Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

YEŞİL BİNALAR-6

YEŞİL BİNALAR-6

Değerlendirme uzmanı adaylarının, sürdürülebilirlik uzmanı belgesine sahip olması gerekiyor. Adaylar, belgelendirme kuruluşları tarafından verilecek eğitime katılacak ve eğitim sonrası yapılacak sınavdan başarılı olmaları durumunda değerlendirme uzmanı unvanını kazanacaklar.Değerlendirme uzmanı unvanını kullanmaya hak kazananlar ayrıca UYBBS’de duyurulacak.

          
Değerlendirme uzmanı, değerlendirme uzman yetki belgesi olduğu sürece sürdürülebilirlik uzmanı hizmeti veremeyecek.

         
Değerlendirme uzmanı, başvuru sahibi tarafından verilen dokümanları, kendi uzmanlık alanı dâhilinde değerlendirerek binanın veya yerleşmenin sürdürülebilir yeşil bina veya sürdürülebilir yerleşmeler olma koşullarını yerine getirip getirmediğine dair analizi ve puanlamayı yapacak.

       
Belgelendirme kuruluşu, Daimi Komite tarafından hazırlanan temel değerlendirme kılavuzunda belirlenen asgari kriterlere uygun olarak kendi değerlendirme kılavuzunu hazırlayacak ve UYBBS üzerinden yayımlanmak üzere Bakanlığa iletecek.

            
Değerlendirme kılavuzunda sürdürülebilir yeşil bina veya sürdürülebilir yerleşmeler kriterleri ve puanlama sistemi, başvuru ve değerlendirme süreci, belgelendirme usul ve esasları ile değerlendirme uzmanlarının nitelikleri ve sorumlulukları yer alacak.

        
Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme kılavuzunda değişiklik yapması durumunda 15 takvim günü içerisinde değişiklikleri Bakanlığa bildirecek. Bu değişiklikler Daimi Komite tarafından uygun görülünceye kadar belgelendirme kuruluşu tarafından bina veya yerleşmenin değerlendirmesinde dikkate alınmayacak.

         
Başka bir ülkede yerleşik belgelendirme kuruluşları, karşılıklılık esası da gözetilerek, Daimi Komitenin kararı ile Türkiye’de yerleşik olanlara denk kabul edilecek.

         
Daimi Komite kararı ile denkliği kabul edilen belgelendirme kuruluşlarının düzenlediği eğitimlere katılarak uzmanlık belgesi alanlara, Daimi Komitenin kararı ile eğitime katılmadan sınava girerek başarılı olmaları halinde sürdürülebilirlik uzmanı belgesi verilecek.

       
Bakanlık, bu Yönetmeliğin yayımından itibaren bir ay içerisinde Daimi Komiteyi teşkil edecek.

       
Daimi Komite, teşkili itibarıyla dört ay içerisinde bu Yönetmelikte geçen düzenlenmeleri hazırlayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi