CHP İzmir'de Demokrasi ve Cumhuriyet Mitingi düzenledi

CHP İzmir'de Demokrasi ve Cumhuriyet Mitingi düzenledi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de düzenlenen Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde konuştu.

 Kılıçdaroğlu konuşmasına 'Her türlü darbe ve diktaya karşı durduk, karşı durmaya devam edeceğiz' diyerek başlarken, konuşmasının devamında demokrasi ve laiklik üzerinde durdu, 'Cumhuriyet'in kurucu değerleriyle oynamayın' dedi. İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan satır başları:

'BU DARBE DEMOKRATİK PARLAMENTER SİSTEME KARŞI YAPILDI'
Bu darbe, cumhuriyetimize ve demokrasimize yapıldı. Bu darbe girişimi, demokratik parlamenter sistemimize karşı yapıldı, demokratik, laik, sosyal hukuk devletimize karşı yapıldı. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir bu darbe girişimi.


Darbe girişimini İstanbul'da havaalanına inerken öğrendim. Arkadaşlarıma şu talimatı verdim 'derhal Meclise gidiniz, Mecliste çalışınız, darbeyi püskürtmek için her türlü çabayı gösteriniz'. Arkadaşlarımız Parlamentoya gittiler, top sesleri arasında kurşunlar yağarken TBMM sabaha kadar çalışmasını sürdürdü. Milletvekillerimiz Parlamentoyu asla terk etmedi. Çünkü bu Meclis, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu Gazi Meclistir. Bu Meclis, Mustafa Kemal'in Meclisidir. Top da tüfek de çalışmaz buraya.


'LAİKLİK BİZİ BİR ARADA TUTAN ÇİMENTODUR'
Her türlü darbe ve diktaya karşı durduk, karşı durmaya devam edeceğiz. Darbe girişiminden sonra bir gerçek ortaya çıkmıştır. Laikliğin, seküler sistemin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Çünkü laiklik, din ve vicdan özgürlüğüne, inanca, insana saygı demektir. Laiklik bizi bir arada tutan çimentodur. Bu nedenle laiklikle oynamak, dini siyasete alet etmek, kışlaya siyaseti sokmak kabul edebileceğimiz bir uygulama değil. Kışlaya, camiye, adliyeye siyasetin girmesini asla kabul etmiyoruz. Camiye siyaseti sokarsanız vatandaşı ayırırsınız, adliyeye siyaseti sokarsanız adaleti bölersiniz, kışlaya siyaseti sokarsanız darbelere zemin hazırlarsınız. Sadakatın yolu, hukuka sadakattir, cumhuriyete sadakattir. Eğer bunu yapabilirsek Türkiye’yi darbelerden arındırmış oluruz.


Türkiye’nin temelini kuranlar sağlam temeller üzerine Cumhuriyeti inşa ettiler. Çünkü onlar Osmanlı’nın hangi gerekçelerle çöktüğünü biliyorlardı. Bugün 100 yıla yaklaşan cumhuriyet kararlı adımlarla yürüyor ve yürümeye devam edecektir. Bunun önderleri bu ülkenin halkıdır. Ben söylüyorum sizler de söyleyin. ’Cumhuriyetin kurucu değerleriyle kuruluş amaçlarıyla oynamayın.


'SIZMADILAR, PLANLI BİR ŞEKİLDE YERLEŞTİRİLDİLER'
Efendim deniyor ki FETÖ örgütü bunlar devlete sızmışlar. Devlete sızmadılar. Adım adım planlı bir şekilde devlete yerleştirildiler. Bu gerçeği bilmemiz lazım. O nedenle söylüyorum siyaset kurumunun özeleştiriye ihtiyacı var. Özeleştiri yapmazsa halka doğruları söylemiş olmaz.

Bir hatırlatmayı da yapmayı vicdan borcu olarak kabul ediyorum. Darbe girişimi sonrası OHAL yetkisi alındı ama hiç kimse anayasayı çiğneyip OHAL’i kendi kişisel emelleri için kullanmasın, kullanmamalı. Hukukun üstünlüğünü bilmek lazım.

 

NAZIM’IN DİZELERİYLE BİTİRDİ
Bu oylamaya katılan her vatandaşım Türkiye Cumhuriyeti tarihine bir not düştü. Ne darbe ne dikta tam demokrasi diyoruz. Büyük ozan Nazım Hikmet şiiri şöyle diyor; Dört nala gelip uzak Asya’dan / Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim / Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine / Bu hasret bizim / Sizi Nazım’ın hasreti ile selamlıyorum.

 HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.