenyurt - Hoşdere Mezarlığı’na, tüm masraflar ve mezar inşaat yapı masrafları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce karşılanmak üzere nakledilmiştir. Mezkur mezarlıkta bakanlık onayına istinaden sadece nakl-i kubur işlemi yapılmış olup, mezarlık içi yolları ve çevre düzenlemesi yapılmadığından kurumumuzca yolların bozulması, mezara zarar verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denilmişti. 

Oğlumun mezarının tapusunu aldım

Ayazma Yolu üzerindeki mezarlıkta yatan ve 2001'de izin dönüşü askere giderken otobüste yaşanan kavgada yaralanıp kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Hakan Ateş'in ailesinin oğullarının mezarının taşınmak istenmesine karşı hukuk mücadelesi sürüyor. Ailenin iddiasına göre; bölgede yıkılan gecekondu mahallesine inşa edilen lüks bir site için mezarların bulunduğu yere inşaat ruhsatı verildi. Siteye giden yolda da genişletme çalışması yapıldı. Çalışmalar çerçevesinde mezarlıktaki bütün kabirler boşaltılarak başka yerlere taşındı. Oğlunun mezarının tapusu için 2002 yılında 20 bin lira veren Ateş ailesi de, çalışmalar sırasında mezara zarar verildiği gerekçesiyle hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, hem de inşaat firmasına dava açtı. Yol çalışması nedeniyle oğullarının mezarına gitmekte hayli zorlandıkları gözlenen Ateş ailesi, mezara dokundurtmayacağını belirtti. Hakan Ateş'in annesi, "Oğlumun mezarının tapusunu aldım. Benim oğlumun haklarını vermedikleri sürece ben bu mezara dokundurtmayacağım." diye konuştu.

Ailesine sormadan mezarı taşımışlar

2001'de Kartal Cezaevi'nde ölüm orucunda yaşamını yitiren Sibel Sürücü'nün mezarının oldu Ayazma Mezarlığı'nı ziyaret eden Sürücü'nün ailesi büyük bir şokla karşılaştıklarını belirtti. Anne Sakine Sürücü, her sene olduğu gibi bu yıl da 22 Nisan'da kızının ölüm yıldönümünde anma yapmak için mezarlığını ziyarete geldi. Öncesinde Sürücü'nün dayısı Şenol Budak, mezarlığı temizlemeye gittiğinde boş mezarları görüp şok oldu. Kızının İkitelli'de gömülme vasiyeti olduğunu söyleyen Anne Sakine Sürücü ise, "Hadımköy'deki mezarlığa gittik, kızımın mezar taşını alıp koymuşlar. Ben nereden bileyim, kızımın kemiklerini alıp gerçekten oraya mı koydular. Başka kemiklerle karıştırdılar mı. Ben nasıl güveneyim ki" diye dert yandı.  

Mezar sahiplerini suçladı

Küçükçekmece Mezarlık Müdür Yardımcısı Süleyman Edin'in yaptığı açıklama ise herkesi şaşırttı. "Ulaşabildiğimiz bizde adresi olan kişilere ulaştık. Ulaşılamayanlara kendileri varmış gibi doktorla, imamla, dini vecibeleri yerine getirilerek naklettik" diye konuşan Edin, "Biz mezarlıkta ilan ettik, bize müracat edin diye. Beş ay oldu nakil olalı, bu aileler ne kadar ilgisizler ki ziyarete gelmiyorlar. Mezarlık Başakşehir Belediyesi'nin imar planı gereği bakanlık onayıyla değiştirildi. Bizim inisiyatifimizde olan bir şey değil. Şehit mezarını da bekletiyoruz. Çünkü aile Genelkurmay'dan şehitlik belgesi almak için bekliyor. Alırlarsa Edirnekapı Şehit Mezarlığı'na nakledilecek" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.