SELİMPAŞA’DA TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

SELİMPAŞA’DA TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Silivri Belediyesi, Abdülmecit’in başhekimliğine kadar gelme başarısını göstermiş Rum asıllı Doktor Sarandi Arhiyeni’nin Selimpaşa’ya kazandırdığı tarihi eserleri ortaya çıkarıyor.
Belediye bünyesinde kurmuş olduğu Tarihi Yapılar Birimi ile ilçe genelindeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve tanıtılması konusundaki çalışmalarını aralıksız sürdüren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Selimpaşa Mahallesi’nde tarihin bilinmeyen bir yüzünü daha ortaya çıkardı. 1800’lü yıllarda Tıp Fakültesi’nin kuruluşunu ve Galatasaray Lisesi’nin oluşmasını sağlayan Selimpaşalı Doktor Sarandi Arhiyeni’nin Selimpaşa’ya kazandırdığı eserler gün yüzüne çıkıyor.

Girit Üniversitesi ve Araştırmacı Serbay Koçoğlu aracılığıyla kurulan iletişim sonrasında üniversite ile ortak projeler yürütülmeye başlandı. Yapılan araştırmalar sonucu, Yunanistan’dan ve patrikhaneden de alınan bilgiler ışığında, Doktor Sarandi’nin Selimpaşa’ya kazandırdığı tarihi yapıların üç boyutlu projeleri çizildi.

ABDÜLMECİT’İN BAŞHEKİMİ DR. ARHİYENİ

Abdülmecit’in başhekimliğine kadar gelme başarısını göstermiş Rum asıllı Doktor Sarandi Arhiyeni’nin Selimpaşa’da yaptırdığı eserler, Silivri Belediyesi’nin Tarihi Ring Projesi için de yol gösterici olacak. Doktor Sarandi’nin yaptırdığı eserler arasında Kızlar Kampüsü, Kız İlköğretim, Ortaöğretim ve Öğretmen Eğitim Okulu, Kırk Şehitler Kilisesi, Azizler Konstantin ve Eleni Şapeli, Sera, Kuyu, Erkekler Kampüsü, Öğretmen Evi, Kızlar ve Erkekler Anaokulu, Kızlar Yetimhanesi yer alıyor.

SELİMPAŞA TRAKYA’NIN ÇEKİM MERKEZİ OLACAK

Girit Üniversitesi Felsefe ve Sosyal Bilimler Bölümü Yardımcı Doçent Katerina Dalakoura ve Doktora Adayı Marianthi F. Palazi ile yakın bir zamanda bir araya gelecek olan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Bu görüşme sonrasında Selimpaşa Trakya’nın en önemli çekim merkezlerinden biri olacaktır” dedi. Ayrıca Azize Pareskevi ile ilgili araştırmaların da sürdüğünü belirten Işıklar; “Silivri’nin uzak ve yakın tarihinin iz bırakanlarını ortaya çıkarmak öncelikli görevlerimizdendir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum