İstanbul'un elektriği Çanakkale'den gelecek

İstanbul'un elektriği Çanakkale'den gelecek
İstanbul'un yükselen elektrik ihtiyacını karşılamak için Çanakkale'den elektrik sualtı kablolarıyla getirilecek.
 ÇANAKKALE Boğazı'nda, Bandırma bölgesinde inşaat aşamasındaki yaklaşık 2500 megavat kurulu güce sahip yeni santrallerin ürettiği elektrik enerjisini, tüketimin gün ve gün arttığı İstanbul bölgesine aktarmak için Türkiye'de ilk kez yüksek gerilim denizaltı kablo bağlantısı yapılmaya başlandı. İtalyan bayraklı 'Giulio Verne' adlı geminin, boğazda denizin dibine Anadolu'dan Avrupa Yakası'na enerji hattı çekmek için aralıksız çalıştığı bildirildi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin (TEİAŞ), Lapseki ve Sütlüce bölgelerinde bulunan 380 kilovoltluk Bandırma DGKÇS ile İçdaş II ve Lapseki EİH ile 380 kilovoltluk Sütlüce (Interface) enerji iletim hatlarının, Avrupa Yakası'ndaki Gelibolu-Unimar enerji iletim halttı bağlantısı için Çanakkale Boğazı'na deniz altından yüksek gerilim denizaltı kablosu döşeniyor. İtalyan bayraklı 133 metre boyunda, 10 bin 674 groston ağırlığındaki 'Giulio Verne' gemisi bugün sabahın erken saatlerinden itibaren Anadolu Yakası'ndaki Sütlüce mevkiinden deniz altı kablolarını döşemeye başladı.

TEİAŞ Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Basın Yayım ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ana gerekçesi Bandırma bölgesinde inşaat aşamasında olan yaklaşık 2500 mw kurulu güce sahip yeni santrallerin ürettiği elektrik enerjisini tüketimin gün ve gün arttığı İstanbul bölgesine aktarmak olduğu belirtildi. Dünya Bankası kredisi ile finanse edilen ve tamamlandığında TEİAŞ tarafından işletilecek 380 kilovolt Lapseki-Sütlüce Denizaltı Kablo Projesi'nin Türkiye'nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlaması, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya tarafından güvenli ve uygun maliyetli enerji iletimini sağlaması açısından stratejik önem taşıdığı kaydedildi.

Yüksek gerilim denizaltı kablo bağlantısı olarak Türkiye'deki ilk olma özelliği taşıyan projenin, Güney Marmara'da üretilen elektriğin, Çanakkale Boğazı'nın altından geçirilerek İstanbul başta olmak üzere bütün Trakya'ya ulaştırılacağı ve projenin Türkiye'deki elektrik iletim sisteminin güvenliği açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Ayrıca projenin, Çanakkale ve İstanbul'un yakın gelecekte karşılaşılabileceği muhtemel enerji darboğazını engellemek amacıyla da planlandığı, bu bölgelere sağlanan enerji iletiminin kapasitesini arttırmak ve bölgedeki kullanıcıların olumsuz yönde etkilenmesini minimuma indirilmesinin amaçlandığı açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.