Tsunami İstanbul sahillerini ne yapar?

Tsunami İstanbul sahillerini ne yapar?
CHP'li Ali Delen'den dikkat çeken uyarı.
 Lodos fırtınası sonrası CHP’li Meclis Üyesi Ali Delen’den İstanbul için dikkat çeken uyarı ve soru: “Yenikapı ve Maltepe sahillerine hafriyat dökülerek denize dolgu yapıldı. Lodos İstanbul sahillerini harabeye çevirdi, Peki Tsunami ne yapar?
“Deprem kuşağında yer alan İstanbul'un iki yakasına; Yenikapı ve Maltepe sahillerine hafriyat dökülerek denize dolgu yapıldı. Lodosun dolgu alanı olan sahil yolunu çökertti göz önüne alınırsa önümüzdeki günlerde ve yıllarda olası daha şiddetli rüzgârlarda ve olası depremde sahile yapılan dolgu alanlarının halini şimdiden görmek mümkündür” öngörüsünde bulunarak dikkat çeken ve hazırladığı yazılı önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyan İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Ali Delen önergesi ile ilgili şunları söyledi ve Başkan Kadir Topbaş’a şu soruları sordu; “İstanbul’da yaşadığımız Lodos fırtınasının etkisiyle özellikle sahil kesimlerinde deniz taşması nedeniyle yolların göle dönüştüğü görülmüştür. Dalga boylarının yer yer 7 metreye ulaştığı resmi yetkililer tarafından açıklanmıştır.


Şiddetli rüzgâr nedeniyle denizde oluşan yüksek dalgaların yola taşması sonucu sahil kesimlerinde su baskınları meydana gelmiştir. Lodosun dolgu alanı olan sahil yolunu çökertti göz önüne alınırsa önümüzdeki günlerde ve yıllarda olası daha şiddetli rüzgârlarda ve olası depremde sahile yapılan dolgu alanlarının halini şimdiden görmek mümkündür.


Tüm bu yaşananlar kapsamında; “Yenikapı ve Maltepe sahillerinden ve diğer dolgu alanlarından denizden kazanılan miktar nedir? Yapılan dolgu ve Dökülen hafriyat miktarı nedir? Dolgu yapılan alanlarda en az ve en çok derinlik nedir? Hafriyat dökülerek yapılan dolgu alanlarında; Olası bir depremde veya şiddetli rüzgârlarda oluşabilecek dalgalanmalarda ve Tsunami’lerde can ve mal kaybının olmaması için hangi önlemler alınmıştır? İstanbul’un her iki yakasında aynı zamanda ortaya çıkan bu projelerin kapsamında milyonlarca m3’lük hafriyat dökümünün ileride yaşanacak şiddetli bir rüzgârda veya Tsunami’de güvenliği nedir? İstanbul’da beklenen büyük depreme bu büyüklükte bir dolgu alanlarının dayanması ve denize göçmemesi (denize heyelan) için önlemler alınabilecek midir? Hangi mühendislik önlemleri ile bu tür riskleri azaltılacaktır? Hafriyatlarla doldurulmuş bu alanların önünde ileride ortaya çıkabilecek çevre, deprem ve diğer doğal durumlarda ileride olabilecek hasar ve kayıpların sorumlusu kim veya kimler olacaktır?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Şubat ayı toplantılarında Küçükçekmece Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Ali Delen, Av. Erhan Aslaner, Ercan Ulaş Kaya ve Fatih Üstünbaş imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı önerge şöyle:


