Bafa Gölü köpürdü

Bafa Gölü köpürdü
Aydın'ın Söke İlçesi'ndeki Bafa Gölü'nde su sirkülasyonunu sağlayan Menderes Nehri'nin önünün kapatılması ve balık üretme çiftliklerinin atıklarının birikmesi nedeniyle oluşan kirlilik, çevrecileri tedirgin ediyor.
Bafa Gölü'nde uzun yıllardır bilimsel çalışmalarını sürdüren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler (EKODOSD) Bilim Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, su rejimi ve kalitesindeki insan kaynaklı uygulamaların, gölün hemen her bölgesinde farklı ekolojik değişimlere yol açtığını söyledi.


Gölde köpüklenme, sudaki organik maddeleri hızla tüketen ufacık mikroorganizmaların çok fazla çoğalması olarak adlandırılan alg patlaması, koku gibi doğal yaşamı etkileyen olumsuzlukların tespit edildiğini belirten Kesici, "Bafa Gölü havzasında gerek tarımsal, gerekse endüstriyel kirlilik kaynaklarının oluşturduğu sedimentin, göl dibinde giderek artmasının neden olduğu kirlilik, göl su tabanında ve yüzeyinde tabakalaşmaya neden olmaktadır.

Artan kokunun yanı sıra artan alg çoğalması sonucunda oluşan bakteriyel ortam, insan sağlığının yanı sıra havzada yaşayan çok çeşitli su kuşları, memeli ve çok sayıda canlı türünü barındıran ekosistemde üzücü sonuçlara neden olabilecektir. Gölde, kirlilik nedeniyle giderek artan azot ve fosforun ortamdan uzaklaştırılması gölün canlılığına ve bitki ile hayvan türlerinin çeşitliliğine bağlıdır" dedi.

Gölün bazı kesimlerinde siyahlaşan atıkların ve ölen bitki hayvan türlerinin oluşturduğu balçık kısımlarda metan gazında artışlar belirlendiğini anlatan Erol Kesici, "Bu da çok tehlikeli bir durumdur. Geçtiğimiz yıl ve günlerde Bafa Gölü'nün bazı kesimlerinde çöp adını verdiğimiz paketlenmiş atıkların bırakıldığı da belirlenmiştir. Bafa Gölü'nde ekosistem yapısında ve fonksiyonlarında bozulmanın temel nedeni; gölün su kalitesinin kirlilikle bozulması, gölde yapılan istilacı bitki hayvanlar gölün su seviyesi ve kalitesinin korunamaması ve gerekli bilimsel önlemlerin alınmamasıdır" diye konuştu.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de gölde kirliliğin her geçen yıl arttığını belirterek, sorunun çözümü için adım atılmasını istedi. Sürücü "Yılda 2 defa Valilik başkanlığında yapılan, içinde tüm kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, üniversitenin olduğu, yerel su ürünleri kooperatifleri ve bizim de bulunduğumuz Sulak Alan Komisyonunun toplantılarından birinin Bafa Gölü'nde yapılması, gölle ilgili sorunların yerinde görülmesi açısından ve iyileştirme çalışmalarının bir an önce başlatılması için fırsat olacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.