PERYÖN’DEN HERYÖNE DOĞRU

PERYÖN’DEN HERYÖNE DOĞRU
Yerel seçimlerin ardından Beylikdüzü Belediyesi’ni kurumsallaştırmaya yönelik adımlar atan Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, kurum içerisinde ve ilçe halkına karşı etkili ve verimli bir yönetim kadrosu kurmak için Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’ne (PER

Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanlığını yapan bazı isimlerin, devlet yönetimi mevzuatı ve teamüllerine aykırı yetkiyle görevlendirildiği gözlemlendi. Yasal sorumluluk taşımayan, kanun önünde hiçbir şekilde sorumluluğu bulunmayan başkan danışmanlarının kurumsal yapı içerisinde sınırsız yetkiyle belediye yönetiminde söz sahibi olduğu tespit edildi. Bir kamu kurumu olan Beylikdüzü Belediyesi'nde herhangi bir yasal statüsü olmadığı halde, devlete ait bilgileri edinme ortamı yaratılan, kendisine makam ve araç tahsis edilen, kamu idarecileriyle uygulamaya yönelik toplantılara iştirak ettiği öğrenilen Kültür ve Sanat Danışmanı sıfatıyla Beylikdüzü Belediyesi iş ve işlemlerinde yetkilendirilen Erhan Bayladı bu isimlerden sadece birisi.

Yasal ünvanı yok

Yasal hiçbir ünvanı bulunmayan Erhan Bayladı'nın, belediyede kadrolu çalışan memur ve işçiler üzerinde yetkiye sahip olduğu, personele talimat yağdırdığı gelen bilgiler arasında yer alırken, itibarı ve saygınlığı korunması esas olan devlet memurlarının, yasal ünvana sahip olmayan Erhan Bayladı sorumluluğunda kamu hizmetlerini yürütmesi ilkel ve keyfiyete dayalı yönetim anlayışı olarak değerlendiriliyor. 

Benzer örnekleri var

2013 yılı kamu kurumlarını denetleme raporunda Sayıştay incelemesine takılan benzeri uygulamalara son verilmesi için Sayıştay denetçisinin hüküm tesis etmesi, bu tür sorumsuz yetkilendirilmelerin mevzuata aykırı olduğu gerçeğini de öne çıkardı. Kamu hasataneleri denetiminde, taşeron firmaya bağlı çalışan personellerin, devlete ait bilgi ve belgelere erişiminin yasalara  aykırı olduğu Sayıştay uzmanınca belirtilirken, belediye ve kamu hizmetlerinin, sadece kadrolu memur, işçi, sözleşmeli personel ve geçici işçiler marifietiyle yürütüleceği, devlet kurumlarını yönetmede esas ölçünün hiyerarşi yapı olacağına dikkat çekildi. Raporda, devlet memuru ve personellerinin itibarlarının zedelenmemesi için yönetim hiyerarşisine uyulmamasının görevi kötüye kullanma ve yetki gasbına gireceğine de vurgu yapılırken, uygulamadaki aksaklığa derhal son verilmesi uyarısı yapıldı.

Dernekler tepkili

Başkan Danışmanı Bayladı'nın, aynı zamanda kuruculuğunu ve başkanlığını yaptığı Beylikdüzü Kültür ve Sanat Derneği'nin tanıtımı ve etkinliklerinde kamu kaynaklarını sınırsızca kullandığı, bunun da ilçedeki diğer dernek yönetimlerince tepkiyle karşılandığı öğrenildi. Bayladı'nın, henüz hiçbir yerde resmi olarak kullanılmayan "Kırlangıç" logosunu da kullanarak , dernek ismini belediye ile özdeşleştirmesi ve derneğini Beylikdüzü Belediyesi Kültür ve Sanat Derneği şeklinde tanıtması da tepki çekti.

Ünvansız belediyeyi temsil etti
İlçedeki kültür sanat etkinliklerinde, birim müdüründen daha çok ve geniş kapsamlı temsiliyet yetkisine sahip olduğu görülen Başkan İmamoğlu'nun Kültür ve Sanat Danışmanı Erhan Bayladı'nın, etkinlikleri gerçekleştirme ve harcama yetkilisi Müdire Fidan Gül'den bir adım önde olma gayreti de gazete manşetlerine ve kamuoyunun gündemine yansıdı. Bir ulusal gazeteye servis edilen etkinlik haberinde, şahsının öne çıkarılmasıyla ilgili özel çaba sarf ettiği görülen Bayladı'nın, gazetede yer alan, "Göreve geldiği günden bu yana Beylikdüzü’nün çehresini değiştiren Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü’nün her alanına gösterdiği önemi ve hizmeti ilçenin kültür-sanat yaşamına da göstererek, danışmanlık ve kültür-sanat koordinatörlüğünü Erhan Bayladı’ya teslim etti.

Aynı zamanda sanatçı kimliği ile de bilinen ve birçok resim sergisi, fotoğraf çalışması, kitapları ve müzik albümleri bulunan Erhan Bayladı’nın bu göreve getirilmesi Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kültür ve sanata ne kadar önem veren bir yerel yönetici olduğunu göstermiş oldu. Kendisine verilen bu görevi layığı ile yerine getirmeye çalışan Erhan Bayladı ise, kültürel çalışmalarda birçok ilki Beylikdüzü’nde gerçekleştirerek ilçe halkına kültürel ve sanatsal bir zenginlik yaşatarak dikkatleri ilçenin üstüne çekiyor" şeklindeki haberin detaylarında kendisini gösterdi.
Meclis üyeleri de var
Öte yandan, bazı Meclis üyelerinin de belediye personeli üzerinde baskı kurduğu, iş takibi yaptığı, bir kamu yönetiminde olması gereken devlet ciddiyetinden uzakta keyfiyete dayalı yönetim modelinin oluşması için çaba sarf ettiği öne sürüldü. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Türkiye'de ilk defa bir belediyenin üye olduğu "PERYÖN" uygulamasından nasıl bir verimli sonuç alacağı da ileriki günlerde enikonu belirginleşecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.