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına
Konu: Yaşanan Lodos fırtınasının İstanbul sahillerine bıraktığı hasarlar göz önüne alındığında; Maltepe -Zeytinburnu-Kazlıçeşme-Samatya-Yenikapı ve diğer dolgu alanları hakkında
Deprem kuşağında olan İstanbul'un iki yakasına; Yenikapı ve Maltepe sahillerine hafriyat dökülerek denize dolgu yapıldığı malumdur. Maltepe sahilinde 3,5 km’lik yaklaşık 1 milyon 300 bin m2 alana hafriyat doldurulduğu ve geri dönüşü zor kalıcı hasarlar bıraktığı bilinmektedir. Yine, Yenikapı Samatya sahiline 550 bin m2 olan dolgu alana hafriyat doldurulduğu ve geri dönüşü zor ve kalıcı hasarlar bıraktığı bilinmektedir. Özellikle olası İstanbul depreminde meydana gelebilecek Tsunami tehlikesinin bu dolgu alanlarını denizin içine çekebileceğini ve büyük hasarlara meydan vereceğini de ön görmek gerekir düşüncesindeyim. Gerek TBMM de CHP Milletvekillerimizin gerekse de İBB Meclisinde CHP’li Meclis Üyelerimizin bu konularda Meclis Başkanlıklarına sundukları yazılı ve sözlü önergeler ve Meclis Kürsülerinde gerçekleştirdikleri konuşmaları ile gündemde tuttukları bilinmektedir.
Bu kapsamda düşünmek gerekirse özellikle bırakın Tsunamiyi, son günler de İstanbul da yaşadığımız Lodos fırtınasının etkisiyle özellikle sahil kesimlerinde deniz taşması nedeniyle yolların göle dönüştüğü görülmüştür.

Dalga boylarının yer yer 7 metreye ulaştığı resmi yetkililer tarafından açıklanmıştır. Şiddetli rüzgâr nedeniyle denizde oluşan yüksek dalgaların yola taşması sonucu sahil kesimlerinde su baskınları meydana gelmiştir.

İstanbul Büyükçekmece'de E-5 Karayolu üzerinde bulunan kuzey taşıma yolunun (İstanbul-Tekirdağ yönü) güney şeridinde deniz tahribatı nedeniyle dolguda boşalma meydana gelmiştir. Lodos, E-5 Karayolu üzerindeki Büyükçekmece Köprüsü'nde asfaltı çökertti, köprünün suyun altından geçen kısmını kanalın bittiği yerden çökertti, yani yol karayla birleştiği yerden çöktü.

Lodosun dolgu olan sahil yolunu çökertti göz önüne alınırsa önümüzdeki günlerde ve yıllarda olası daha şiddetli rüzgârlarda ve olası depremde sahile yapılan dolgu alanlarının halini şimdiden görmek mümkündür.

Tüm bu yaşananlar kapsamında;

1.Yenikapı ve Maltepe sahillerinden ve diğer dolgu alanlarından denizden kazanılan miktar nedir? Yapılan dolgu ve Dökülen hafriyat miktarı nedir?
2. Yenikapı ve Maltepe sahillerinden kaç m2 alanda düzenleme çalışması yapılmıştır? Dolgu yapılan alanlarda en az ve en çok derinlik nedir?
3. Hafriyat dökülerek yapılan dolgu alanlarında; Olası bir depremde veya şiddetli rüzgârlarda oluşabilecek dalgalanmalarda ve Tsunamilerde can ve mal kaybının olmaması için hangi önlemler alınmıştır?
4. İstanbul’un her iki yakasında aynı zamanda ortaya çıkan bu projelerin kapsamında milyonlarca m3’lük hafriyat dökümünün ileride yaşanacak şiddetli bir rüzgârda veya Tsunamide güvenliği nedir? İstanbul’da beklenen büyük depreme bu büyüklükte bir dolgu alanlarının dayanması ve denize göçmemesi (denize heyelan) için önlemler alınabilecek midir? Hangi mühendislik önlemleri ile bu tür riskleri azaltılacaktır?
5. Hafriyatlarla doldurulmuş bu alanların önünde ileride ortaya çıkabilecek çevre, deprem ve diğer doğal durumlarda ileride olabilecek hasar ve kayıpların sorumlusu kim veya kimler olacaktır?
Ali DELEN/Küçükçekmece Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.